juniper biasa di negara iniJuniperum biasa – yang paling biasa, tipikal, tetapi tidak semestinya jenis keluarga yang paling biasa. Adalah sukar untuk membayangkan sekumpulan tumbuhan, wakil-wakil yang boleh kelihatan seperti pokok 10 kaki, pokok renek besar dengan mahkota piramid dan melabuh, dan juga agak rendah, menjalar salinan Elfin bentuk kayu.

Jintun biasa boleh didapati di wilayah Eropah dan Afrika Utara, di benua Asia dan Amerika Utara. Tumbuhan lebih suka iklim sederhana, sangat bersahaja dan hidup dalam keadaan yang paling sederhana selama beberapa ratus tahun. Daya tahan dan kesesuaian dengan keadaan luaran membantu jintun untuk bertahan dalam banyak bencana iklim dan bertahan hingga ke hari ini.

Penerangan juniper (Juniperus communis)

Juniperus vulgaris Oblonga PendulaOleh kerana pemilihan semulajadi, pelbagai jenis juniper muncul. Tumbuh-tumbuhan yang membentuk bahagian bawah hutan rumput yang ringan dan konifer, yang tumbuh di kawasan pergunungan dan di pantai, telah ditanam sejauh abad ke-16. Sejak masa lalu, ahli botani bukan sahaja menyusun penerangan komprehensif mengenai juniper biasa, tetapi juga menghasilkan varieti baru.

Berbeza dengan saiz dan rupa mahkota, tumbuh-tumbuhan dari pelbagai bahagian dunia menimbulkan bentuk yang stabil. Dengan jenis cawangan dan jenis pucuk, tumbuhan paling sering diasingkan:

 • dengan mahkota jongkong yang luas dan pucuk menjuntai f. Pendula;
 • dengan mahkota kolumnar yang luas dan pucuk sorong beberapa f. Suecica;
 • dengan mahkota rendah sempit dalam bentuk lajur f. Compressa;
 • dengan penyebaran kompak yang tersebar luas di mahkota f. Depressa;
 • dengan mahkota menegak sempit dan cawangan ke atas f. Hibernica;
 • dengan crochet yang luas f. S.

Terdapat spesies lain, dinamakan selepas penemu atau tempat pengesanan.

Seperti bentuknya, warna mahkota juniper adalah pelbagai. Dalam tumbuhan khas spesies ini, jarum berbentuk tombak berbentuk pisau di depan mempunyai alur yang ketara, permukaan berkilat dan jalur cahaya khas. Pewarna asas jarum panjang kira-kira satu setengah sentimeter panjang tepu hijau dengan warna kelabu. Hari ini, tukang kebun dan pereka landskap mempunyai pelbagai jenis juniper dengan jarum muda (Blue) atau emas (Aurea) yang praktikal.

Juniper dari pelbagai biasa Cone EmasCawangan-cawangan spesies juniper ini dilapisi dengan kulit kemerah-merahan, yang menjadi coklat dengan umur dan mula mengelupas kayu. Kira-kira pada usia sepuluh, tumbuhan memperoleh kemungkinan pembiakan benih. Selepas pendebungaan pada spesimen betina, bulat, kon padu padat terbentuk, menyembunyikan tiga biji dan masak pada tahun kedua selepas penampilan.

Related  Biji benih: dari murah hingga mahal

Bentuk dan jenis juniper

Juniper of Point St GeorgeJenis liar jintan yang tumbuh liar telah menjadi tanah subur untuk kerja peternak.

Atas dasar juniper biasa, banyak jenis telah diperolehi, yang biasanya diklasifikasikan mengikut saiz tanaman dan kadar pertumbuhannya:

 1. Pokok Juniper, setiap tahun menambah 30 cm, dianggap matang.
 2. Tumbuh bersaiz sederhana tumbuh 15 atau lebih sentimeter setiap musim.
 3. Pertumbuhan tahunan kerdil kerdil adalah 8-15 cm.
 4. Juniper, kepunyaan jenis miniatur, meningkatkan saiznya tidak melebihi 8 cm.
 5. Kadar pertumbuhan yang paling rendah untuk tumbuh-tumbuhan daripada mikro kumpulan, untuk satu tahun membesar dengan 1-3 cm.

