Kami menanam dadah yang memabukkan di dacha: cara menanam, nuansa penjagaan dan jenis foto

Jiran memberikan bonggol dadah, saya mahu meletakkannya di bawah tingkap pada musim bunga. Beritahu kami, dengan ringkas mengenai warna dadah dan keanehan penanaman dan penjagaan mereka (dengan gambar, jika mungkin). Adakah anda perlu menanam benih dan di manakah tumbuhan akan menyukainya – di bawah matahari atau di penumbra?

dork bushDi beberapa negara yang menyebar hives padat berkembang dengan bebas di alam liar dan dianggap sebagai rumpai, tetapi bunga unik mereka patut mendapat nasib yang lain. Di rantau kita, bunga dadah, dengan gambar, penanaman dan penjagaan yang akan kita kenali hari ini lebih dekat, digunakan secara meluas untuk menghiasi laman web ini. Mereka kelihatan baik dalam pendaratan tunggal dan hebat dalam komposisi kumpulan, dan perbungaan yang besar, tetapi lembut dengan segera menonjolkan diri mereka. Tetapi mari kita bercakap tentang segala-galanya dalam rangka.

Dalam kesusasteraan saintifik, budaya dipanggil datura.

Penerangan budayabenih dadih

Rumput Datura – ini sering dipanggil ramuan ini, tetapi ia tidak ada kaitan dengan rumput: bunga tumbuh di semak tebal atau, lebih tepat, walaupun semak tumbuh sehingga 1.5 m, dan diameter mahkota sering melampauinya. Benar, pucuk kebiruan tidak menjadi tertutup dengan kulit, seperti dalam budaya belukar yang biasa, tetapi tetap berair, walaupun sangat tahan lama. Sistem akar tumbuhan juga sangat kuat dan bukan untuk semua orang untuk menarik belukar dewasa dengan tangan. Daun datura, dicat dengan warna kelabu-hijau, hampir sama pada usia muda seperti terung, tetapi dari masa ke masa plat daun sangat bertambah.

Di tengah-tengah musim panas, loceng besar mula berkembang di semak-semak. Mereka berbunga untuk malam dan hidup hanya sampai pagi, tetapi banyak tunas membolehkan mereka mengagumi mereka sehingga pertengahan musim luruh. Inflorescence menghasilkan aroma manis manis, dan warna mereka bergantung pada pelbagai. Selalunya anda boleh menemui dua jenis dadah:

  • biasa dengan warna putih;stupor
  • India dengan loceng ungu.datura

Pada akhir berbunga, kapsul benih diikat, sama dengan buah berangan dengan banyak duri dan bulat, tetapi di dalam mempunyai banyak jabatan dengan biji kecil.

Semua bahagian dadah beracun: apabila ditelan mereka boleh menyebabkan halusinasi dan juga gangguan mental.

Bagaimana untuk menanam?anak benih

Datura secara semulajadi tumbuhan saka, tetapi ia tidak dapat bertahan musim sejuk di tanah terbuka, oleh itu ia ditanam sebagai taman tahunan. Penanaman dadah boleh dilakukan dengan dua cara:

  1. Menanam segera ke dalam tanah pada awal Mei, sementara mendalamkan benih tidak perlu – mereka kemudian berkembang dengan buruk.
  2. Menanam benih untuk anak benih pada akhir Mac. Anak benih dipindahkan ke tempat tidur pada lewat bulan Mei, meninggalkan jarak sehingga 1 m antara mereka.

Benih mesti dipenuhi dengan air panas dan membuang spesimen berongga terapung.

Bagaimana untuk menjaga?

Datura cukup mampu berkembang walaupun tanpa penyertaan seseorang, tetapi beberapa langkah penjagaan masih tidak menghalang pembungaan itu lebih banyak dan lebih lama. Ini termasuk:

  • penyiraman biasa, terutama di musim panas kering;
  • Pergigian atas mineral pada musim bunga musim panas.

Sesetengah penanam untuk musim sejuk menggali belukar, meletakkannya di dalam periuk dan membawa premis. Dalam kes ini, anda perlu memotong tunas pada musim luruh, membentuk mahkota.

Video tentang menanam benih untuk penanaman benih datura

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector