dekorera värdens trädgårdNär våren kommer till jorden är backarna och ängarna klädda i en grön outfit. Oavsett var du ser, överallt omges vi av växter, som värden lurar på. Denna opretentiösa skönhet kan växa snabbt och täcker jorden med en magnifik matta.

Det upptäcktes först i länderna i Fjärran Östern. Dess namn tilldelades till den australiensiska forskarens N. Hosts ära. Också ibland kallas den gamla vägen – funk, med namnet på den tyska biologen G.Kh. Funk.

När värden verkade på de brittiska öarna i 18th century, uppskattade bara några skönheten. Men, efter att ha flyttat till Amerika, blev verklig popularitet. Med tiden spridda växten över hela världen. I vissa östliga länder anses blomman av funk vara helig. Och bladen tas för mat.

Hosta älskar fukt, så det växer på floder och nära små strömmar. Det finns på bergssluttningar och skogsglans.

Allmän beskrivning av växten

unik färg av löv av värdarHosta tillhör familjen “Asparges” och är en flerårig prydnadsväxt. Dess främsta prydnad är bladen.

Beroende på sorten skiljer de sig från varandra:

 1. dimensioner. Liten, längd från 5 cm Medium – 15 cm. Stor – upp till 40 cm.
 1. formSmala versioner med spetsiga kanter, lång petioled, sladd och rundad. Växa från roten.
 1. Plattans olika yta. Bladen är släta eller texturerad med ljusa vener. Några av dem är blanka och med metallisk nyans. Original matt alternativ ser original ut. Dessutom finns skrynkliga, skrynkliga eller vaxprover.
 1. Color. I naturen finns det värdar med löv av alla nyanser av grönt eller blått. Det finns arter där vit eller grädde lämnar.
 1. Målat mönster. Speciellt imponerande växter med en målade bladplatta och med en originalram. intrikata slag på bladplattor värdarInvecklade slag, ränder eller fläckar är höjdpunkten i denna växt.vacker ritning av en plåtplatta

På grund av den snabba tillväxten används värden ofta som prydnadsväxter. På kort tid kan det uppta ett område på 1 m², så det används för trädgårdsdesign.

olika sorter av värdar i landskapetBlomman når en höjd av 50 cm till 80 cm. Nya gigantiska sorter har dock redan blivit kläckta – upp till 2 meter. Förutom dvärgart – en höjd av 5 cm.

Charmiga bell-bellied eller trakt-formade blommor värdarna städa stiga ovanför växten.trattformade vita blommor värdar

De ligger på stabila peduncles i mitten av bladutloppet. Blomställningar samlas in i ensidiga borstar, som blommar i mitten av sommaren. Några av dem är terry, andra är enkla. I färg finns följande:

 • blåaktig;
 • vitt;
 • lila;
 • rosaaktigt.

Efter blomning visas skott på skotten. De är en trihedral stam, där många frön lagras. Likheten kvarstår till 1 år.

Dekorativ växt – värden anses anspråkslös, eftersom den helt tolererar kyla och torka. Dessutom passar den perfekt i skuggan. Kan stanna på en plats i upp till 20 år, utan att förlora sin orörda skönhet.

I landskapsdesign används värden ofta som huvudbakgrund för trädgårdsblommor eller låga buskar.

En unik variation av frodig skönhet

I den naturliga miljön finns det mer än femtio olika typer av värdar. De tas som en grund för många dekorativa sorter som odlas av uppfödare. Några av dem förvånar med deras nåd och skönhet.

Värd Vågig

värd vågigEn liten växt, som växer till 30 cm, skiljer sig i avlånga lövblad. Deras längd når 20 cm, bredd – 13. Kanterna är vågiga. I mitten är bladplattan målad vit eller avgränsad med grön.

Blomstring av ljusviolett färg växer upp till 80 cm över lövkontakten. De liknar en lilja som ger den elegans. I naturen växer värden i skogar, där det finns en bördig jord.

Fortune sorten

värd forchunDenna typ av blomma växer över en halv meter. Dess ursprungliga löv liknar ett hjärta. På kanterna kastas de i guld och i mitten – i grönt. Under ett visst ljus visas en blå nyans.

Related  We maken kennis met de prachtige thuj van Western Teddy

Blommande värdar inträffar i augusti. Tsvetonos stiger över lövverket till en höjd av 50 cm.

Lancet värd

värd lanseradIbland kallas en sådan sort en smalbländig skönhet. Den fleråriga växer upp till 40 cm. Bladen är vanligen lanserade. Kanterna är spetsiga. I solen skiner. Färgen är mörkgrön.

Violetta knoppar stiger ovanför busken med en halv meter. Det börjar blomma i augusti, den sista blomställningen kastar ut i mitten av hösten.

Olika Zybold

värd ZyboldLåg buskarhöjd på 30 cm, ofta tilltalande för ögat i förortsområdena. Originalen hos arten är att dess löv är täta och skrynkliga. Deras färg är blekgrön, men topplattan är täckt med en vaxbeläggning.

Peduncles stig upp över busken till en höjd av 50 cm. Knoppar är blekviolett. Blomning från juni till september.

