Dekorativa bönor på tomtenEn mängd olika typer av gröna bönor och kornbönor har länge använts av människor för mat, som foderväxter och siderater. Men sålunda är inte en enda roll av en växt också bortglömd. De slingrande bönorna är dekorativa och har varit en hedersplats i tre och en halv århundraden bland trädgårdsgröna ornament, växthuset och även den blygsamma balkongen.

Fördelen med dekorativa lockiga bönor är:

  • hög tillväxt, vilket möjliggör för vårsäsongen att plantera stora vertikala ytor;
  • enkelhet;
  • en mängd olika former och färger som förekommer på blomningar;
  • långvarig bevarande av attraktivitet på grund av närvaron, inte bara av spektakulära blomställningar utan också av pods, som ibland påverkar ett ovanligt utseende;
  • möjligheten att använda växtens gröna massa för gröna gödselmedel och komposter;
  • jordens anrikning med kväve, som ackumuleras på rötterna av växter av denna familj.

Det enda du behöver tänka på när du planterar bönor är värmeälskande växter och behovet av kultur i ljus och riklig näring.

På rätt sätt med förmåga av anläggningen att klättra till en höjd av 2 till 5 meter och kombinera olika sorter av lockig bönor, kan du utrusta ovanliga gröna hållare, valv skapar i trädgården och förädla de unpresentable hörn och häckar.

Det är också viktigt att flera oberoende arter som hör till legumfamiljen, men som har unika egenskaper och yttre utseende, används idag för trädgårdsarbete. Och alla dessa kulturer värderas både som prydnadsväxter och som grönsaksväxter.

Vanliga bönor (Phaseolus vulgaris)

Vanliga bönor (Phaseolus vulgaris)Vanliga bönor av klättringssorter är kända och älskade av ryska lastbilsbönder. En årlig växt, ursprunglig i Latinamerika, kombinerar perfekt vegetabilskens egenskaper, som ger gröna pods och mogna frön till bordet och hög dekorativitet. Curly bönor kan nå en höjd på 1,5 till 3 meter, en månad efter sådd, blomställningen genererar första och med tillbörlig omsorg, gödsling och vattning blomning och bildandet av skida sträcker sig fram till mitten av hösten.

Komponenterna i den dekorativa effekten är små men många blommor av olika färger och tjocka lövverk, och hänger från stammarna av böter av varierande grad av mognad. Regelbunden skörd av strängbönor på många sorter av slingrande bönor stimulerar bildandet av nya knoppar, vilket förlänger åldern av levande täckning av paviljonger och staket.

Turkiska bönor (Phaseolus coccineus)

Turkiska bönor (Phaseolus coccineus)Om blommorna i den gemensamma bönor, beroende på sort, kan vara vit, lila, rosa eller grädde, turkiska bönor eller hur annars kalla det en catchy växt runner bean slående scharlakansröda knoppar. Det är intressant att denna typ av fångats på territoriet i Ryssland två århundraden före den vanliga grönsaker bönor, inte utbredd som trädgårdsväxter och stadigt fast i växthus och trädgårdar.

Blommande lockiga dekorativa bönorTurkiska bönor är mycket opretentiösa och växer till 3-4,5 meter med minimal omsorg. Med en tidig plantering blommar växterna från mitten av juni till slutet av september. Inte så länge sedan sommarstugor prydd vinrankor, blommande bara klarröd racemose blomställning, dök idag lockigt sorter av bönor som ger bi-färgad, lax, rödbrunt och vita blommor helt.

Vita blommor dekorativa bönorVäxter utses av många stora lövverk, som, som de flesta baljväxter, har tre separerade lobes. I närvaro av ett starkt stöd klättrar pisken sig till en större höjd, som lätt flätar grillar, häckar och till och med kronor av träd.

Pods med frönUnga bössor av denna typ av lockiga dekorativa bönor är oätliga på grund av hårda fibrer och ämnen som är skadliga för matsmältningen. Ventilerna på dessa bönor är täta pubescenta. Inuti podmen kan det vara från tre till sex frö av violett-rosa färg, vars karakteristiska drag är kontrasterande mörka slag över hela ytan.

Mogna fröer efter blötläggning efter smak och näringsvärde är inte sämre än jordbruksskallens böljande bönor.

Mogna turkiska bönorI landet kan turkiska bönor användas för att skapa vertikal landskapsarkitektur och för att skapa gröna skydd från vinden för värmevärda grödor, till exempel äggplanter, meloner och druvor.

Dolihoz purpurea (Lablab purpureus)

Dolihoz purpurea (Lablab purpureus)En annan spektakulär enårig växt från familjen av baljväxter kallas med rätta en curling lilac. Med denna prydnadsbuske, dolichos, lablab eller hyacinth bönor är relaterade till en nyans av blommor och en sorts stor, som kombinerar upp till fyra dussin knoppar, blomställningar.

I Ryssland och andra regioner med tempererat klimat planteras detta vatten av dekorativa slingrande bönor på våren, och på hösten slutar växterna sin vegetation. Men i Afrika och Asien, där klimatet är varmare och dagslysets varaktighet, är dolichos en stor flerårig blommande flerårig.

