pagar gabusTerdapat ungkapan bahasa Inggeris lama: “Taman bermula dengan pagar,” dengan baik, itu masuk akal. Dan ini boleh dikatakan sepenuhnya mengenai bunga bunga, tepinya adalah sempadan antara penanaman dan jalan, rumput dan elemen lain dari landskap taman: patung, air pancut, kolam hiasan atau katil bunga yang berdekatan.

Pagar untuk katil mempunyai peranan yang kompleks dan penting:

 • Katil bunga berbingkai kelihatan lebih kemas dan rapi;
 • Dengan bantuan pagar, mungkin untuk mencapai perpaduan gaya di seluruh tapak;
 • Pagar hiasan untuk katil bunga terus menanam dari gumpalan tidak terkawal;
 • Mereka membantu memecah wilayah ke zon;
 • Melindungi pendaratan dari kerosakan tidak sengaja oleh haiwan dan orang;
 • Lebih mudah untuk menjaga katil bunga berpagar: rumpai, longgar dan air.

Dan tidak mengapa apabila katil bunga dibuat. Walaupun cadangan para pereka, untuk memulakan menghiasi bunga dari tepi, banyak tukang kebun berfikir tentang memasang pagar, ketika taman bunga sudah pecah. Dan pendekatan ini, ternyata, tidak lebih buruk, kerana reka bentuk pagar pasti sesuai gaya taman keseluruhan, dan garis besarnya sudah diketahui dan diuji masa.

Reka bentuk tepat katil bunga mempengaruhi persepsi seluruh ruang sekitar, dan jika anda membuat pagar untuk katil bunga dengan tangan anda sendiri, maka seluruh taman akan menjadi lebih bergaya dan asli.

Perkara utama ialah memilih pilihan yang sesuai untuk gaya dan bajet. Dan ada sesuatu untuk dipilih. Hari ini, tukang kebun diberi peluang untuk menggunakan cara improvisasinya, menunjukkan imaginasi dan kebijaksanaannya, adalah mungkin untuk mengambil bahan tradisional untuk pagar. Terdapat juga penyelesaian yang mudah, mudah dan berkesan.

Pagar bata untuk katil bunga

pagar batuPagar klasik yang diperbuat daripada bata kelihatan sangat dan sangat kemas. Reka bentuk bergantung pada mewah tukang kebun dan ciri-ciri laman web ini. Sebagai tambahan kepada bata sendiri, penyelesaian untuk batu atau lem, bahan penebat dan alat yang terdapat di setiap rumah akan diperlukan. Di perimeter bunga mengembang, memotong rumput dan mengeluarkan tanah untuk menutup bata. Parit dipadatkan dan dilapisi dengan filem, dan batu-batu bata diletakkan di atasnya mengikut skema yang dipilih. Jika diputuskan untuk membuat pagar yang tinggi, baris dimeterai dengan penyelesaian.

Related  Rumput Mauritani berkenan dengan bau padang rumput berbunga

Dengan prinsip yang sama dibuat dan pagar perkerasan dan slab batu.

Kelebihan pagar hiasan untuk katil bunga yang diperbuat daripada bata:

 • Dibuat dari pepejal, dan terutama dari batu bata berwarna, perbatasan sempit kelihatan sangat menarik;
 • Mereka cukup kuat walaupun tanpa konkrit;
 • Saliran tambahan tanah semasa hujan;
 • Ia menghalang pertumbuhan tumbuhan di luar sempadan aliran bunga.

Walau bagaimanapun, pagar tersebut mempunyai kelemahan. Di bawah pengaruh kecerunan kelembapan dan suhu, bata kehilangan daya dekorasi dan kekuatan. Ia runtuh dan menjadi ditutup dengan lumut dan cendawan, yang boleh memukau dan menanam penanaman.

pagar bata

Penyokong beton

Kelebihan konkrit yang memisahkan katil bunga dari jalan atau rumput tidak semestinya dipanggil pagar untuk katil bunga, tetapi hari ini hanya seperti pagar visual dari katil bunga yang tidak memisahkannya dari penonton, tetapi hanya menangguhkannya. Dan walaupun keputusan sedemikian sedikit formal, sempadan ternyata sangat kuat dan tidak dapat diatasi untuk banyak spesies rumput.

Tetapi pinggir konkrit memudahkan memotong, dan bentuk melengkung boleh digunakan untuk membuat laluan taman yang indah.

Pagar untuk katil blok dinding

Blok konkrit yang direka untuk pembinaan boleh menjadi asas untuk pagar tahan lama dan sangat hiasan untuk bunga bunga. Kencangkan satu sama lain blok mono dengan gam khas, dan apabila menganjurkan bekas tambahan untuk tumbuhan di rongga sebagai bahagian bawah mengambil mesh logam. Dalam setiap saliran bekas penambahbaikan itu ditambahkan, dan kemudian tanah nutrien dituangkan. Ketinggian kandang dari blok mestilah sekurang-kurangnya dua elemen ketinggian.

pagar untuk katil bunga blok dinding

Pagar diperbuat daripada batu

Batu-batu semulajadi dari semua bentuk dan saiz boleh menjadi dasar pagar asli kontur percuma, sesuai untuk reka bentuk hampir semua taman.

pagar batu semula jadi

Pagar dari sekatan

Kini dijual terdapat semua jenis pita pembatasan khusus, yang direka khusus untuk pembezaan garisan litar dan taman bunga.

Ia boleh didapati dalam gulungan lebar dan panjang yang berbeza, boleh menjadi licin dan bergelombang, satu warna dan dengan corak. Sebagai tambahan kepada pita dengan kelebihan atas, terdapat juga spesies dengan corak lubang.

