lövträdFenomenet av den moderna växtvärlden är ett sequoia-träd. Detta är ett exempel inte bara av övergripande dimensioner utan av all önskad livslängd. Den äldsta representanten av detta slag glöder på Rurvoodreservatets territorium i Kalifornien. Även om det är mer än 4 årtusenden fortsätter det fortfarande att växa intensivt. Stamvolymen på denna majestätiska jätte är 1,5 m³ och höjden är 115,5 m.sequoiahöjd

Historisk sammanfattning

skogsföljdNamnen på träden berodde inte på externa egenskaper och fast ålder. Vid en tidpunkt var dessa regioner födelseplatsen för den indiska Cherokee stammen. Beundrade av trädets sequoiahöjd, liksom de underbara talangerna och kvaliteterna hos deras ledare, bestämde de sig för att hedra det till ära för deras ledare. Sedan han verkligen gjorde mycket för kultur och utbildning av sitt folk, accepterade allmänheten detta namn med nöje. chef för den indiska stammen

Genom att studera denna “harmoniska skönhet” 1859 bestämde en nörd att namnge den för att hedra den amerikanska folkens hjälte. Högt namn Wellington – Engelska befälhavare, som besegrade Napoleons armé – tyckte inte om lokalbefolkningen. Därför valde de en annan figur och indianernas favorit.botanist Wellington

Sequoia Egenskaper

funktion av sequoia skogEtt karakteristiskt kännetecken hos dessa representanter för barrsklassen är strukturen hos stammen och reproduktionsmetoden. När trädet fortfarande är ungt, är det helt täckt med täta grenar. På grund av för snabb tillväxt har dessa processer inte tid att slå sig ner, så de försvinna snart. Som en följd uppträder en ovanligt tjock, men samtidigt naken, stammen före den nyfikna observatören. nakna stammen av sequoiaSer upp mot himlen kan en person överväga en tät krona av konisk form, bestående av evigt gröna grenar.

Det är anmärkningsvärt att rotsystemet för ett sådant fenomen i växtvärlden inte planteras väldigt djupt. Det upptar emellertid ett betydande område, vilket gör att rasen tål tunga vindar och orkaner.

Det är beklagligt, men med sina rotförfaranden drunknar den närliggande invånarnas livsaktivitet. Men för att upprätthålla sitt “grannskap” kan:

 • hemlock;
 • cypress;
 • douglas (familj av tall);
 • gran;
 • gran.

cypress och granDen passar perfekt in i den lokala smaken av tallskogen. Längden av platta, långsträckta löv är från 15 till 25 mm hos unga djur. Med tiden ändrar nålarna sin form. I kronans skuggiga delar tar de form av ett pilhuvud, och i de övre zonen har bladen en skalig struktur.unga och gamla lövträd

Denna beskrivning av sequoia-trädet är lämpligt för att komplettera och oförglömliga foton av turister. De modigaste av dem kunde fånga de raffinerade kottarna i den “ogenomträngliga” invånaren i den dimmiga ravinen. Trecentimetriska ovala kapslar innehåller upp till 7 frön, som mognar i nästan 9 månader.keglar av sequoias Så snart fostret börjar torka upp öppnar konen och vinden blåser bort fröerna. Sådana unfolded “rosettes” pryder fortfarande den majestätiska kronan under en lång tid.

Forskare drabbas av det unika sättet att “fortsätta släktet” hos mammuträdet (det här är det andra namnet, eftersom dess grenar liknar tänderna på dessa djur). Gröna stubbar lämnar stubben, vilket är ganska onormalt för en klass av barrträdsmedlemmar.

Nationella land av jätten

stubbe cut redwoodsHuvudområdet där en sequoia växer är Stillahavskusten i Nordamerika. Områdena för deras infödda territorier sträcker sig 75 km in i interiören på kontinenten och sträcker sig nästan 800 km längs havet. Ett förhållandevis litet areal stiger över havet över 700-1000 m. Även om dessa barrträd är perfekt samexistenta och i en höjd av mer än 2 km. Ju mer fuktigt klimatet, desto högre och grönare kommer dessa jättes krona att vara.

