Bunga geranium tamanGenus geranium yang luas termasuk lebih daripada empat ratus spesies, yang berkembang secara alamiah di banyak bahagian Eropah, Asia dan Amerika. Jenis dan jenis geranium tanaman saka, seperti dalam gambar, menarik pelbagai saiz, bentuk dan warna dedaunan, tetapi bunga mereka, berbanding dengan jenis bilik tidak boleh dipanggil subur. Inflorescences terdiri daripada sepasang corollas, dan gamma mereka lebih sederhana.

Tetapi ini tidak menghalang penanam bunga dari memberi seluruh jiwa untuk geranium taman. Apakah keindahan tumbuh-tumbuhan ini, dan jenis geranium yang paling menarik bagi pemilik taman dan plot rumah tangga?

Dedaunan gugur geranium tamanAntara budaya hiasan geranium terkenal dengan kestabilan dan kesungguhannya. Sekiranya anda mengendalikan pemilihan varieti dan spesies geranium secara cekap, maka bukaan semata-mata terbuka untuk mengekalkan rayuan mereka dalam pelbagai keadaan. Dari puluhan spesies yang ditanam, pasti akan menjadi tumbuhan yang terasa hebat di rumput yang cerah atau di bawah kanopi pokok, berhampiran kolam, di bukit pegunungan atau di sepanjang jalan taman.

Selain berbunga, pelbagai geranium tanaman saka, seperti dalam foto, sila dedaunan pubescent, yang pada hari musim gugur mula berkilauan dengan semua warna pelangi.

Geranium mahkota besar atau Balkan (Geranium macrorrhizum)

Mekar geranium garnet besarSejarah penanaman jenis geranium taman ini bermula pada abad XVII. Tumbuh-tumbuhan yang terdapat di pergunungan Eropah, terdapat aplikasi dalam reka bentuk taman. Dan hari ini geranium besar-mahkota besar-besaran adalah spesies yang tidak bersahaja untuk taman, katil bunga dan sekatan.

Album geranium besarSpesies ini dibezakan oleh rizom permukaan yang panjang, berkuasa, yang menimbulkan tumbuhan baru. Akibatnya, geranium berkembang dengan pesat dan membentuk langsir tebal.

Lima atau tujuh jari daun diameter 6-10 cm fancifully bergerigi sepanjang tepi. Mereka mempunyai warna hijau yang terang dan tumpukan yang ketara. Bunga sehingga 3 cm diameter dikumpulkan dalam inflorescence payung jarang.

Mewarna corollas terutamanya dalam warna kemerahan, merah atau ungu, tetapi terdapat juga varieti varieti. Pembungaan geranium garnet besar bermula pada permulaan musim panas dan berlangsung selama sebulan.

Geranium Himalaya (geranium himalayense)

Geranium himalayense GravetyeSecara semula jadi, tumbuhan ini terdapat di kaki bukit Himalaya. Budaya padang rumput ini digunakan dalam penanaman kebudayaan pada pertengahan kedua abad XIX.

Geranium Himalaya membentuk semak padat berumput dengan ketinggian 30 hingga 60 cm Spesies ini mempunyai daun lima kaki besar dengan diameter kira-kira 10 sentimeter. Kotak pinggang dan plat daun sangat pubescent. Bunga, berbanding dengan jenis lain geranium taman, agak besar. Corolla, yang terletak di peduncles berpasangan, mencapai saiz 4 sentimeter. Ciri ini menentukan nama kedua spesies geranium taman – berbunga besar.

Warna bunga kebanyakannya berbiru atau ungu. Terhadap latar belakang ini, urat nadi yang berbeza kelihatan jelas. Pembungaan bermula pada separuh kedua bulan Mei dan berlangsung sepanjang musim panas.

Geranium Plenum HimalayaHari ini, terdapat banyak jenis budaya geranium Himalaya, terdapat juga bentuk kerdil padat, tidak melebihi 30 cm tinggi.

Terutamanya terkenal ialah pelbagai geranium Himalaya Plenum dengan bunga lembut ganda. Tempoh dan intensiti berbunga boleh dikekalkan dengan kerap memotong ekor pudar.

Geranium merah darah (Geranium sanguineum)

Biasa untuk bahagian Eropah di negara ini, Caucasus dan banyak kawasan di Eropah Barat, spesies geranium ditanam di taman dari abad XVI yang jauh.

Geranium bunga merah darahNama tumbuhan itu disebabkan oleh musim sejuk daun lima jari, yang pada musim gugur menjadi ungu atau batu bata merah, yang memberikan tarikan tambahan kepada semak 60 sentimeter terang jenis geranium taman ini.

