Melon Cantaloupe mempunyai daging orenMelon Cantalupa atau cantalupa dianggap pelbagai Eropah Barat, walaupun tempat kelahiran subspesies ini adalah wilayah Turki dan Iran moden. Di Eropah, dan kemudian di Amerika Syarikat, tembikai spesies ini didakwa turun kira-kira tiga ratus tahun dahulu. Dan yang pertama yang merasakan buah harum aneh adalah Paus. Melon begitu gembira dengan Ketua Katolik bahawa di Cantalupo dekat kediaman paus adalah melon cair, dan buah-buahan yang ditanam di atasnya dinamai dengan nama wilayah Itali.

Cukup bersahaja, dengan daging oren yang cerah dan aroma madu yang melonya dengan cepat mendapat cita rasa bangsawan Eropah dan mula berkembang dengan sukses di rumah hijau dan rumah hijau dari Itali ke England. Ia adalah subspesies yang kemudian dibawa ke Amerika.

Buah-buahan melon ini mudah dikenali bukan hanya oleh rupa pulpa dan aroma ciri. Cantaloupe adalah kulit tebal, kelabu-hijau atau keputihan yang ditutupi dengan corak jejarian cembung. Berat buah bujur, berbentuk bulat atau berselerak berkisar antara 500 gram hingga 5 kilogram. Melon boleh sama rata atau dibahagikan. Buah-buahan yang masak dengan mudah dipisahkan dari tangkai, manakala cantaloupe sangat bertolak ansur dengan penyimpanan jangka panjang dan tidak merosot semasa pengangkutan.

Kelemahan hanya kandungan gula yang rendah. Berbeza dengan Asia Tengah yang terkenal, jenis Turki atau Iran, yang mengumpul sehingga 13% gula, di cantaloupe mereka boleh mengandung tidak lebih dari 8%. Walau bagaimanapun, fakta ini sama sekali tidak mengelirukan orang Eropah, terbiasa dengan pelbagai, yang menerima beberapa cantaloupe bebas semasa abad-abad sebelumnya.

Sortotype Charentais

Sortotype CharentaisMelon bulat bersaiz sederhana atau bujur bersaiz dengan permukaan yang berbeza-beza dengan pelbagai warna. Buah berserat tebal dalam buah-buahan masak adalah oren-krim dengan jalur hijau terang di bawah kerak. Kebanyakan jenis tanaman yang ditanam ini ditanam di Eropah, dan pusat penanaman utama secara tradisi Itali.

Related  Kubis kohlrabi – semua rahsia batang tangkai yang semakin meningkat

Isikan Presotype

Isikan PresotypeSecara kebetulan, buah-buahan jenis cantaloupe ini lebih mengingatkan labu-labu kecil. Pada pemotongan, di bawah kulit keras berwarna oren-oren atau warna putih, pulpa berwarna oren ditemui. Secara luar, dari labu, budaya dicirikan oleh biji-bijian ciri dan lebih lembut, dengan kurang serat, daging. Kandungan gula walaupun dalam buah masak adalah rendah. Digunakan dalam bentuk segar, serta untuk penyediaan makanan pencuci mulut, ais krim, kuih-muih dan buah-buahan candied.

Susunan Cavaillon

Susunan CavaillonBuah-buahan cantaloupe kecil atau sederhana jenis ini mempunyai bentuk globular dan permukaan kelabu-hijau yang ditutup dengan jaringan. Melon kurang disegmentasikan, jalur hijau jelas kelihatan di tempat pembahagian mengikut segmen. Seperti jenis cantaloupe lain, tembikai ini mempunyai kulit yang tebal, cukup tebal, di bawahnya terletak daging oren padat oren.

Melon american

Melon americanVarietas tembikai Amerika paling kerap hibrid cantaloupe dengan jenis lain yang lebih manis. Contohnya adalah jenis jenis Rockmelon dengan kulit bersih tebal hijau dan daging manis yang berair. Melon Amerika mempunyai rasa muscat yang cerah. Dagingnya boleh berupa oren, atau putih atau kehijauan, seperti selai singkong Asia.

Melon Cantalupa dari Thailand – video