Related  Reka bentuk landskap tapak akan menghiasi pohon Yehuda yang indah

Gunung pagar hiasan ini untuk katil bunga sangat mudah. Ini hanya memerlukan langkah pita, gunting, stapler untuk menjamin tepi dan sekop.

Dengan analogi dengan pita, mereka juga berfungsi dengan pemasangan pagar plastik siap untuk bunga yang meniru pagar kayu, warna cerah atau pagar log.

pengikat tali pinggang

Bersama dengan kelebihan penyelesaian ini yang tidak dapat dinafikan, reka bentuk plastik mempunyai kekurangannya:

 • Kekuatan pagar ini bergantung kepada kualiti bahan dari mana ia dibuat.
 • Plastik baja dengan cepat kehilangan kualitinya, menjadi kusam dan rapuh, dan juga, yang mungkin menjadi toksik.
 • Ia bukan penghalang kepada penyebaran rumpai.
 • Jangan menghalang penyebaran tanaman abadi.
 • Sesuai untuk perladangan bermusim tahunan.
 • Ia mempunyai penampilan luar biasa dan kelihatan tiruan.

Pagar kayu untuk katil bunga

Kayu adalah bahan tradisional dan permintaan pada setiap masa. Versi yang paling mudah dari pagar ini ialah pembinaan beberapa pasak dan bangkai yang tersembunyi dari bar ke saiz tempat tidur bunga.

Pokoknya adalah versi paling mesra pagar untuk taman dan taman. Bahan ini tidak mengeluarkan toksin dan tidak membahayakan alam semulajadi.

Terdapat banyak pilihan untuk pedang kayu. Ini adalah struktur lembaga, pengikatan dari balak yang diproses dan ditinggalkan, menegak dan mendatar, tinggi dan rendah.

pagar kayu

Sebagai peraturan, mereka semua sesuai dengan harmoni ke dalam reka bentuk taman, tetapi perlu diingati bahawa mana-mana struktur kayu adalah tertakluk kepada kelembapan dan perosak. Oleh itu, untuk mengelakkan musnah, pembangunan pagar lichens dan woodwormers, adalah penting untuk melindungi pokok daripada bahaya-bahaya ini sebelum membina pagar.

pagar diperbuat daripada kayu

Wicker untuk katil bunga

Pagar jenis ini sangat popular dan, walaupun ketegaran yang jelas, ia cukup mencampurkannya daripada batang willow atau cawangan lain yang fleksibel. Pagar rotan tinggi untuk katil bunga, gambar yang dijumpai di jaring, juga berjaya digunakan untuk mengatur ridge yang tinggi, pengukuhan cerun dan organisasi perkebunan menegak.

Pagar Wicker

Pagar untuk katil bunga dan katil bunga dari batu tulis

Pagar slattedDalam mana-mana isi rumah, terdapat kemungkinan besar skrap slate yang tidak perlu, yang sering ditinggalkan selepas membaiki bumbung. Dari bahan tahan ini, anda boleh mendapatkan pagar praktikal untuk katil atau katil bunga.

Related  Deskripsi jenis juniper untuk membantu dacha

Di perimeter tapak membuat parit cetek sempit dan memandu dalam rod yang kuat. Kepingan saiz sesuai merebak sempadan katil bunga, parit ditutup dengan bumi dan dipadatkan.

Dengan analogi dengan jenis pagar ini, membuat dan membina papan bergelombang. Dalam kes ini, bahan itu dilekatkan ke bar yang menonjol dari tanah.

Mengeliat oleh tumbuhan hidup

Pagar daripada tumbuhan hidupGaris rendah tumbuhan keras boleh menjadi pagar hiasan yang hebat untuk katil bunga. Pilih untuk tumbuh-tumbuhan penanaman seperti ini harus berhati-hati: mereka harus sesuai dengan pembentukan mahkota, menyediakan salutan yang padat dan menentang rumput.

Kelebihan pagar hidup untuk katil bunga:

 • Ia mewujudkan kelebihan semulajadi yang lembut dan sangat menarik;
 • Mudah untuk dipelihara, sejak saat pagar telah tumbuh dengan kuat.

Pagar botol

Adalah satu kesilapan untuk berfikir bahawa pagar untuk katil botol adalah sejenis pilihan ekonomi.

Dalam reka bentuk landskap, tiada bahan dilarang, hanya untuk membuat komposisi kelihatan luar biasa dan harmoni. Pagar boleh dibuat dari plastik serta dari botol kaca yang lebih ekologi.

Untuk memastikan bahawa kapal tidak terjejas oleh perubahan kelembapan dan suhu, lebih baik untuk mengisinya dengan pasir kering terlebih dahulu dan menutup rapat.

Pagar palet

Dari palet kayu biasa, mungkin untuk membuat pagar asal, baik untuk taman dapur yang dibangkitkan, dan untuk taman-taman kotej, taman-taman batu dan banyak pembinaan lain dalam gaya tidak rasmi.

Pada foto pagar untuk bunga bunga yang terbuat dari palet, terdapat juga versi tanah struktur, dan rabung tinggi, yang dibesarkan di atas paras tanah.

Pagar diperbuat daripada palet kayu

Ramai, walaupun tukang kebun permulaan membuat pagar asal untuk bunga bunga dengan tangan mereka sendiri adalah mungkin. Mana-mana bahan di tangan tuan boleh menjadi topik untuk kreativiti.

Perkara utama bukanlah untuk menggugurkan tangan anda, berikan budi kepada imaginasi anda dan bawa sedikit buruh. Dan hasilnya, tentu saja, akan memuaskan kedua-dua pemilik taman dan tetamunya.

Video: pagar untuk katil bunga dengan tangan sendiri