Plantering spiraea japanskJapansk spirea är mycket populär bland landskapsdesigners, buskar, och denna berömmelse förvärvades på grund av att dess dekorativitet bevaras från våren och fram till de allra första frostarna. Priset på planteringsmaterial är liten, och du kan köpa det i nästan varje plantskola.

För all sin externa skönhet är japansk spiraea lätt att plantera och bry sig om. Egenheten hos denna växt är att den är mycket hård och kan lätt anpassas till olika naturbetingelser. På vårt lands territorium odlas nästan överallt, från södra kusten, till de kalla och torra regionerna. Det finns dock flera sorter som kan frysa under svåra vinterförhållanden, de behöver vårbeskärning, utförs för sanitära ändamål, varefter busken kommer att återhämta sig och under samma år blomstra.

Japanska spiraeans behöver 3-4 timmars direkt sol under dagen, när detta minimum uppnås, kommer växtens ägare att kunna beundra inte bara enastående tillväxt utan också riklig blomning. Med konstant solljus kommer bushen naturligtvis att bli ännu mer lyxig.

Agrotechnical egenskaper av japansk spiraea odling

Japansk spiraea i landskapsdesignJordens bördighet, intensiviteten av bevattning, skyddsmetoden under vinterperioden – allt detta är inte så viktigt för spiraea. Vattning av växten är endast nödvändig under det första året efter transplantation. Det finns inga speciella rekommendationer för beskärning, men kronan av växten, under de skickliga händerna, är perfekt formad. Busken kan växa från 30 cm till en och en halv meter, allt beror på vilken typ av sort som köptes. Kronformens form kan karakteriseras som globulär, i vissa fall tät och förtjockad, i andra – sällsynta och disheveled. Ensamhet är utmärkt, även trunkar skiner inte ens nära marken.

Foto av japanska spiraea kan ofta hittas inte bara på Internet, men också på sidor av månatliga kataloger med planteringsmaterial, där många olika sorter erbjuds trädgårdsmästare. Blommande börjar i juli och varar fram till augusti. Endast de skott som har dykt upp i växten i år blomstrar. Fröens mognadsperiod är oktober. Dotterväxter rotar lätt. För framgångsrik rötning är det nödvändigt att gräva en grop, vars storlek motsvarar rötterna. Om jorden är bördig, kräver plantering inte ytterligare befruktning med gödselmedel. Denna buske används ofta som en hedge, för detta ändamål lämplig till exempel spirea av den japanska sorten “Goldflame”.

Related  Пејзажни дизајн ове локације красиће прекрасно дрво Јуде

Dekorera ett infield med japanska spiraea planteringar

Dekoration av en plats av andarBusken ser ljus ut hela året, så det är väldigt bekvämt att dekorera trädgårdar. I sin skönhet finns inga så kallade “misslyckanden” som påverkar en viss årstid. Växtens rötter förbinder inte grannarnas rötter, och busken i sig skiljer sig inte åt med ett stort antal rotor. Anläggningen samarbetar perfekt med alla miljöer.

Rekommendation: Japanska sprit av “Crisla” kan användas för att skapa en busk-trädgrupp, där dess syfte är att maskera öppna stammen av högvuxna representanter.

Såsom: chubushnik, lila, magnolia. Bushens kompaktaitet gör det möjligt att plantera det även på blomstersängar med lök och årgångar. De kan också dekorera rockeries, med låga växande stauder. Spiraea är oumbärligt där det är nödvändigt att skapa en enda levande bild, till exempel som en häck, delande kant, när man planterar backar.

Klipp planteringsspiraeabehovet en gång i månaden, men denna växt blomstrar naturligtvis inte. Därför är det före plantering önskvärt att bestämma vilken typ av kvalitet denna buske kommer att använda, som bikolor eller som en dekorativ lövform. Hårklippningen är mottaglig, busken är helt fodrad och välutvecklad. Några kompakta växter ger en underbar gyllene nyans av löv, till exempel spirea-sorten av den japanska guldmynten.

