Belukar semak renek kecantikan yang menakjubkanSpireea adalah pokok renek hias yang ditanam, ditanam dan berkembang dengan liar di hampir semua kawasan di Hemisfera Utara. Oleh kerana usaha penternak, beberapa spesies semulajadi telah berkembang dengan ketara, dan kebun hari ini boleh memilih dari hampir seratus luar biasa cantik dan tidak sama dengan spesies lain.

Anda boleh menemui belukar dengan meneroka gambar dan penerangan jenis spiraea yang popular, termasuk tanaman:

  • dengan warna yang berbeza dari perbungaan dan daun;
  • cukup besar dan mahkota dwarfish;
  • bunga musim bunga dan musim panas.

Dengan semua kepelbagaian dunia semangat, semua jenis semak tidak bersahaja, dan sudah untuk tahun ketiga bersedia untuk menyenangkan tukang kebun dengan inflorescences pertama.

Spiraea Golden Princess (Spiraea japonica Golden Princess)

Spirea Golden Princess

Golden Princess – spiraea dengan ketinggian mahkota bulat yang lebar hanya 0.6 meter dan dua kali diameternya. Ciri khas ini, yang berkembang dari pertengahan musim panas hingga permulaan semak belukar musim gugur, adalah dedaun hiasan, yang, bergantung pada musim, berubah warna dari kuning-hijau menjadi kaya kuning dan oren.

Merangkumi tangkapan tegak, daun bujur tidak melebihi 7 cm panjang dan bergerigi di sepanjang tepi. Dalam latar belakang yang begitu jelas, spora corymbose merah jambu atau spirea merah muda kelihatan sekitar 5 cm diameter. Piramut bertolak ansur dengan musim sejuk tali pinggang tengah, tidak memerlukan penjagaan yang teliti dan campuran tanah khas, tetapi mekar terbaik menunjukkan dengan baik.

Spiraea japonica Goldflame

Spirea Gold Flame

Banyaknya mekar spirea musim panas Gold Flame tidak menghairankan gigih merah jambu paniculate atau tiroid perbungaan daun bergigi sebagai luar biasa terang, yang mempunyai rupa rona ungu, kemudian menjadi pucat kuning dan bertukar ke musim luruh sekarang berkelip api oren-kuning dengan merah padam. Disebabkan ciri ini, pelbagai juga menerima namanya.

Ketinggian Shrub kira-kira 0.6-0.8 meter di tengah tali pinggang berbunga pada dekad kedua bulan Jun, dan bunga terakhir layu hanya pada pertengahan Ogos. Budaya tumbuh agak perlahan, dengan hanya memberi 10 cm pertumbuhan setahun. Di ladang taman spirea Gold Flame boleh digunakan untuk menghiasi taman bunga dan sebagai dasar untuk lindung nilai yang rendah. Belukar tidak akan menyebabkan masalah jika ditanam di tanah longgar, menerima penyiram biasa dan mempunyai cahaya matahari yang cukup, tanpa dedaunan kuning memudar atau bertukar menjadi hijau.

Spiraea Macrophylla (Spiraea japonica Macrophylla)

Spiraea Macrophilia

Merujuk kepada sekumpulan musim panas makrofaj pokok renek berbunga spirea berharga tidak tunas merah jambu dan dedaun berlainan warna, warna yang puncak pucuk menjadi lebih sengit dan membuat kesan hiasan utama. daun berkedut dibuang di tepi jenis ini luar biasa untuk saiz spiraea besar mencapai 20 cm panjang dan 10 cm lebar. Pada musim bunga mereka mempunyai warna ungu atau ungu-merah, yang pada pertengahan musim panas sudah dikuasai oleh warna hijau dan dedaunan musim luruh menjadi kuning keemasan.

Oleh kerana kadar pertumbuhan tinggi yang wujud dalam lingkaran Macrophilus, dan potong Mei tumbuhan ke ketinggian 10-30 cm dari paras tanah, tukang kebun mencapai kecerahan yang sentiasa terang, seperti dalam gambar spiraea, warna daun apikal pada pucuk yang baru muncul. Kilang ini mensyaratkan frosts sederhana tanpa kerugian dan tidak memerlukan perlindungan tambahan untuk musim sejuk. Apabila menghias taman, spiraea spesies ini sangat diperlukan di atas katil bunga yang terdiri daripada tumbuh-tumbuhan berbunga daripada, sebagai bingkai laluan taman dan pemandangan bangunan yang cerah.

