Seorang saudara yang memegang beberapa ekor lembu memberi saya mullein pada musim bunga. Dia mengatakan bahawa selepas itu kentang tumbuh besar dan dalam jumlah besar. Beritahu saya, jenis mullein adalah baja, dan bagaimana cara memohon?

Mullein adalah baja organik semulajadi, yang diperoleh hasil daripada bahan buangan aktiviti penting haiwan besar. Dengan komposisinya, ia tidak kalah dengan persediaan mineral kedai dan boleh digunakan untuk berpakaian atas hampir semua budaya.

Komposisi dan jenis mullein

Terima kasih kepada nutrien yang membentuk baja ini, tumbuhan menerima hidangan penuh. Asas mullein adalah:

 • fosforus;
 • nitrogen;
 • kalsium;
 • kalium;
 • magnesium.

Bergantung pada jenis mullein dan aditifnya, ia berlaku dalam bentuk sedemikian:

 1. Tempat tidur.
 2. Tidak peka.
 3. Bubur.

Di samping itu, petani trak yang tidak berpeluang menerima baja tersebut sendiri, boleh mendapatkan mullein kilang yang tertumpu di kedai khusus (cecair atau kering).

Mullein boleh digunakan untuk menyuburkan tumbuh-tumbuhan dalam bentuk segar atau terlalu besar, dengan mengambil kira keunikan penggunaan.

Litter Mulleinmullein

Ia adalah sisa haiwan bercampur dengan salah satu sampah berikut:

 1. Gambut – meningkatkan kandungan nitrogen amonium, yang lebih baik diserap oleh tanaman berbanding dengan nitrogen mudah.
 2. Jerami (hay) – meningkatkan kandungan kalium dan fosforus, dan juga mengandungi magnesium, yang berkesan untuk hasil tanaman.

Mullein semacam itu perlu ditambah kepada kompos atau ditambah ke dalam tanah semasa makan musim luruh (selepas penuaian).

Mullein yang segar, tidak berwarnamullein segar

Sisa bersih tanpa campuran sampah dalam bentuk penyelesaian tebal. Mengandungi 2 kali lebih banyak nitrogen daripada spesies terdahulu. Adalah baik untuk digunakan untuk baja cecair, yang digunakan untuk berpakaian atas akar tanaman tanaman, serta pokok dan pokok renek.

Buburbuburan

Mullein dalam bentuk cecair dengan kandungan kalium dan nitrogen yang tinggi. Hanya boleh digunakan selepas penapaian dua minggu. Infusi yang ditapai itu dicairkan dengan air dalam nisbah 1: 2 dan dicampurkan dengan superfosfat 50 g.

Ciri mullein segar

Dalam bentuk segar untuk membawa Mullein ke tanah hanya boleh jatuh. Sebelum menggali tapak sekali setiap dua tahun, ia harus berselerak di sekitar katil dengan kadar tidak lebih daripada 40 kg setiap 1 km persegi. m.

Permohonan baja musim bunga sebelum menanam tanaman tidak dibenarkan, jika tidak, mereka akan mati.

Tetapi mullein segar sangat baik untuk digunakan pada musim bunga untuk penanda buku katil timun – ia akan memanaskan tanah. Masih dari itu adalah mungkin untuk menyediakan baja cecair, setelah dicairkan 1 bahagian mullein dengan 4 bahagian air. Selepas pendedahan 5 hari, infusi mencairkan 1: 4 dan air tanaman, tidak termasuk hanya tanaman sedemikian:

 • tanaman akar (kecuali bit) – selepas berpakaian atas dengan pupuk segar daging memperoleh ketegaran, dan bentuknya tercemar;
 • kacang – meningkatkan dedaunan daripada buah;
 • Kubis Peking dan pelbagai kohlrabi-garpu menjadi sukar;
 • bawang dan bawang putih – tumbuh buruk dan mula sakit.

Ciri-ciri penggunaan humus

Berbeza dengan segar, lebih baik menanam semula Mullein sebelum penggali musim bunga taman. Pada 1 persegi. 4 kg humus sudah cukup. Di samping itu, ia menghasilkan mulsa yang sangat baik untuk pokok-pokok taman, pokok renek hiasan dan ladang beri.

Kelebihan dan kelemahan mullein sebagai baja – video