juniper Cossack Rokeri JemDalam reka bentuk landskap moden, pokok renek konifer amat popular. Juniperus Cossack – wakil keluarganya yang paling biasa dan bersahaja. Tumbuhan ini digunakan bukan sahaja di tapak persendirian dan taman, tetapi juga di rumah.

Sekelompok pokok renek yang menjalar dari keluarga Cypress ini menarik banyak ciri-ciri dekoratif mereka, serta ketahanan terhadap kemarau, fros dan udara tercemar. Habitat semulajadinya adalah Asia Kecil, Asia Tenggara, Caucasus, Ural, Siberia dan Primorye, Selatan dan Tengah Eropah.

Penerangan kilang

juniper Cossack Rockery GemMenurut anggaran dalam projek bersama beberapa kebun botani, terdapat lebih daripada 70 jenis juniper. Sebagai peraturan, mereka semua berbeza tinggi, mengikut bentuk mahkota dan warna jarum.

Juniper Cossack menerangkan seperti berikut:

 1. Semakin banyak tumbuhan itu adalah semak berkayu, mencapai ketinggian 1-1.5 meter, mampu berkembang dan membentuk belukar. Kurang biasa, tumbuh-tumbuhan spesies ini dirujuk kepada pokok rendah dengan batang melengkung.jip juniper Tamarischifolia
 2. Dalam tumbuh-tumbuhan muda dan cawangan yang dilindungi dari cahaya matahari langsung, jarum adalah acicular, tegak, menunjuk, mencapai 4-6 mm panjang. Pada orang dewasa, organ seperti daun bersisik, menyerupai jubin.
 3. Pemangkasan pucuk mempunyai ciri-ciri, bau tajam kerana kandungan minyak pati khas yang beracun.
 4. Bunga jantan dan betina ditemui pada tumbuhan yang berlainan spesies ini. Cone adalah kecil (sehingga 7 mm diameter) bola warna hitam dengan warna kecoklatan kelabu. Setiap daripada mereka boleh mengandungi sehingga 4 biji.

Minyak pati Cossack juniper mengandungi bahan beracun, seperti sabinol, sabinene dan derivatif terpen. Jika keluarga mempunyai anak kecil, maka ia harus ditunda dengan penanaman tanaman ini.

Penanaman dan penjagaan

juniperPertama sekali, anda perlu membuat keputusan mengenai tempat tetap untuk penanaman. Ini jenis juniper adalah pencinta cahaya, dan jika ia ditanam di bawah naungan, ia boleh kehilangan sifat hiasannya. Di samping itu, antara tumbuh-tumbuhan yang anda perlukan untuk mengekalkan jarak sehingga setengah meter.

Related  Penyelesaian reka bentuk asal watak landskap yang terkandung di taman desa dan plot swasta

Penanaman dan penjagaan Cossack juniper mempunyai beberapa ciri:

 1. Sebuah tumbuhan dengan sistem akar terbuka boleh ditanam di tanah hanya pada pertengahan musim bunga atau musim gugur awal, ketika cuaca yang cukup lembap sedang diamati. Lebih-lebih lagi, sistem akar sedemikian perlu dipersiapkan dengan perangsang untuk meningkatkan perakaran.
 2. Tumbuh-tumbuhan yang besar perlu ditanam supaya zon peralihan dari akar ke batang menonjol di tepi lubang penanaman oleh 5-10 cm. Dan di dalam tumbuhan yang tidak matang, ia harus ditempatkan di aras tanah.
 3. Sapasang bekas harus diisi dengan air sebelum ditanam. Untuk melakukan ini, benjolan bumi harus diadakan dalam kuali dengan air selama 2 jam.
 4. Kedalaman lubang untuk menanam harus berkadar dengan tanah kilang kontena dan saiz akar yang sudah maju. Biasanya lubang untuk pendaratan juniper Cossack harus melebihi garisan tanah 2-3 kali.
 5. Di dasar lubang harus ada lapisan saliran (hingga 20 cm lebar) – pasir digabungkan dengan bata yang rusak. Sistem akar ditaburi dengan campuran tanah khas. Ia biasanya terdiri daripada gambut, turf dan pasir (2: 1: 1).
 6. Tumbuhan yang ditanam serta-merta disiram dengan air dan menutup tanah dengan mulsa (gambut, kulit kayu, kompos) untuk perlindungan dan peningkatan sifatnya. Biasanya 5-8 cm mulsa cukup.menghias katil bunga dengan mulsa
 7. Penyiraman juniper hanya boleh di musim panas kering, tetapi tidak lebih kerap 3 kali sepanjang musim. Untuk satu tumbuhan dewasa, 10 hingga 30 liter air adalah mencukupi. Penyemburan hendaklah dilakukan setiap 7 hari, tetapi hanya apabila matahari telah ditetapkan.
 8. Pada separuh kedua musim bunga tumbuhan boleh disenyawakan. Nitroammofoska dan Kemira-universal sesuai untuk tujuan ini. Penanaman muda perlu melonggarkan dangkal, yang meningkatkan akses udara ke tanah.