Sanitets- eller föryngringsskärning utförs för att inte störa skottets symmetri. Skär bara brutna grenar och döda trä. Buskar som är över 4 år utsätts för mer detaljerad beskärning, de har flera grenar borttagna till stamens botten.

Dekorativa sorter av japanska spiraea: egenskaper och nackdelar

Japanska spiraea, som namnet antyder, fördes till oss från Japan, men det odlas i Kina. En vacker busk, med skarpt skott, avlånga saftiga löv, grön i övre delen och blåaktig under, som i höst färgas i olika nyanser av rödorange. Blommande varar upp till 50 dagar om året. Denna typ av spiraea har många sorter, som skiljer sig i intensiteten av färg och blomning, i höjd, i form av kronan. I vårt land är de vanligaste sorterna följande.

Spiraea-sorten av de japanska “lilla prinsessorna”

Spiraea japanska lilla prinsessorVäxten bildar en snygg busk upp till 60 cm i höjd, med en rundad kompakt krona, blågröna lövverk i form av en långsträckt ellipsa. Blommor av rosa nyans, samlade i blomställning av skabb. Blommande sker i början av mitten av sommaren. Tillväxten av busken är långsam. Det ser bra ut både i en enda plantering och i grönningen av fransarna, skapandet av buskiga grupper, i en häck. Bland de olika bristerna kan man notera en snabb förlust av färgintensitet av de färger som kan brinna ut i stark sol.

Related  Hur man bryr sig om ett levande julgran i en kruka

Spiraea-sorten av den japanska “Shirobana”

Spiraea japansk ShirobanaBuske, når en höjd av 80cm. Med mörkgröna smala löv av lansett form, ca 2,5 cm i längd. Färgskärmen av denna sort kan vara vit eller ljusrosa, och ibland även röd. Det beror helt på hur tändde platsen där busken växer. Blomstrar i juli och lanserar rikligt nya peduncles fram till mitten av augusti. Denna sort kan diversifiera klippträdgårdar, låga randar, kompositioner av barrträd eller andra buskar. Nackdelen med sorten är buskens ojämnhet, utan att skära spirea, det bildar kronan kaotiskt.

Spiraea-sorten av den japanska Albiblora

Spiraea japansk AlbibloraHon är vit spirea. Höjden på busken är 60 cm, och blommorna själva är snövit, vilket är mycket ovanligt för spirar som blommar på sommaren. Under blomningen över busken finns en oförutsägbar, tjock och rik smak. Lövverkets växt är grön, oval i form, och på den bakgrunden ser de vita blomställen sig särskilt fantastiska ut. Men blommande – blomman förvärvar en brun fruktig nyans, så dessa blomstänger måste avlägsnas i rätt tid.

Spiraea-sorten av den japanska “Golden Princess”

Spirea japansk guldprinsessanEn intressant busk, som når en höjd av 50-60 cm, intervallet av kronans diameter – 1 m och lite mer. På våren förvärvar lövet en ljusgul nyans, på sommaren blir det lätt, och på hösten blir bladen orange, med mjuka halftoner. Bladet har en längd på 7-8 cm. Blomman är riklig och börjar i juni. Blommorna själva är rosa eller rödaktiga, uppsamlade i blomställningen, som kan vara upp till 5 cm i diameter. Växten lockar många insekter, så det rekommenderas inte att plantera det på platser för promenader och barns rekreation.

Spiraea används ofta som en dekorativ grundbeklädnad, som passar bra med andra stunted växter, till exempel morot, lavendel, Johannesjurs, rudbeckia, trädgårds- och fältgräs. Nyligen kan denna buske hittas inte bara i privata trädgårdar utan också i stadsparker.

Related  Korrekt vård för inomhusplanten spathiphyllum och eventuella svårigheter

Trimming spiraea – video