Tumbuhan yang sihat mempunyai bunga putihia boleh dilihat bahawa perianth efektif, di mana kilang itu mendapat namanya, mempunyai penerangan putih atau sedikit berkrim dalam warna pada gambar Spathiphyllum berwarna-warni dan jenis yang sedia ada. Juga apa yang mengejutkan ialah bunga pencinta apabila tudung putih, halus diikat di bahagian hal berkembang telinga, dari masa ke masa berubah warna dan bertukar hijau.

Kenapa spathiphyllum mempunyai bunga, dan ini bukan isyarat bahawa tumbuhan itu tidak selesa, kurang nutrien atau kurang terang?

Gejala penyakit atau pembangunan semulajadi?

Pembungaan asal spathiphyllumUntuk memahami persoalan itu, kita perlu ingat apa yang kelihatan seperti halnya spathiphyllum. Ia adalah cob putih atau kekuningan, yang terdiri daripada banyak bunga kecil, walaupun tanpa kelopak.

Untuk menarik perhatian serangga yang menyebarkan sejumlah besar tumbuhan keluarga Aroids, dalam proses evolusi, sebuah perianth warna yang kontras muncul. Apabila bunga semakin tua dan peluang penyerbukan berkurangan, selimut putih menjadi tidak perlu. Itulah sebabnya bunga spathiphyll berwarna hijau. Tetapi untuk membuat tumbuhan lebih cenderung untuk melepaskan peduncle baru, lebih baik untuk memangkas lama, mengeringkan perbungaan dengan berhati-hati.

Jika perubahan warna perianth tidak dapat mengganggu penanam bunga, maka terdapat tanda-tanda yang patut mendapat perhatian yang paling dekat, serta mengambil langkah-langkah kecemasan.

Penyakit spathiphyllum: foto dan keterangan

Penyakit spathiphyllum disebabkan oleh penjagaan yang tidak betulMemandangkan tidak semangat untuk menjaga dan mudah tumbuh di kilang rumah, spathiphyllum masih boleh mengalami penganiayaan dan penyakit, yang disebabkan oleh kulat dan bakteria.

Selalunya, kelemahan tumbuhan dan perkembangan penyakit spathiphyllum mengakibatkan overloistening sistemik tanah, kekurangan cahaya dan kekeringan udara yang berlebihan.

Penyakit dinyatakan sebagai:

  • dedaunan atau menguning dedaunan;
  • kegagalan semak untuk membuang peduncle;
  • menghentikan pertumbuhan;
  • bahkan kematian Spathiphyllum, jika pada waktunya tidak mengambil langkah-langkah yang paling drastis.

Related  Willow Jepun Hakuro Nishiki – keterangan, peraturan penanaman dan penjagaan

Kesan pertama penyakit Spathiphyllum kelihatan pada daun yang berubah warna dan kering, kemudian bertukar menjadi hitam dan layu hal berkembang, tetapi corak asas sering dijumpai di bawah tanah, di mana kulat berbahaya menyebabkan kerosakan yang dahsyat kepada sistem akar, batang dan pangkal daun.

Akar reput pada spathiphyllum

Loji yang terjejas oleh reput akarCylindrocladium spathiphylli atau reput akar pada Spathiphyllum disebabkan berbahaya untuk menanam cendawan, yang paling biasa ditemui dalam panas masa, basah. Pengagihan tidak hanya memudahkan kelembapan tanah, tetapi juga dengan keasidan yang rendah.

Di bawah pengaruh penyakit spathiphyllum, seperti dalam foto, daun yang lebih rendah menjadi lembam dan berubah warna. Tetapi ini hanya gejala yang jelas. Perkembangan utama penyakit berlaku di bawah tanah dan mempengaruhi sistem akar. Pada akar, bintik-bintik kemerahan berwarna membentuk, bertepatan dengan kerosakan tisu.

Kawasan yang terlibat yang berkembang pesat, otgnivayut dan kehilangan fungsi, dan di dalam tanah beribu-ribu spora kulat, yang apabila terkena pada daun dan bahagian udara lain tumbuhan, terdapat tompok coklat bulat dikelilingi oleh kain kekuningan.

Pertikaian digerakkan oleh titisan air, jadi kita tidak boleh membenarkan spathiphyllums rapat antara satu sama lain atau bersentuhan dengan air dari periuk tetangga. Tumbuhan yang sakit mengasingkan, mengambil langkah-langkah untuk mengalirkan tanah dan merawat dengan racun kulat. Sebagai langkah pencegahan, rejim pengairan ditubuhkan.

Kilang itu telah menjadi tuan rumah cendawan berbahayaSebab bagi pereputan pangkal batang, tangkai daun dan akar boleh menjadi, dan kulat berbahaya yang lain, Rhizoctonia solani dan Sclerotium rolfsii, yang tinggal di tanah. Di sempadan dengan tanah, tisu tumbuhan ditutup dengan bintik-bintik coklat yang menjadi basah dan mengelupas. Pada plat daun dan petioles, bintik-bintik pertama mempunyai warna kuning, dan kemudian gelap dan mengalami nekrosis. Terjangkit dengan penyakit ini spathiphyllums, terutamanya pada usia muda, sering mati dan harus dikeluarkan.