Kalifornien och OregonStaten Kalifornien och Oregon årligen hälsas av tusentals turister som vill beundra dessa skönheter. Förutom naturliga livsmiljöer kan sådana “långleveranser” också hittas i reserverna:

 • Sydafrika;
 • Kanada;
 • Italien;
 • Hawaiian Islands;
 • England;
 • Nya Zeeland.

Huvuddragen i alla dessa länder är tillgång till det fuktiga marina klimatet. Sådana jätte utställningar tolereras emellertid fullständigt genom kraftiga temperaturförändringar. Det noterades att på bergssluttningar, där de ofta kan hittas, kan det vara upp till -25 ° С. Därför kan mammuträdet framgångsrikt odlas på andra kontinenter. Det enda är att de växer flera gånger långsammare där. Och bara ett halvt sekel senare kommer du att kunna se resultatet av ditt noggranna arbete.sequoia på vintern

I Ryssland växer lövträet i Krasnodarregionens kustområden. Sochi arboretum har en blygsam “samling” av unga plantor. Denna webbplats är naturligtvis inte så stor. Kanske kommer flera århundraden att passera, och redan en ny generation turister kommer att beundra dessa lyxiga Stilla havet “titaner”. Sochi arboretumVid foten av sådana jättar kan du känna all din obetydlighet. Speciellt när man står mitt i en hel lund 90 meter jättar (det här är nästan 35 våningar i en skyskrapa). Enligt en studie, i början av 1900-talet skedde en sequoia, vars höjd var mer än 116 meter. Man kan bara föreställa sig hur mycket ansträngning och ansträngning dessa arbetare behövde.

Den största tjockleken på barken på världens största träd kan vara ca 30 cm.

Värdet av trä

rött träI Förenta staterna är krossning av sequoia strängt straffbart enligt lag, eftersom detta träd hotas av utrotning. På grund av den lite rödaktiga skuggan av trä används den som inredningselement av inredningen. Eftersom träfibrerna i denna barrträd är tillräckligt täta och även resistenta mot rötningsprocessen, tjänar de som ett fantastiskt material för möbelproduktion. Även från det gör:

 • papper;
 • järnvägsvagnar och sovvagnar;
 • takelement
 • strukturer för undervattensstrukturer.

Detta råmaterial skiljer sig från alla andra i avsaknad av en rik barrträdslukning. Därför använder många tobaksföretag sequoias för att producera lådor som lagrar cigarrer och andra produkter från denna bransch. Dessutom fann biodlare sig för fat gjorda av dyra trä. De lagras perfekt honung, perga och vax.

träEnligt beräkningarna av bearbetningsföretaget är det möjligt att få mer än ett tusen ton träråvara från ett mammuträd. För att transportera all denna rikedom behöver kunden mer än femtio bilar, det vill säga nästan hela godståget.

I bagagen av en lyxig jätte, sällan sätter alla slags skadedjur / parasiter. Detta beror på växternas snabba tillväxt. Dessutom innehåller träet i mammuträdet en stor mängd phytoncider. Dessa biologiskt aktiva substanser kan inte bara “skrämma bort” stora “horder” av skadliga insekter, utan också hålla dem på ett ordentligt avstånd.

största sequoiaDet är anmärkningsvärt att i fall varje fallet träd av sequoia har en hedersplats. Från sin bagageutrymme gör fantastiska utställningar, imponerande turister. Så, en företagande amerikan gjorde det till en parkeringsplats för bilar, och i det andra fallet byggde han en mysig restaurang för 50 personer. Kreativa idéer lånade National Park “Sequoia”. Det är här som turister kan köra genom en ovanlig tunnel av fallen trä. Ja, naturen imponerar med sin mångfald och magnifika skönhet.tunnel i lövträ