willow kambingwillow kambing, jika tidak, ia dipanggil Botany Bredin (Selix carrea), dan rakyat biasa hanya Rakita, loji yang dipunyai oleh keluarga Willow. Ia dianggap tempat kelahiran Eropah, tetapi ia tumbuh dengan baik di Asia Barat, Caucasus dan Asia Tengah. Purata jangka hayat adalah 150 tahun. Pada masa ini, ketinggian boleh mencapai 10 m, dan 0.75 m diameter tong.

Kebanyakan tukang kebun tertanya-tanya, kambing isva adalah pokok atau pokok renek? Semua orang memanggilnya secara berbeza, tetapi dalam klasifikasi umum ia adalah pokok daun, kadang-kadang semak seperti pokok. Berdasarkan namanya, kita dapat menyimpulkan bahawa kambing dan kambing suka makan dengan tumbuhan.

Penerangan ringkas

hiasan taman dusunKilang itu suka cahaya, namun, ia mempunyai ciri-ciri toleransi yang berteduh. Pertumbuhan tempat kegemaran: subur, kaya, berpasir atau tanah berkerut. Dalam kes ini, mereka tidak boleh dibasahi dengan kuat – ia boleh merosakkan pokok. Sebagai kesimpulan – penyiraman harus sederhana. Ada penyelam di jalan, rumah, di kayu balak, penebangan. Bibit terbentuk digunakan untuk menanam. Sekiranya anda perlu berkembang biak, maka untuk pendekatan ini, benih atau kaedah vaksinasi.

Ciri-ciri ciri tumbuhan adalah:

  1. Cawangan. Mereka tebal dan menyebarkan. Dalam individu muda, mereka mempunyai warna yang agak abu-abu dan sedikit kemewahan. Dalam spesimen yang ditanam dan berkembang dengan baik, warna cawangan boleh berwarna hijau-kelabu atau kuning-coklat. Jika pokok itu sudah tua, cawangannya memperoleh warna kelabu, dan, lebih-lebih lagi, menjadi rapuh.
  2. Kulitnya. Pada mulanya ia berwarna kelabu-hijau dan agak licin. Apabila warna “berkembang” berubah menjadi coklat, dan di bahagian bawah batang terbentuk keretakan. Bagi kayu, ia licin, tetapi apabila ia bersentuhan dengan udara, ia menjadi merah.
  3. Dedaunan. Ia mempunyai bentuk elips dengan panjang / lebar 11-18 / 5-8 cm. Bahagian luar dicat dalam warna hijau gelap, dan bahagian bawahnya berwarna abu-abu. Ciri tersendiri adalah kelebihan yang tidak rata. Dalam axils daun, buah pinggang tersembunyi. Mereka agak besar (masing-masing lebar 5/3 cm). Budak bunga mempunyai warna kemerah-merahan dan bentuk ovate, tidak bentuk panjang berukuran 15 / 3-6 mm panjang / lebar.
  4. Bunga, dalam bentuk anting-anting. Bunga willow kambing berlaku pada bulan April, sehingga dedaunan mula tumbuh, dan berlangsung 10-13 hari. Terdapat bunga betina dan lelaki. Bentuk pertama, bujur-bujur pertama hingga 6 cm panjang. Yang kedua adalah padat, silinder, mencapai 10 cm panjang, berbilang bunga.kambing willow bunga
  5. Buah. Akibat pendebungaan pada bulan Mei, buahnya terbentuk dalam bentuk kotak dengan garis pusat sekitar 7-8 cm, terletak di atas batang kembang api. Setiap buah mengandungi kira-kira 18 biji dengan tumbuhan berbulu, kerana benihnya diangkut dari jauh. Malangnya, benih sangat cepat kehilangan percambahan mereka.

Related  Tumbuh rumah pelargonium wangi

Kecantikan dan bentuk

kambing willow dalam landskapWillow kambing dalam reka bentuk landskap (gambar boleh dilihat di bawah) adalah sangat biasa. Dan semua kerana keindahan dan bentuknya. Dan penampilan tumbuhan sangat bergantung pada tanah di mana ia tumbuh, dan pencahayaan.

Selalunya, rakita ditanam dengan peningkatan rumah dan ladang swasta. Pada pandangan pertama, willow nampaknya tidak masuk akal, tetapi terima kasih kepada bentuk yang menangis, dicantumkan pada batang, ia memperoleh penampilan yang sangat menarik.

Willow kelihatan cantik di taman batu-batuan, serta di tepi takungan. Adalah layak untuk menilai satu lagi kelebihan tumbuhan – keupayaan untuk mengikat akar tanah, jadi tidak menghairankan bahawa ia sering ditanam di lereng.

Varieti

Dalam kebanyakan tukang kebun memberi perhatian kepada jenis seperti willow sebagai «Silberglanz», mempunyai ketinggian 8 m dan menyebarkan mahkota, «Pendula», kelebihan utama yang Kroon dan stam borang di ratap dan «Mas», mempunyai shirokoraskidistoy mahkota dan mencapai ketinggian sehingga 10 m.