Related  Rahsia landskap yang sempurna adalah batu permata

Tumbuhan yang sakit mesti dirawat segera dan dipindahkanMemandangkan gejala mengganggu reput akar, jangan menghadkan diri anda untuk pemangkasan dedaunan yang terjejas dan pemeriksaan luaran kilang. Adalah penting untuk memastikan bahawa sistem akar adalah berdaya maju, akarnya padat, putih dan boleh membekalkan spathiphyllum dengan kelembapan dan nutrien.

  • Mangsa, seperti dalam foto, dari penyakit spathiphyllum, akar akan dikeluarkan.
  • Bahagian yang tersisa ditaburi dengan arang cincang.
  • Kemudian, loji rawatan fungisida ditransplantasikan ke dalam tanah baru yang dibasmi kuman.

Hama lebat pada batang spathiphyllum

Nekrosis dan daun daun berkembangPhytophthora kulat ganas adalah punca akar reput dan daun pucuk. Pertikaian agen penyebab spathiphyllum penyakit yang terdapat di dalam tanah dan, sambil mengekalkan kelembapan yang tinggi, mereka mudah menetap di bahagian udara bunga, dan juga mula bertindak di bawah tanah. Tanda-tanda awal penyakit ini dapat dilihat pada akar tumbuhan, yang menjadi gelap dan menjadi basah.

Dalam tumbuh-tumbuhan spathiphyllum dari penyakit, seperti dalam gambar, mengembangkan chlorosis daun, perut mereka dan nekrosis. Akar, seperti spesies lain yang mereput, melembutkan dan mati.

Jangkitan adalah mungkin melalui alat dan melalui semburan kelembapan semasa pengairan. Untuk mengurangkan risiko penyakit ini, perlu mengelakkan kelembapan lembapan di dalam pasu dan menyesuaikan penyiraman supaya selang lapisan atas tanah menjadi kering.

Pesakit spathiphyllum perlu dimusnahkan, dan tanaman yang tinggal dan spesies yang berkaitan di kawasan kejiranan mesti dirawat dengan persediaan khas.

Chlorosis dan pembengkakan daun spathiphyllum

Chlorosis dan pembengkakan daun spathiphilumPelanggaran sistematik terhadap keadaan spathiphyllum boleh menyebabkan perkembangan penyakit seperti chlorosis daun dan edema mereka.

Alasannya ialah:

  • kelembapan udara dan tanah yang tinggi, dengan syarat suhu di dalam bilik lebih rendah daripada biasa;
  • pakaian yang tidak teratur atau tidak seimbang;
  • kerosakan kepada sistem akar yang disebabkan oleh pemindahan atau jangkitan.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan di kawasan pinggir bandar di luar piramidal

Keadaan ini, apabila dedaunan ditutup dengan cembung berwarna coklat kekuningan dan tempat yang sentiasa tumbuh, sangat menyakitkan untuk spathiphyllum dan boleh mengakibatkan kematian tumbuhan.

Bahawa belukar itu telah menemui sejenis jenis dan rayuan, perlu menyesuaikan penjagaan, termasuk baja dan penyiraman bunga.

Gotmoz spathiphyllum

Gotmoz spathiphyllumlayu bakteria daun, disebabkan oleh Xanthomonas dieffenbachiae dan meluas bukan sahaja dalam Spathiphyllum, tetapi juga untuk spesies tumbuhan yang berkaitan tumbuh di tepi daun yang dijangkiti. Plat-plat secara beransur-ansur menjadi gelap, tisu-tisu kering dan mati. penyakit Spathiphyllum, seperti dalam gambar, boleh menyebabkan kerosakan yang serius, kerana kehilangan daun, belukar dilucutkan kekuatan dan kuasa.

Ejen kausatif dipindahkan dengan titisan air, dan bahaya terbesar untuk Spathiphyllums terancam jika wakil keluarga seperti dienenbachia, anthurium atau callas dibangkitkan berdekatan.

Spathiphyllum dijangkiti cendawan hitam

Sekiranya tumbuhan diserang oleh perosak, contohnya aphids, scabs atau mealybug, sarang melekit serangga, yang dilepaskan oleh serangga, menjadi tempat pembangunan kulat hitam. Penyakit ini untuk spathiphyllum tidak menyebabkan kerosakan langsung yang serius, tetapi lapisan hitam yang menutupi plat daun memberi kesan buruk kepada proses fotosintesis, dan tumbuh-tumbuhan dengan cepat menjadi lemah.

Rawatan ini terdiri daripada rawatan dedaunan dan petioles dengan penyelesaian sabun, serta dalam rawatan spathiphyllum dengan racun serangga yang menghancurkan serangga.

Video tentang menyelesaikan masalah dengan penyakit tumbuhan