Spirea Jenpey / Shirobana (Spiraea japonica Genpei / Shirobana)

Shirobana Spiraea

Keistimewaan spirulanya Shiroban, atau, kerana ia juga dikenali sebagai gred spektakuler Jenpay, dalam kehadiran satu kali pada corymbose inflorescence bunga pelbagai warna. Dengan berbunga massal, semak belukar itu berselerak dengan beribu-ribu bunga kecil dari semua warna, dari salji putih hingga merah jambu terang, seperti dalam gambar rohai pelbagai ini. Budak itu sendiri, dengan mahkota yang tebal, hampir bulat, adalah pendek dan tidak melebihi ketinggian 0.8 meter. Untuk mengekalkan bentuk mahkota, pada musim semi pokok renek dipangkas ke tahap 10-15 cm dari tanah.

Pucuk, seperti banyak perwakilan dari spiraea Jepun, tegak atau sedikit condong, ditutup dengan kerak tipis merah-coklat. Daun-daun daun Spiroea Shiroban yang padat dilindungi adalah hijau gelap, sempit berbentuk pisau pembedah, dan bulu duri yang menghiasi semak dengan diameter sehingga 7 cm muncul pada awal bulan Julai, dan berbunga berhenti pada bulan Ogos. Dengan dekoratif yang berkualiti tinggi, ia mudah bertolak ansur dengan keadaan bandar yang sukar, tetapi ia lebih baik di tapak dengan tanah yang longgar dan banyak cahaya matahari.

Spiraea Crispa (Spiraea japonica Crispa)

Spirya Crispa

Anggun spirea Krispus – adalah pokok renek dengan mahkota bulat, terbentuk daripada mendirikan atau sedikit melabuh pucuk. Ketinggian tak berat, sesuai untuk kegunaan di tepi jalan atau tumbuh-tumbuhan yang semakin meningkat dalam bekas kira-kira 0.6 meter. Banyak pucuk bersalut bujur, kuat dibedah siasat sepanjang pinggir daun, yang mempunyai rupa yang warna merah, kebanyakannya hijau pada musim panas dan untuk memperoleh oren Oktober, ungu atau gangsa warna.

Bunga-bunga pelbagai ini, seperti dalam gambar spiraea, mudah, merah jambu atau ungu dan dikumpulkan dalam hal berkembang kecil sehingga diameter 6 cm. Tanah untuk roh Crispus sesuai untuk mana-mana, perkara utama adalah bahawa ia harus berudara dengan baik dan tidak supersaturated dengan kelembapan. Sekiranya bahagian musim sejuk terutamanya musim hujan yang mendukarkan. Selepas pemangkasan, semak-semak mudah dipulihkan, tetapi penting untuk mempertimbangkan bahawa kadar pertumbuhan varieti ini rendah.

Spiraea Goldmound Spiraea

Spirea Goldmound

Shrub denganpiraya Ketinggian emas sehingga setengah meter dan lebar kira-kira 60 cm dalam bentuk menyerupai sedikit dimampatkan dari atas bola. Ciri khas pelbagai adalah warna musim bunga kuning dedaunan, yang pada musim bunga mempunyai warna merah kemerahan.

Mahkota tebal spirea Goldmound dengan banyak daun berukuran sederhana dari bulan Jun hingga Ogos dihiasi dengan bunga merah jambu yang halus yang digabungkan menjadi jarang corymbose atau umbellate inflorescence. Seperti spesies lain yang berkaitan, spirea ini setiap tahun memerlukan penanaman pucuk lama dan kering. Dalam selebihnya, pokok renek tidak bersahaja dan tumbuh dengan cepat.

Spiraea dwarfish (Spiraea x pumilionum Zabel)

Pygmy spirea

spirea kerdil hibrid, mencapai ketinggian hampir 30 cm, telah diperolehi oleh menyeberangi menjalar spirea dan Hacket. groundcover ini, menjalar tumbuhan dengan daun bentuk tirus elips, panjang 1-3 cm. Berbanding dengan spesies lain yang berkaitan dan jenis dalam spirea budaya kerdil agak jarang berlaku, walaupun tumbuhan adalah bersahaja dan sangat menarik.

Bunga putih, berselerak dengan semak dari bulan Jun hingga September, dikumpulkan dalam perbungaan corymbose 5 sentimeter. Pada musim sejuk, sesetengah pucuk mungkin membeku, tetapi cawangan baru dengan cepat kelihatan menggantikannya dan sudah tahun ini mereka tutup dengan bunga.