Vitfodrad värd

vitklädda värdEn dvärgväxt som bara växer upp till 30 cm. Bladplattan är bred, men tunn. Formen är lanserad. Färg – mörkgrön med en vit ram.

Blomningar stiger över plantan till en höjd av 30 cm. Knoppar är lila, vita eller lila. Det börjar blomma i juli. De sista blommorna i slutet av augusti.

Hosta Podorozhnikovaya

värdplantainDenna typ av värdar når upp till 50 cm i höjd. Det kännetecknas av stora runda löv av ljusgrön färg.

Stora knoppar är nästan alltid vita. De ger en trevlig, ihållande doft. Börjar blomma i juli och pumpar i slutet av sommaren. Termofilisk variation.

Curled Host

kinky värdVäxten växer till 70 cm i höjd. Bladen har vågiga kanter. Färg tvåfärg. Grön centrum och kanterna är målade med en vit bred linje.

Bloom i mitten av sommaren. Blomställningar stiger över busken till 50 cm. Färgknoppar – ljusa nyanser av lila.

dekorativa

värd dekorativaLåg buskar upp till 45 cm ser original ut i trädgården. Planternas diameter är 55 cm. Bladen är märkta med en skarp spets, ca 15 cm lång och 8 i bredd. Färgen är rikt grön, med en vit kant runt kanten.

På höga peduncles (ungefär en halv meter) blommar knoppar, lavendelfärg. Blommar mestadels på sommaren.

Svullen värd

blommar uppblåst värdDenna trädgårdsgigant har stora hjärtformade löv. Deras längd når 25 cm och bredden – 20. Spetsen på plattan är spetsiga. Färgrik grön.

Från mitten av lövutloppet räcker en 1 meter slank blomma spik upp. På toppen är känsliga lila knoppar.

Alla typer av värdar klassificeras enligt bladets färg och buskarnas storlek. De kommer i färg: grön, blå, gul och tvåfärgad. I storlek: miniatyr, dwarfish, små, medelstora, stora och jättar.

Odling av en charmig växt

frön värdarAtt växa “Queen of Shadows” i landet sektionen måste göra mycket ansträngning. Ett sätt att plantera värdarna är att såa frön. Eftersom likheten av växtfrön endast är 80%, bör frågan behandlas allvarligt. Trots detta växer nästan alla slags värdar verkligen från frön. Det är viktigt att beställa i tid planteringsmaterialet.

Frö skördas i slutet av augusti eller tidigt på hösten. Under denna period får lådorna en brun färg och öppnas. Om du saknar ögonblicket kommer frönen att sprida sig och du kan stanna kvar med ingenting.

Före såning av frön måste de noggrant torkas, så att de helt förlorar fukt. Fram till landningen lagras frön vid en temperatur av minst 2 grader i ett torrt rum.

Att landa värdarna och ta hand om det var inte förgäves, det är viktigt att följa de grundläggande reglerna.

Related  Juiste transplantatie na aankoop

Först och främst genomförs steriliseringen av jord och landningstankar. Detta gör det möjligt att förstöra olika skadliga mikroorganismer och svampar. Den beredda jorden vattnas med kaliumpermanganat upplöst i vatten. Sedan hålls massan i ett vattenbad i 30 minuter. Efter proceduren, kyla jorden.

Ett ångbad kan byggas genom att ta en stor kruka. Häll vätska i den till hälften och toppa för att fästa en sik med jord. Låt vattnet stå aktivt och håll den här temperaturen i 30 minuter. Det är lämpligt att täcka sikten.

Planteringstankar samt verktyg som är nödvändiga för arbete är tillräckligt för att torka med alkohol.

För att få en bra skörd av värdar från frön, bör plantering av råmaterial behandlas med tillväxtstimulansmedel. Fortsätt sedan till landning:

 1. Vi komprimerar den beredda jorden med en trä bred bar.
 2. Vi sår planteringsmaterial, grundligt inbäddat i jorden. Cirka ett djup av 7 mm.
 3. Stänk ytan med agroperlite (krossad vulkanisk sten) och försegla med en träremsa.
 4. Behållarna tas till ett rum där temperaturen inte är lägre än 20 grader.

De första skotten visas efter 14 dagar. När det redan finns synliga broschyrer är det viktigt att veta hur man placerar värdar i separata behållare.

Först måste du förbereda en mer näringsrik sammansättning av jorden, som är toppad med sand. Sedan, i varje kruka, sitter en plantor fast och täcker den med en film eller ett glas. För att applicera fukt appliceras den nedre vattningen. Behållarna placeras i en djup tallrik med en vätska så att marken blötläggs under toppen.

Om hur man bryr sig om värden under denna period beror på om växten kommer att ta rot utomhus eller inte. Därför är växten viktigt att gradvis temperera.

odla plantor värdarNär plantorna växer upp lite behöver filmen eller glaset tas bort i 2-3 timmar om dagen. Efter 10 dagar rengörs det helt och växten tas ut på gatan.

När värdarna gradvis stakas, bör den ursprungliga temperaturen inte vara lägre än 18 grader.