Varieti daripada jintun biasa dengan cawangan-cawangan yang meleleh sering tidak masuk ke dalam mana-mana kumpulan, dan pertumbuhannya berlainan arah. Jadi alam semula jadi mencipta tumbuh-tumbuhan yang unik.

Biasa Juniper Horstmann (Horstmann)

Horstmann Common HorstmannSatu contoh bentuk aneh, asimetris adalah jintan yang terdapat di rawa-rawa Jerman. Kilang dengan kadar pertumbuhan purata beberapa tahun selepas penanaman mencapai ketinggian 1.5-2.5 meter. Walaupun pada permulaan pucuk pertumbuhan diarahkan ke atas, memanjangkan, mereka meleleh, membentuk mahkota asal juniper daripada Horstmann biasa. Loji yang mencintai dan bersahaja ini mempunyai jarum berduri hijau, kasar pada cabang dewasa.

Dalam reka bentuk juniper dari pelbagai ini sentiasa pusat komposisi, menarik kelihatan dan membuat imaginasi alam yang mengejutkan.

Common juniper Repanda (Repanda)

Juniperus communis RepandaSalah satu bentuk juniper adalah pokok renek dengan mahkota yang rata, bulat atau ketinggalan. Ketinggian juniper dari Rapand biasa tidak melebihi 30 cm, tetapi lebar cawangan tumbuh menjadi diameter satu setengah meter.

Pelbagai dari Ireland, tanpa tanda-tanda kekalahan, menahan frosts empat puluh darjah, tetapi dalam semak iklim kontinental boleh mengalami kekeringan udara yang berlebihan. Menurut perihalan, jintan umum dari pelbagai ini mempunyai jarum melengkung dengan panjang kurang dari satu sentimeter. Mahkota itu berwarna hijau dengan warna keperakan, dibentuk oleh jalur cahaya pada jarum.

Karpet Hijau Biasa Juniper

Karpet Hijau Biasa JuniperDalam bentuk untuk pelbagai Rapand, Juniper Green Carpet biasa sangat dekat. Namanya sangat fasih. Sesungguhnya, satu belukar berkembang membentuk ketinggian permaidani mendatar hijau hanya 10-15 cm. Disebabkan memburuknya tumbuhan tidak takut musim sejuk yang sejuk, tidak mengalami angin dan withstands suhu turun ke -40 ° C.

Related  Cadangan untuk mengembangkan padang rumput sayap

Juniperus Common Hibernica (Hibernica)

Juniperus biasa HibernicaSatu lagi jenis jus juniper di Ireland mempunyai bentuk piramid sempit atau lajur. Kilang itu telah berada dalam budaya selama kira-kira 200 tahun. Budak semak ini dihargai terima kasih kepada jarum musim sejuk yang cerah, tidak pudar dan mahkota padat, dibentuk oleh pucuk yang tumbuh. Juniper dewasa mencapai ketinggian 4 hingga 8 meter, sepanjang tahun menghiasi taman dengan jarum spiky hijau hijau.

Dalam keadaan Rusia, jintan biasa Hibernica tidak selalu mengalami musim sejuk. Had rintangan fros tumbuhan ialah -17 ° C.

Biasa Juniper Arnold (Arnold)

Juniperus vulgaris ArnoldKetinggian pokok renek dewasa dari pelbagai ini tidak melebihi satu atau dua meter. Plants Juniperus Arnold mempunyai sempit, menyerupai ruang atau bentuk piramid, kadar pertumbuhan hanya 10 meter per tahun, serta jarum berduri pendek biru-hijau atau perak-biru warna.

Common Juniper Mayer (Mayer)

Juniper JuniperDi pertengahan abad yang lalu, peternak Jerman Erich Mayer memperoleh pelbagai jenis juniper dengan mahkota yang kaya dengan piramid. Tumbuh-tumbuhan yang berpotongan fizikal dan fros tumbuh pada ketinggian tiga meter dan dinamakan selepas pencipta.