Spiraea putih (Spiraea alba)

Permulaan berbunga spiraea Putih

Di dalam liar, spirea putih, yang digambarkan semasa tempoh berbunga, adalah biasa di benua Amerika Utara dan di beberapa wilayah Eropah dan Siberia di Rusia. Sebagai tumbuhan kebudayaan, pokok renek yang tumbuh hingga ketinggian 1.6 meter diketahui sejak tahun 1759. Tidak seperti jenis spiraea, gambar dan deskripsinya diberikan di atas, mahkota tumbuhan ini tidak bulat, tetapi memanjang, yang terdiri daripada pucuk tegak yang ditebang yang ditutupi dengan kulit berwarna pubescent merah.

Tajam, daun bergerigi mencapai 7 cm panjang, lebar tidak lebih besar daripada 2 cm. Spiraea putih seperti yang digambarkan, paniculate atau yg berbentuk gugusan perbungaan 6 hingga 15 cm panjang, mudah menggabungkan kepelbagaian bunga putih. Menyebarkan renek yang menakjubkan ini boleh menjadi benih, keratan tetapi memberikan kesan yang terbaik.

Spiraea adalah dedaunan Rosea (Spiraea salicifolia Rosea)

Spirea bertembung Rosea

Spiraea pink atau Rosea adalah semak yang bersahaja yang mekar semenjak dari pertengahan musim panas hingga musim luruh. Kilang dewasa pada ketinggian mencapai satu setengah meter dan membentuk mahkota bulat yang diarahkan secara menegak hingga 1.3-1.5 meter diameter. Ciri ciri pelbagai adalah ketabahan musim sejuk yang tinggi dan pertumbuhan tahunan 20 sentimeter panci tegak yang kuat, ditutup dengan kulit merah coklat. Dalam spiraea merah jambu, memanjangkan, sehingga 10 cm panjang, daun hijau dan bunga-bunga kecil, merah jambu berkumpul dalam hal berkembang panik yang tebal.

Spiraea berkapur (Physocarpus opulifolius)

Spinearidae

Berlaku di pinggang tengah tidak hanya bahagian Eropah dari Rusia, tetapi juga di Amerika Utara, serta di Siberia, canniferous gelembung-sampingan sering dikenal sebagai tukang kebun sebagai cannulas spiral. Malah, tumbuh-tumbuhan itu tergolong dalam keluarga yang sama dan agak serupa dengan rupa, tetapi tumbuhan ini tidak dipanggil spiraea dengan betul.

Mahkota berbentuk dunia dari pokok renek hingga 3 meter tinggi terbentuk dari cabang-cabang yang melabuh. Daunnya tiga-lobed, bergelombang dengan margin yang sangat dibelah dalam bentuk yang sangat mengingatkan daun Kalina, yang memberikan nama kepada spesies ini. Warna dedaunan boleh menjadi hijau gelap, atau gangsa atau burgundy. Dari pertengahan bulan Jun hingga akhir bulan Julai, mahkota vesicle ditutup dengan bulatan scutellaria bulat yang terdiri daripada banyak bunga putih atau merah jambu kecil.

Sorbaria sorbifolia spirea

Rowanberry spirea

Satu lagi tumbuhan hiasan, yang menuntut disebut spirane rowan adalah ashberry gunung, penduduk asli Siberia dan Timur Jauh, yang ditanam hari ini dari sempadan utara zon hutan Rusia ke padang rumput. Kekeliruan dalam klasifikasi ini disebabkan oleh persamaan luaran ashberry gunung dan spesies spiraea tertentu, serta gabungan mereka yang sama dengan keluarga Rosaceae. Walau bagaimanapun, abu gunung adalah spesies lain daripada spirea, tetapi ini tidak menjadi tanaman yang kurang menarik dan menarik, yang mencapai ketinggian 3 meter dalam 4 tahun.

Serangga yang berusia sehingga 20 tahun mendirikan cawangan kulit berwarna kelabu-kecoklatan, membentuk mahkota globular tebal. Daunnya sangat mirip dengan dedaunan ashberry, tetapi lebih menonjol. Dedaunan muda, yang muncul sebagai yang pertama di taman, sering mempunyai warna ungu. Pada bulan Julai, bunga-bunga wangi yang dikumpul dalam pyramidal paniculate inflorescence, sehingga 20-25 cm panjang, banyak dinyatakan.

Video mengenai spesis Emas Mound