hög häck från kampsisaI trädgårdarna längs staketet tycker de ofta om att plantera en liane-kampsis. Dess huvudsakliga fördel är rikligt blommande med upplösningen av ljusa knoppar-grammafoner. Tänk på reglerna för plantering och hovar växten, så att trädgården är fylld med ljusa färger.

Bekantskap med campsis

olika typer av campsis för förortsområdetKampsis är en lövaktig woody liana, som tillhör familjen Bignonia. Blomman är skyldig till det grekiska ordet, vilket i översättning betyder “böj”, “twist”, “bend”. Denna växt är en melliferous, mycket förtjust i värme och trivs med ljusa knoppar under blomman.

På grund av utmärkt frostbeständighet i mittbältet, inklusive i förorterna, slog campsisen utan problem. Dessutom älskade trädgårdsmästare det för sin dekorativa, oproblematiska odling och lätthet.

Ofta är campsisen förvirrad med en tecomariia eller en tecoma. Men det här är olika växter, trots att de tillhör samma familj.

Bladen av vinstockarna är udda pinnate, och varje blad är komplext och innehåller 7-11 små blad, vars karakteristiska egenskap är serratmarginalen. I juli börjar blomman av plantan och fortsätter till september med öppningen av stora knoppar (9 * 5 cm) rörformiga. De samlas i långa paneler och ligger vid ändarna av skotten. Färgknoppar är olika: rosa, orange, röd, hallon, etc.

I slutet av blomman utvecklas frukten – en tvåbladig pod fylld med frön med “vingar”.

Plantering av campsis på det öppna marken

frodigt blommande med rätt landningKampsis frostbeständig växt och tolererar lätt små korta frost vid -20ºC. På grund av detta i mellansektionen på marken kan den planteras under andra hälften av maj. Välja landning i förorterna, ge företräde åt de södra och sydöstra sidorna av trädgården.

Se till att platsen är tillförlitligt skyddad mot drag och vind och ligger också på avstånd från huset så att de lockade insekterna inte flyger in i den.

Växten är helt likgiltig mot marken och kan utvecklas bra i kalksten mark. Det enda kravet är att marken ska vara rik på mineraler och spårämnen.

kampsis från en rotad skärningDet är att föredra att plantera redan rotade sticklingar, avskurna från en välutvecklad och rikligt blommande växt. Detta gör att du kan få de första knopparna i 2-3 år efter planteringen.

Plantera en campingplats i en brunn 40 * 50 * 50 cm, tidigare utgrävd och beredd på hösten. Den övre jorden från gropen avsätts separat, tillsätt en halv kilo mineralgödsel, 5 kg kompost och blanda noggrant. Vidare placeras det resulterande näringsmedelssubstratet på botten av brunnen, en planta placeras på toppen och ströms med bördig jord.

När du planterar, se till att skaftet var beläget på ett sådant djup, som det rotade och växte före det.

kampsis på stöderDe plantade plantorna vattnas på stammen, något jordad, och efter det att vattnet är helt absorberat och jordens övre lager torkar något, utförs mulning med torv eller kompost.

Var noga med att installera ett stöd som liana kan utveckla och hålla.

Skötselanvisningar

övervuxna campsisDu kan säga att campsis liknar en ogräs. Och allt tack vare den snabba tillväxten och vitaliteten. För att få riklig och lång blomning är det dock nödvändigt att noggrant följa landningsreglerna och vården av campsis i Moskva och andra regioner i Ryssland:

  1. Lighting. För korrekt utveckling, spirande och intensiv tillväxt av campsisen krävs bra belysning. Därför väljer du öppna områden för plantering. Var inte rädd – solens strålar kommer inte att bränna bladen, även i extrem värme.Campsis föredrar en ljus solig plats
  2. Temperaturreglering. Naturligtvis, om växten är termofil, då bör temperaturen på innehållet vara ganska hög, som i de södra regionerna. På norra breddgraderna är utvecklingsverksamheten mycket lägre. Dessutom måste växten skyddas från utkast och täckas för vintern.
  3. Vattning. Under en period med intensiv värme, liksom när blommande knoppar, behöver växten riklig vattning. Ändå kommer en mindre torka inte att skada honom. Men han gillar inte “våta ben”, så undvik stagnation av vatten i jorden.bevattning av en campingplats
  4. Top dressing. Om växten planteras i ett bördigt substrat är ytterligare gödning inte nödvändigt. Om användbara och näringskomponenter inte räcker, bör du lägga till befruktning i form av kväve-fosforkomplex.
  5. Övervintring. Kampsis behöver förberedelse för vintern – dess rötter är täckta med fallna löv, lapnik, sågspån. Det är önskvärt att ta bort lianorna från stöden, lägg på marken och täck också. Om detta inte kan göras, är lianerna helt enkelt isolerade, inslagna med plastfolie direkt på bäraren. Men i Vitryssland ger vård till campsis inte skydd för vintern.Förberedelse av en campsis för vintern
  6. Trimning. Under hela året bör vinstocken skäras. Först görs beskärning på våren för att ta bort frusna och gamla grenar och aktivera tillväxten av nya. Reproduktion utförs under hösten för att förkorta och forma den övervuxna lianen.kronformning