Pendula kambing Willow

willula kambing PendulaPokok daun ini, mencapai ketinggian dan panjang sehingga 2-3 m. Sebagai peraturan, ia hidup tidak lebih daripada 30 tahun pada tanah kelembapan mana-mana. Spesis toleran teduh dan pencinta cahaya. Untuk pertumbuhan normal memerlukan penyiraman yang banyak. Tetapi untuk mengelakkan limpahan, perlu meletakkan lapisan saliran yang agak tinggi. Tumbuhan ini tahan fros, tetapi untuk musim sejuk ia disyorkan untuk menutup batang.

Maruah tumbuhan itu, marilah kita ulangi, mahkota yang menangis berbentuk mantel. Willow kambing kelihatan sempurna di batangnya. Daripada pelbagai jenis pendula, ia boleh ditentukan oleh dedaunan panjang elips-elips yang panjang hingga 8-10 cm panjang. Pada musim gugur, warna menjadi kuning.

Pada bulan April-Mei, berbunga (15 hari bertahan) bermula dengan penyingkiran anting-anting emas kuning-rata. Pada masa hadapan, janin dibentuk dalam bentuk kapsul.

Dalam reka bentuk landskap, pendula ditanam sebagai pokok tunggal, dan dalam kumpulan hiasan. Ia kelihatan hebat di taman-taman batu dan berhampiran dengan badan-badan air. Ia digabungkan sepenuhnya dengan pokok kerdil jenis konifer, juvana, tumbuhan yang menyukai kelembapan dan penutup tanah. Berkenaan dengan pembiakan semula, prosedur itu dilakukan dengan cantuman pada batang.

Related  Katil bunga dengan phlox: spesis bunga dan keserasian mereka dengan tumbuhan lain

Yang paling sukar dijaga ialah pemangkasan Pendula goat kambing. Jika pada tahun pertama mahkota tidak dibentuk dengan betul, cawangan akan menetap di tanah dan nilai hiasan akan hilang.

kambing willow pemangkasanPada haiwan muda, pemangkasan dilakukan pada semua cabang, meninggalkan panjang hanya 15 cm. Pada masa yang sama, buah pinggang mesti tetap menaik atau menjauh. Tetapi tidak di dalam mahkota. Potongan rambut sedemikian dicapai dengan membentuk bentuk yang kelihatan seperti payung terbuka.

Jika tumbuhan ditanam, maka pemangkasan dilakukan selepas berbunga, memendekkan cawangan 2/3 dari keseluruhan panjangnya. Ini dicapai dengan cawangan padat mahkota.

Iva Kozya Kilmarnock (Kilmarnock)

kambing willow KilmarnockPelbagai ini dicirikan oleh miniaturnya (ketinggian maksimum 1.5 m). Pokoknya adalah setem, seperti payung terbuka dengan cabang yang sampai ke tanah. Tumbuhan ini tahan fros dan tahan angin, fotofil. Tidak mempunyai keperluan untuk tanah, tumbuh dengan baik di tanah liat, lemah lembut. Satu-satunya kelemahan – kepekaan terhadap kelembapan, jadi anda perlu berhati-hati dengan penyiraman.

Anda boleh mengenalpasti pelbagai dengan dedaunan. Ia hijau, bujur-elliptical, sedikit berkedut, kuning pada musim luruh.

Pada bulan April, berbunga bermula dengan pelepasan pelbagai anting dengan bunga keperakan dan wangi.

Kambing willow: penanaman dan penjagaan

tapak pendaratan willow kambingPenanaman dijalankan dengan bermulanya musim bunga. Keratan ditempatkan terlebih dahulu di dalam air dan menunggu penularan akar. Selepas mereka perlu dipindahkan ke tanah terbuka, sebelum menggali lubang cetek. Tanah yang diekstrak dicampurkan dengan kompos, dan selepas menanam keratan dikebumikan di dalam lubang dan sedikit tanah. Selepas itu, adalah baik untuk menyiram tumbuhan dengan air. Selepas itu, penyiraman dilakukan 2-3 kali / minggu. Untuk spesimen dewasa, penyiraman biasa tidak diperlukan. Sekiranya cuaca kering dan panas diperhatikan pada musim panas, anak pokok perlu disiram lebih kerap.

Related  Keindahan spektakular maple pada bila-bila masa sepanjang tahun

kambing willow di tamanBagi pemakanan, pada musim bunga-musim luruh ia dilakukan dua kali dengan cara yang kompleks. Pada musim luruh, memberi keutamaan kepada potassium sulfat atau superfosfat. Di hadapan sejumlah besar rumput di sekeliling pohon, mulsa dilakukan oleh habuk papan, gambut, tanah liat yang diperluas, kertas, kerikil yang dicincang.

Dalam hal pengeringan cepat tanah berhampiran kambing willow, ia harus longgar, dan jika retakan pergi, maka pertama air tanah, dan kemudian loosen.

Jangan lupa tentang pemotongan pokok yang tepat pada masanya dan tetap.

Dengan betul menjalankan penanaman, kawalan air, dan trim willow akan membantu anda membentuk tumbuhan yang indah yang akan membawa rahmat kepada reka bentuk landskap rumah anda.

Mengenali kambing kambing – video