Dalam pereka landskap dan peminat tumbuh-tumbuhan konifer, jintan semulajadi Meyer adalah dihargai terima kasih kepada mahkota hiasan dan jarum keperakan hijau. Jarum berduri dengan permukaan berkilat menyerupai jarum rempah, menjadikan jintan seperti ephedra yang popular.

Biasa Juniper Suezica (Suecica)

Common juniper SuecicaCommon juniper Suezika yang lazim di bahagian utara Eropah dan Rusia tidak mengekalkan bentuk piramid tunggal. The belukar membentuk beberapa batang sekali gus, ketika mereka tumbuh hingga ketinggian 10 meter. Mahkota kuno terdiri daripada satu set cawangan lurus yang tumbuh di hujungnya. Pelbagai dengan peningkatan tahunan yang kecil, ketabahan musim sejuk yang tinggi dan kualiti hiasan yang sangat baik dapat dengan mudah mencari tempat dalam reka bentuk dachas, taman dan dataran bandar.

Menanam dan menjaga juniper biasa

Pelbagai jenis jintan juniper di atas bukit berbatuJuniper adalah tumbuh-tumbuhan malar hijau biasa, kerana sifat bersahaja, ia menetap di bawah penumbra. Pada kediaman musim panas, kilang itu dipilih sebagai cerah, terlindung dari tempat angin dengan tanah yang ringan dan sederhana berkhasiat.

Related  Variasi menakjubkan thuja dilipat akan menduduki tempat yang layak di kawasan pinggir bandar

Di tanah, pokok renek diangkut pada musim bunga, pada bulan April atau Mei, atau pada musim luruh, sebelum kedatangan fros. Untuk mempermudah penjagaan kesuburan yang biasa selepas penanaman, lubang disediakan terlebih dahulu.

 1. Bahagian bawah lubang, saiz lebih besar daripada sistem akar pokok renek lapisan lapisan saliran cip bata, pasir atau tanah liat berkembang.
 2. Kemudian sediakan campuran berdasarkan tanah rumput, pasir dan gambut dengan penambahan tanah liat.
 3. Sebagai makanan tambahan, baja nitrogen-fosforus ditambah ke tanah.
 4. Jika tanah berasid, tepung dolomit ditambah kepadanya.
 5. Pendaratan dijalankan dalam masa 10 hingga 15 hari, apabila tanah itu selesai.
 6. Benih di dalam lubang diletakkan supaya leher akar adalah beberapa sentimeter di atas tanah atau peringkat dengannya.
 7. Selepas mengisi lubang, tanah dipadatkan dan disiram, dan kemudian bulatan itu berlimpah.

Deskripsi juniper dari biasa termasuk menyebutkan unpretentiousness dari tumbuhan. Oleh itu, oleh itu, menjaga belukar tidak sukar. Dalam masa yang panas, penanaman ditanam. Menyokong nada dan hiasan jarum akan membantu pengairannya.

rawatan tanah di bawah juniper adalah melonggarkan cetek, merumput dan musim bunga berpakaian menggunakan campuran kompleks untuk hiasan dan konifer. Jika tumbuhan ditanam di tanah berbatu atau pasir, baja diperkenalkan lebih kerap.

pemangkasan juniperSekiranya ditanam di tapak tumbuhan untuk menjadi lindung nilai, potongan rambut juniper biasa, tetapi tepat dilakukan. Ia dijalankan pada musim bunga atau awal musim panas supaya pertumbuhan yang muncul pada musim sejuk adalah lebih kuat.

Pokok Juniper tidak tumbuh begitu cepat, jadi pemangkasan salah akan lama mengingatkan diri mereka. Jatuh dan tumbuhan menjalar tidak berkisar.

Pada musim luruh tingkah laku kebersihan pemangkasan Juniperus, membersihkan tanah sisa tanaman, semburan semak dan tanah yang di bawahpun menjadi Bordeaux cecair atau racun kulat lain. Tanaman dewasa, disesuaikan untuk musim sejuk di rantau tertentu, tidak meliputi musim sejuk. Mahkota junipers muda diperbaiki dengan bulat, ditutup dengan lapnik dan ditaburi salji.

Video tentang juniper