Apabila membeli, anda perlu memeriksa dengan teliti jarum tumbuhan. Sekurang-kurangnya tanda penyakit, lebih baik menolak untuk membeli spesimen ini.

Pemangkasan, pembentukan dan pembiakan

pembentukan semak juniperPemangkasan juniper Cossack perlu dilakukan dengan berhati-hati dan sengaja. Sebagai peraturan, dia tidak memerlukan manipulasi seperti itu, tetapi dengan bantuan gunting taman untuk memotong semak-semak, perlu mengeluarkan cawangan yang rosak, dijangkiti dan kering tepat pada masanya. Untuk pemangkasan, mereka mengambil tindakan apabila mereka mahu mengubah arah pertumbuhan cawangan, menghentikan pertumbuhan atau memberi bentuk hiasan khas.

Related  Menanam pagar hidup dan penjagaan lindung nilai

Pembentukan juniper Cossack dilakukan pada musim bunga dan musim gugur, dengan suhu udara purata harian + 4 ° C Pada tahun ini, Cossack juniper boleh tumbuh hingga 10 cm, dan kadar pemotongan yang dibenarkan dalam kes ini tidak melebihi 2 cm. Kilang itu, sebagai peraturan, tidak perlu menyebarkan luka. Sekiranya terdapat kerosakan teruk, potong boleh dirawat dengan resin atau disembur dengan Epin.

Untuk memetik petua pucuk baru adalah lebih selamat dan kurang berbahaya daripada sunat, cara membentuk mahkota. Jadi anda boleh menguatkan cawangan dan membuat semak belukar lebih subur.

juniper cossack GlaucaTerdapat 4 cara untuk menghasilkan semula juniper Cossack:

 1. Benih adalah cara yang agak rumit, yang jarang digunakan kerana stratifikasi paksa. Benih tumbuhan disimpan dalam jangka masa yang panjang di bawah syarat khas untuk merangsang percambahan.
 2. Keratan – kaedah ini lebih baik digunakan pada bulan April atau Ogos. Beberapa hari mesti cuaca mendung, supaya matahari terang tidak merosakkan keratan dan tumbuhan asal.
 3. Lapping – kaedah ini hebat untuk bentuk tumbuhan yang menjalar dengan pucuk muda. Cawangan berasingan dipasang di atas tanah dengan pin kayu, dan tanah dibundarkan dan disiram dari semasa ke semasa.
 4. Vaksinasi – kaedah ini tidak selalu membenarkan dirinya sendiri. Pelbagai elit tumbuhan dicantumkan kepada yang biasa, dibungkus dalam sebuah filem dan menunggu engraftment.

curleade juniper CossackBagaimana untuk menyebarkan juniper Cossack adalah keputusan peribadi seorang pakar atau seorang hortikultur amatur. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk melakukan segala-galanya agar tidak merosakkan tumbuhan asal.

Landskap

Cossack juniper dalam reka bentuk landskapKilang ini digunakan secara aktif dalam organisasi pelepasan pada pelbagai jenis cerun, untuk menghias bukit-bukit batu, rumput, pagar. Ia boleh digunakan sebagai elemen hiasan berasingan (cacing pita) atau dalam penanaman kumpulan yang berfungsi sebagai latar belakang atau bingkai rumput.

Related  Kami berkenalan dengan jenis utama wisteria yang indah

Cossack juniper dalam landskapSeperti yang dapat dilihat, dalam gambar di bawah, Cossack juniper dalam reka bentuk landskap digabungkan dengan tanaman tanaman yang lebih terang. Pada masa yang sama, perlu diingat bahawa tumbuhan konifer ini tidak bergabung dengan tumbuh-tumbuhan subur yang mempunyai perbungaan besar.

juniper cossack di flowerbedSeringkali, cossack juniper digunakan dalam reka bentuk landskap bahasa Inggeris (landskap). Sebagai peraturan, varieti besar tumbuhan ini dipilih dengan bentuk mahkota yang betul dan mewarna jarum yang tertahan. Juniper di taman Inggeris direka untuk melengkapi landskap, dan tidak menumpukan kepada diri sendiri.

juniper cossack Blue DanubeVarieti ketat tumbuhan ini juga popular dalam menyusun komposisi dalam gaya Jepun. Mereka sangat kontras dengan latar belakang warna-warna cerah dan butiran berwarna-warni di taman timur. Dalam reka bentuk komposisi sedemikian, para pereka dinasihatkan untuk menanam tumbuhan juniper berhampiran heather biasa, yang boleh menjadi semua jenis warna, serta bersebelahan dengan slaid berbatu.

juniper cossack ArkadyJika anda menanam tumbuhan ini dengan pengetahuan dan rasa, dan juga dengan baik, ia akan dapat menyampaikan keseronokan estetik selama bertahun-tahun.

Video mengenai pembiakan jip juniper Cossack