Dekorativa slingrande bönor - dolichosUnder goda väderförhållanden växer sorterna av slingrande bönor av denna art till 1,5-3 meter och mastrar snabbt de stöd som är förberedda för olika former och mönster. På grund av rikligt blommande och stora tre-lobade löv skapar hyacintbönor en tät dekorativ beläggning. Och beroende på sorten kan den lila färgen inte bara spridas på blomställning och broschyrer på bönorna utan också på stammar och jämnbladblad.

Idag finns druvor till trädgårdarna, glädjande och traditionellt lila och violetta blommor och avslöjar vita, rosa, lila och till och med tvåfärgade knoppar. Blomställningar framträder från bihålorna, blommor som behåller sin vädjan i upp till tre dagar avslöjas växelvis, och hela borsten lever från 20 till 30 dagar.

Intressant är dolichos en sällsynt dekorativ curly böna som har en trevlig lukt, så stora blomställningar ingår ibland i buketter. Blommor bära enkelt klippet och förblir i vattnet i upp till 10-14 dagar. Med slutförandet av blommande växter förlorar inte dekorativitet. Lila, lila eller mörkgröna böjda bönor kombineras i bunter med 5-15 bitar och i slutet av sommaren är inte mindre spektakulära än blommande bönor. Bältens längd varierar mellan 8 och 12 cm i genomsnitt.

Fröer av dolhosI pods elliptiska, komprimerade från sidorna frön av svart eller brun färg. På fröer som inte överstiger 1-1,5 cm är en vit hylla tydligt synlig. Fröna är ätliga och används för mat av folken i norra Afrika i många tusen år, och idag är det en slags lockig dekorativ böna, lämplig både för plantering i trädgården och för odling i balkonglådor.

Vigna Caracalla (Vigna Caracalla)

Vigna Caracalla (Vigna Caracalla)Namnet på den fantastiska lockiga växten gavs av en snigel, där blommorna i denna mängd krusiga bönor är så lika. Vigna Caracalla eller, enligt en alternativ klassificering, är Cochliasanthus caracalla en flerårig växt infödd till troperna i Sydamerika. Vigna är en av de största arterna bland odlade sorter av slingrande bönor. Skotten av Caragalla kan klättra till en höjd av 7 meter.

Hemma kultur är en perenn, men i ett tempererat klimat odlas som en årlig gröda, typ av relativt termo därför vill bevara anläggningen för vintern, det överförs in i rummet, eller i ett uppvärmt växthus. Viguhn, liksom andra sorter av bönor, präglas av en hög utveckling och tillväxt. Därför, även med en kort sommar på mittenremsan, smälter den lockiga dekorativa bönan med brakt staket, terrasser och bågar. Till de vertikala ytorna är Vigna fäst med en stark mustasch. Formen och utseendet på bladen av denna kultur skiljer sig lite från andra typer av bönor, men blommor är verkligen unika.

Ovanliga blommor av bonen vigna karacalKronbladen som utgör koronet vrids som en tät spiral. Blommans diameter kan nå 3-5 cm. Beroende på blommans typ och ålder kan färgen variera från vit, gulaktig eller grädde till lila och lila. Blomstring av Vigna är en borste där det kan finnas 5-12 gradvis öppnande knoppar.

Blommor av den här typen av lockiga bönor är doftande och ganska hållbara. Om plantan som planteras i trädgården inte utsätts för frost och kall vind, fortsätter blomman från juli till slutet av september.

KarnevalsfrönSom en balkongkultur är en stor växt bättre att klämma för att styra längden av skotten och periodiskt provocera blommande. För Vigny är stöden gjorda av repnät, som omedelbart riktas till växande stammar. Om du flyttar en vuxenväxt kan du enkelt ta bort en ganska bräcklig skott.

Vingrade bönor (Psophocarpus tetragonolobus)

Vingrad bönor (Psophocarpus tetragonolobusDen mest ovanliga sorten av curling prydnadsbönor kom först till Rysslands territorium för en tid sedan, bara för några år sedan. Men vingade bönor är välkända i Goa, i Thailand och i Nya Guinea och andra länder i denna region.

Här har bönor med pods ovanliga för ryssar form länge använts för mat. Och för att förbereda kulinariska rätter används inte bara gröna saftiga spatler med fyra bisarra lobes och mogna frön, men blomställningar och kraftfullt tre-lobed lövverk. I lokal folkmedicin är växten erkänd som läkande, vilket bekräftas idag av europeiska specialister.

Pods av vingade bönorSom dekorativa curly bönor odlas vingade bönor, liksom vignett, försöker skydda mot vind och kyla. I ryska förhållanden – det här är en årlig och når en 5 meter höjd under vårsäsongen.

De blomställningar i bevingade bönor racemiform, stor, upp till 15 cm i längd. I varje sådan borste kan räkna från 5 till 15 blått, kräm, eller tvåfärgad visparna till 3 cm i diameter. Efter fullbordan av de blommar grade bönor lindningsformar en fyrkantig bladöverraskande att, beroende på tillväxtbetingelser och arter växa till 10-25 cm i längd. På enskilda växter finns det verkligen jättebönor upp till 40 cm långa.

Frön av vingade bönorInuti follikeln mognar från 5 till 20 nästan cirkulär slät utsäde diameter upp till 10 mm. Färgen på ätbara korn kan varieras. Olika sorter av bönor slingrande av detta slag är bruna, bruna, gula och svarta frön.

Hur man planterar bönor nära ett stöd – video