Vår beskärning av en campsis – video

Reproduktion av campsis

multiplikation av campsisReproduktion utförs på flera sätt.

frön

frö av campsisDenna metod har nackdelar, därför används den extremt sällan. De plantor som erhålls som en följd av sådd av frön får inte arvsmassa från sina föräldrar, börjar blomma mycket senare än prov som erhållits genom vegetativa medel.

Om du bestämmer dig för att föröka växten med detta alternativ, bör frön stratifieras och förvaras vid rumstemperatur.

Vid vårens ankomst såddas frön i en neutral vattengenomsläpplig och lös jord genom att doppa någonstans 0,5 cm, täckas med en film och placeras på en varm plats (idealisk temperatur 25 ºC). På en månad kommer groddarna att spira och när de har ett tredje par blad kan de unga transplanteras till en permanent bostad.

Reproduktion av campsis genom sticklingar

skörd av gröna sticklingarI juni-juli skärs gröna skott från unga skott, 2-3 lämnar lämnas ovanpå dem och resten tas bort. De återstående löven skärs till en tredjedel, och stjälken planteras i jorden i en vinkel av 45 grader i penumbra i lös mark och sedan vattnas och mulchas.

Odrevesnevshimi sticklingar

fröplanta trumpetDe skördas på våren och skär av sticklingar från likartade skott av årlig ålder med sticklingar med 4 eller fler knoppar och omedelbart planteras i marken under en sluttning.

Rötter skott

plantor av rotMed skötsel och idealiska förhållanden ger creeper mycket radikala processer. De utgrävas med ett fragment av rotsystemet och transplanteras omedelbart till en permanent bostad. Proceduren utförs efter fallet av lövverk eller tidig vår, när det inte finns tillväxt av växter.

genom skiktning

unga campsis från lagerMed ankomsten av våren böjs de lägsta skotten till marken och fastas med häftklamrar. Under hela säsongen bör vissa regler följas: marken måste vara ständigt lös och fuktig. Redan nästa vår kan den rotade och vuxna växeln avlägsnas från moderen och transplanteras i sin egen brunn.

Sjukdomar och skadedjur

honung växtTrädgårdarna älskar kampsis och för det faktum att sjukdomar och skadedjur nästan inte förvånar honom. Det enda som kan påverka växten är rotrot med en stark vik och vattenstagnation i jorden. Visst är problemet löst ganska snabbt – på grund av den snabba utvecklingen av skott. Så allt du behöver göra är att fixa vattnet och eliminera de skadade delarna av rhizom och stjälkar.

Skadedjur påverkar inte campsisen. Den mest modiga är bladlusen, som regelbundet sätter sig på plantans löv och knoppar. Efter bladlusen visas omedelbart myror. Eliminera irriterande insekter kan behandlas med insekticider. Det är också nödvändigt att utföra förebyggande sprutning med tillkomsten av sommaren.

Om en vuxenväxt inte blommar i mer än 2-3 år, bör orsaken söks i ett dåligt substrat, en kall vinter eller en invasion av skadedjur.

Landskapsdesigner

chic kampsis vid grindarnaLiana växer väldigt snabbt, fyller direkt det medföljande stödet. Därför planteras det ofta nära arbours, staket, bågar.campingplats längs häcken Du kan också dekorera det och väggarna på gårdarna. campingplats på byggnadens väggI det här fallet är det nödvändigt att regelbundet inspektera väggarna i byggnaden och inte tillåta campsisen att komma till taket. Med sugarna är den fast och kan till och med förstöra taket.dekoration av campingplatsen

Knoppar av kampsis hittade ansökan i olika blomma kompositioner. Dessutom är de långa i vasen.

kampsis bildades som ett trädKorrekt planterade kamper, framgångsrikt levererad och utvecklat stöd hjälper till att växa en graciös och vacker levande vägg med många färger och en ljus arom.båg av campsis

Vård av en campsis – video