Geranium var darah merah. striatumPeduncle dengan bunga merah tidak jauh lebih tinggi daripada pubescence, jadi nampaknya tumbuhan berselerak dengan bunga. Merah geranium terasa baik di taman-taman tengah-tengah. Ia berbunga sepanjang tempoh musim panas, ia membentuk banyak biji, yang dengan mudah memberikan penanaman diri. Tanaman muda mula berkembang seawal tahun depan selepas kemunculan dan tanpa pemindahan di satu tempat hidup sehingga 15 tahun.

Untuk reka bentuk curbs geranium yang paling menarik adalah variasi merah darah striatum, yang tidak melebihi 15 cm tinggi, mekar dengan banyak dan pada musim gugur dikehendaki dedaunan hiasan.

Bunga album gred geraniumAlbum pelbagai yang digambarkan dalam foto geranium taman dibedakan oleh bunga besar putih dan dedaunan terbuka, yang pada musim gugur menjadi kuning cerah.

Geranium cantik (Geranium x magnificum)

Geranium cantik mekarSpesies hibrida yang indah geranium taman, yang dihasilkan daripada penyebaran varieti keturunan Georgia dan rata. Selama lebih dari seratus tahun, geranium jangka panjang ini telah berkhidmat sebagai hiasan untuk rumput yang cerah, tempat tidur bunga dan tempat-tempat lain.

Tidak perhatikan belukar, seperti dalam foto, geranium ketinggian yang luar biasa 50 cm adalah mustahil sekali. Sejak awal musim panas, budaya mula berkembang, dan belukar ditutupi dengan bunga ungu dikelilingi oleh dedaunan lima jari. Pada hari-hari musim gugur belukar tidak kehilangan rupa hiasan kerana daun yang sama berubah menjadi kuning, oren, wain-merah.

Spesies geranium hibrid tidak memberikan benih, jadi mungkin untuk menyebarkan tumbuhan hanya secara vegetatif.

Hutan Geranium (Geranium sylvaticum)

Hutan geranium berbunga di alam semula jadiTumbuhan asli di tengah-tengah, yang berlaku di Eropah dan di bahagian Asia di Rusia. Geranium hutan adalah spesies yang agak besar, membentuk pokok renek hingga 80 cm tinggi.

Daun-daun pubescent padat yang semi padat disimpan pada petioles tegak tinggi. Pada akhir bulan Ogos mereka layu, sehingga geranium hutan ditanam terbaik dalam persekitaran tumbuhan lain. Bunga diturunkan secara berpasangan, mempunyai warna ungu atau ungu, dan sebagai berbunga, warna kacamata berubah dengan nyata. Bunga, berbanding dengan jenis geranium taman lain, adalah jangka pendek dan berlangsung hanya tiga minggu.

Album geranium hutanGeranium hutan album berwarna putih menanam sudut-sudut rendang kebun, berkat bunga berbunga yang subur dan hiasan tertinggi.

Mayflower geranium hutanJenis bunga geranium Mayflower yang terkenal itu menghiburkan penanam bunga dengan warna-warna kebiru-biruan dengan warna ungu muda. Inti bunga lebih ringan daripada tepi corolla. Pembungaan sangat panjang, dari Mei hingga Ogos, dan banyak.

Geranium pratense (Geranium pratense)

Meadow geraniumKebiasaan untuk Eropah dan sebahagian besar bahagian Asia dari Rusia, tumbuhan abad ke-16 mendapati aplikasinya dalam landskap taman-taman dan taman-taman.

Meadow geranium adalah bentuk tinggi, mencapai ketinggian 120 sentimeter. Peduncles agak lebih tinggi daripada daun berukir tujuh jari yang ditenun. Perhiasan tumbuhan ini dikekalkan dari bulan April, apabila dedaunan pertama muncul, dan sehingga bulan Ogos, apabila belukar itu layu. Bunga padang rumput geranium berlangsung sekitar satu bulan dan jatuh pada puncak musim panas.

Bunga luar biasa padang rumput geraniumMeadow geranium untuk bertahun-tahun penanaman di taman telah menjadi budaya hiasan yang benar-benar cerah. Sebagai contoh, pelbagai tanaman geranium Flore Pleno, yang digambarkan pada foto itu, dengan bunga separuh ganda yang indah warna biru-dan-biru yang indah.

Variegated bunga geranium padang rumputDi samping varieti padang rumput geranium dengan warna kelopak walaupun, terdapat tumbuhan dengan corolla yang berlainan. Contohnya adalah Splish Splash pelbagai dengan kelopak putih dan biru bergelora.

Geranium taman abu-abu unguJerebu ungu, geranium taman yang dipanggil, foto yang disambar oleh bunga merah jambu-ungu dan dedaunan ungu-ungu gelap diukir.

Fakta menarik dari sejarah geranium – video