Att odla en grön drottning av en trädgård från frön, är det nödvändigt att komma ihåg att växten långsamt växer och utvecklas. Dessutom förlorar den de viktigaste egenskaperna hos sorten. I det här fallet hjälper tålamod och rätt inställning till den unga växten.

Landning värdar i förortsområdet och vård

Blommar värden på stuganTill värden i trädgården blev en riktig dekoration, det är nödvändigt att skapa idealbetingelser för den. Det optimala alternativet är en semi-sunless, lugn plats. Vissa sorter älskar mycket ljus, så du bör överväga detta faktum. Till exempel, om bladen är mycket vita eller gula – växten älskar ljus. Varierade varianter föredrar bara solen på morgnar och kvällar.

Med tanke på dessa punkter är det klokt att välja en permanent plats för en skugga-kärleksfull skönhet. Reproducerad i bilden blommor värdar, plantering och vård för dem är gjort korrekt – detta är ett vackert visitkort på trädgårdsplatsen.

En klok blomsterhandlare förstår att växten vill vila från sommarvärmen i skuggan. Därför planterar man höga träd eller buskar i närheten. Naturligtvis bör man inte gå till ytterligheter. Om det är mycket lite ljus kommer värden att bli sjuk och förlora sin attraktionskraft.

landning värdar på den öppna markenNär platsen väljs och marken är klar, görs medelshål.

Att plantera väl etablerade på den öppna marken, 2 eller 3 timmar före plantering, översvämmas plantorna med vatten.

På ett avstånd av 30-60 cm från varandra arrangeras buskar av lågväxande sorter av värdar. För jättar är avståndet upp till 1 m.

Related  Vi studerar bilder och beskrivningar av sjukdomar och skadedjur av kaprifol

Spridning av plantorna i groparna, du måste noggrant sprida rötterna för att inte skada dem. Det är viktigt att hålla ett litet substrat på potten.

Då är växten täckt med jord. Det är viktigt att komma ihåg att värden måste vara 2 cm under marknivån i gropen. Planterad växt efter bevattning mulchad med krossad bark.

Det är önskvärt att utföra arbetet i mitten av juli, så att värdarna tar rot och framgångsrikt uthärdar kalla tider.

blomsterbed med värdar av olika sorterVärd som visas och bryr sig om anläggningen kräver inte mycket ansträngning. Att höja “skuggans drottning” kan ges av människor som inte gillar att delta i markarbeten. Och för dem som inte har tid till det här – värden är en riktig hitta. När en växt växer behöver den minimalt underhåll. Och med unga plantor måste arbeta lite.

Bara planterade buskar bör vattnas två gånger om dagen – på morgonen och sena kvällen. För att rikta en ström av vatten är det nödvändigt under en rot som löv från en fukt kan svarta. Vattentrycket ska inte vara starkt, så att jorden under växten inte kondenserar. Om spetsarna på bladplåten har mörkats, saknar anläggningen fukt. Denna funktion är en indikator på bevattningsfrekvensen.

För att rädda rotsystemet av unga plantor och fukt i närheten av dem, hälls en liten torv runt växten. Perioden kan blomman befruktas. Det är bättre att göra detta på våren eller efter den sista blomningen.

När blomman växer på en mineralrik jord kan den matas en gång vart tredje år. För detta är det bättre att använda humus. Applicera gödselmedel i senhösten som ett element av mulching. Mineral topp dressing sprinkles efter en bra dusch eller noggrann vattning.

Gödselmedel i flytande form används endast fram till mitten av sommarperioden. Om du gör dem längre, kommer blomman aktivt växa fräscha löv. Som ett resultat kommer han inte att ha tid att byta till förberedelse för kallperioden.

För att få ständiga buskar att bli attraktiva, tar erfarna trädgårdsmästare bort unga peduncles och saknar löv. I denna form ser blomman snyggt ut och dekorerar stugan. Den mogna växten stramar jorden runt sig själv, så det behöver inte regelbundet avluft från ogräs.

Sjukdomar och skadedjur av charmiga värdar

Om “drottningen av skuggor” drabbades av våren frost, det påverkas av svamp. Sjukdomen manifesterar sig i mörkgula fläckar på bladplattan.

Skadedjur drabbas ibland av skadedjur. I det här fallet bör sådana exemplar utgrävas från trädgården för att skydda friska blommor. Marken måste desinficeras.

Värden skadedjur är sniglar. Om det finns stora hål på de magnifika bladen, är oinvigade gäster redan här som här. För att bli av med dem kan du bjuda in dem till en öl. Bredvid blomman placeras små behållare med öl. På en dag kommer “gästerna” samlas i deras kölvatten. Kommer bara samla irriterande parasiter.

Inte mindre farligt för blomman är larver, som på kort tid kan förstöra alla löv. Dessutom påverkas växten av gräshoppor eller skalbaggar. Efter deras invasion, liknar blomman en misshandlad krigare som återvänder från slagfältet. Det är möjligt att bekämpa dem endast med hjälp av insektsmedel.

När växten är försedd med kompetent vård och skydd mot skadedjur, kommer det länge tacka sina ägare. Och trädgården blir en favoritplats för njutning.

Rekommendationer för vård av värdvideo