Hyacinths di negara iniUntuk berjaya tumbuh tumbuhan seperti gondok, pendekatan yang betul dan berhemat perlu. Sekiranya anda mahukan kilang anda menjadi kuat dan memberikan perbungaan yang indah, anda harus mematuhi beberapa peraturan yang akan membantu anda.

Pertama, jangan biarkan mentol gondok di tanah untuk hibernasi. Mereka, tentu saja, selamat dapat bertahan pada musim sejuk, tetapi pada musim bunga akan ada inflorescences lemah dan sakit, dan dalam setahun anda risiko kehilangan tumbuhan sama sekali.

Kedua, selepas berbunga, mentol memerlukan pemulihan dalam tempoh 2 bulan. Dalam tempoh ini, perlu menyiram dan menyiram sederhana.

Ketiga, untuk mengetahui dengan tepat kapan menggali gondok selepas berbunga, anda akan digerakkan oleh daunnya, yang akan menjadi kuning dan layu. Ia adalah dalam tempoh ini bahawa masa yang paling sesuai untuk menyediakan mentol untuk “berehat”.

Sejurus selepas penggalian mentol berbunga gondok tidak disyorkan, kerana anda boleh merosakkan bunga. Biarkan mentol untuk seketika di tanah supaya ia mendapat kekuatan selepas berbunga dan sebelum tempoh berehat di luar tanah.

Masa yang menggalakkan untuk menggali mentol untuk penyimpanan

Hyacinths ditanam di tamanMasa yang paling sesuai untuk menggali gondok selepas berbunga dilakukan dengan betul, ini adalah akhir bulan Jun – awal bulan Julai. Selepas daun menjadi kuning dan mula kering, anda boleh mula menggali. Mentol yang diekstrak dari tanah dibersihkan dengan rapi, daun-daun yang lain dipotong dan diletakkan di dalam kotak plastik yang dibersihkan untuk pengeringan awal selama 3-5 hari di dalam bilik kering. Kemudian mentol kering dibersihkan daripada kulit yang berlebihan, akar kering, kanak-kanak besar dipisahkan dan ditempatkan di dalam kotak yang disediakan untuk penyimpanan.

Mentol gondok yang digaliApabila menggali gondok dan bagaimana untuk menyimpan, mengingat tidak sukar. Tetapi terdapat satu lagi perkara penting, tanpa kejayaan dalam pertumbuhan tidak tercapai. Ia adalah mengenai panjang mentol simpanan. Tempoh lengkap rehat 95 hari dan 60 hari daripadanya hendaklah pada suhu 25-27 darjah, maka bagi mereka adalah perlu untuk memastikan kesejukan dan mengurangkan suhu menjadi 17 darjah. Dalam keadaan sedemikian, mentol akan menghabiskan masa 30-35 hari lagi. Jangan lupa tentang kelembapan. Untuk mengeringkan mentol sepenuhnya, anda boleh menyemburkannya secara sistematik dengan air dan mengalihkan bilik.Mengeluarkan mentol untuk pengeringan selanjutnya

Semasa penyimpanan, mentol sering membentuk anak-anak kecil, yang mesti dipisahkan dan ditempatkan dalam pasu kecil. Adalah lebih susah untuk membiak mereka 3-4 tahun, supaya mereka mendapat jumlah, dan kemudian menanam dengan semua orang.

Bagaimana untuk menanam ganja, cadangan praktikal

Masa menanam gondokMasa yang optimum untuk menanam gondok adalah permulaan Oktober. Sebelum tanah membeku, mentol akan mempunyai masa untuk mengambil akar dan mendapatkan kekuatan sebelum musim sejuk. Laman web di mana pemindahan gondok dirancangkan selepas berbunga disediakan dengan lebih baik terlebih dahulu. Untuk melakukan ini, anda perlukan:

  • pilih tempat di mana terdapat banyak matahari dan di mana air tidak terkumpul;
  • untuk merawat tanah dengan kedalaman 30-40 cm;
  • membuat humus dan baja mineral.

Related  Gambar spesies dan jenis spiraea yang popular untuk reka bentuk landskap

Umbi gondok dalam tempoh berbunga yang berlainanJangan mengejar cuaca untuk penanaman mentol. Jika anda, selepas melihat cuaca cerah, tanamkan mentol di hadapan masa, maka gondok, berpindah ke pertumbuhan, mungkin mati pada musim sejuk. Dan jika anda melampaui mereka dan menanamnya kemudian pada separuh pertama bulan Oktober, maka ada kemungkinan bahawa mereka tidak akan mempunyai masa untuk berakar sebelum tanah membeku.

Pada musim gugur, rumah-rumah jentolak ditanam di tanah terbuka. Ia mesti dilakukan sebelum fros pertama. Dalam kes ini, jika cuaca tidak menguntungkan, gondok yang ditanam juga terisolasi, meliputi dengan lapisan daun atau filem pelindung hujan dan salji.

Setelah mengenali cadangan kami bagaimana untuk menjaga gondok selepas berbunga, anda tentu saja akan memanjangkan hayat tumbuhan ini di taman anda, menikmati bunga cerah dan wangi. Tetapi akhirnya saya ingin perhatikan bahawa tidak ada masalah dengan peduncle, dan mentol tumbuh sihat dan kuat, perlu mematuhi peraturan asas:

  • menyediakan tempoh istirahat mentol yang mencukupi;
  • memerhatikan rejim suhu dan kelembapan yang sepadan semasa memaksa;
  • Pastikan lampu optimum semasa penyulingan peduncle;
  • dalam masa untuk membuat pembajaan tambahan dengan baja yang sesuai.

Dan tidak ada keraguan bahawa anda akan menjadi tukang kebun yang indah, penyayang dan berpengalaman. Langkah terakhir adalah untuk bersabar, mendapatkan mentol dan tanam rumput kecil gondok di musim gugur, supaya pada musim bunga, permaidani gondok yang berbulu dan wangi yang dicipta dengan tangan anda sendiri akan bergembira.

Video gondok mendarat di musim luruh