Ayam di rumah ayamSelalunya dalam ayam, ayam dijaga untuk telur. Mengapa ayam ayam tidak tergesa-gesa, apa yang perlu dilakukan untuk menjaga kawanan kambing itu, akan membantu memahami petani unggas dengan pengalaman.

Fisiologi dan umur pengeluaran telur untuk pelbagai jenis ayam

Adakah anda mendapat ayam jantan, dibiakkan oleh ayam jantan atau inkubator? Ini adalah ayam biasa biasa dengan pengeluaran purata telur sekitar 200 telur dengan kandungan hangat sepanjang tahun. Telur ayam bertelur setiap tahun bergantung kepada jenis baka:

 • Ayam telur, White Hayssex, Leggorn, Loman Brown memberikan 300 telur dan banyak lagi;
 • ayam-ayam dan ayam akan memberi kira-kira 200 keping;
 • Pemakanan daging tidak mempunyai sehingga 130 telur setahun.

The hen telah mengambil telurOleh itu, usia produktif golongan muda akan berusia 18, 26 minggu, 7-8 bulan. Purata berat telur adalah 55-65 g, tetapi dalam cuaca panas dan pada haiwan muda produk lebih ringan. Berapa telur ayam yang membawa seekor ayam sehari? Tidak lebih dari satu, dan bukan setiap hari. Keturunan Heinlein yang paling produktif membawa 350 telur sebanyak mungkin sambil mewujudkan keadaan penahanan yang ideal.

Penunjuk direkodkan apabila henner memberi 371 telur setahun. Sering terdapat telur double yang besar. Spesimen unik dengan 9 kuning menjadi unik.

Bilakah meletakkan ayam bertelur? Ayam paling produktif dalam tahun pertama kehidupan, sedikit lebih buruk pada tahun kedua. Oleh itu, kawanan secara sistematik perlu dikemas kini. Untuk daging, kanak-kanak berusia dua tahun diambil dan anak muda ditolak. Kemudian daging menjadi kaku. Sehingga 4 tahun ayam tergesa-gesa, tetapi kurang dan kurang. Dari ayam-ayam yang peduli wanita tua diperolehi.

Socket soket yang dilengkapi dengan ayam untuk meletakkan ayamProduktiviti ternakan ayam berkurangan pada musim sejuk. Dalam fisiologi, ini adalah masa yang paling teruk untuk pembiakan anak. Pakan yang seimbang dan pencahayaan yang mencukupi hanya akan meningkatkan sedikit telur pelapik ayam. Semasa mencairkan, perlu untuk mempercepat proses pertumbuhan bulu baru dengan menghilangkan biji-bijian dari catuan. Bulu akan diperbaharui lebih cepat, dan ayam akan mula menyapu.

Related  Bagaimana untuk menjaga ayam bertelur di rumah?

Cara pemakanan yang betul dan menyimpan lapisan

Di dalam ayam-rumah burung itu harus selesaAyam tidak suka tempat yang sesak. Pada satu meter persegi harus ditempatkan 5 individu. Untuk pembiakan ayam perlu telur yang dibuahi, seekor ayam berusia sehingga 4 tahun mengatasi tugas dengan 10 lapisan. Produktiviti pek tidak bergantung pada kehadiran ayam.

Suhu 22-25 darjah adalah selesa untuk ayam. Dalam tempoh yang panas, rumah ayam perlu teduh, dan kanopi diatur di jalan. Pada musim sejuk, cahaya yang mencukupi, tetapi tidak mempesonakan di henhouse itu harus 14-16 jam. Paddock musim sejuk, mandi dengan abu dan pasir untuk mandi akan menambah keselesaan kepada kandungan ternakan. Jika persoalan timbul, kenapa ayam bertelur tidak tergesa-gesa dan apa yang perlu dilakukan, anda perlu menyemak syarat-syarat penahanan.

Diet ayam untuk ayam di musim sejukIa perlu menyemak semula menu makan dan membuat penyesuaian. Diet harian perlu terdiri daripada:

 • campuran bijirin daripada 40% jagung, 20% gandum, 20% barli, 30% gandum – 120 gram;
 • kentang rebus – 100 g;
 • Mashanka – 30 g;
 • kapur – 3 g;
 • kek – 7 g;
 • baking baking – 1 g;
 • tulang tulang – 2 g;
 • garam, dimasak – 0.5 g.

Dalam pencairan ayam mestilah gandumKomposisi kering boleh dikekalkan dengan memakan makanan kompaun untuk ayam peternakan, tetapi perlu memberi bijirin secara berasingan kepada salah satu penyusuan.

Pada musim panas, mash dengan dedak dan herba cincang akan memberikan ternakan dengan vitamin untuk meletakkan ayam untuk meletakkan telur. Pada masa lain, perlu menggunakan premixes.

Burung dewasa memberi makan dua kali sehari, meninggalkan petang untuk makanan kering sejam sebelum tidur. Pada waktu pagi pelbagai cendawan berguna. Apabila terlalu berlebihan, ayam-ayam akan menjadi terbakar, dan timbul masalah mengapa ayam berhenti berhenti. Persoalan yang sama timbul jika suapan tidak mencukupi. Pada siang hari naklyovyvayut feathery dan secara aktif memproses makanan, jika dalam pemakan berasingan mereka mempunyai cukup kerikil atau kerang. Batu-batu, seperti batu kancil, mengisar makanan. Air harus banyak, sentiasa segar. Penyerapan makanan yang baik menyumbang kepada ketiadaan situasi tertekan.

Related  Tanda-tanda penyakit ayam belanda dan cara untuk merawatnya

Seimbang-kering-makanan-untuk-ayamAgar ayam untuk makan dan makan banyak, mereka memerlukan diet yang lengkap yang terdiri daripada bijirin, vitamin khas, sayur-sayuran. Yang lebih pelbagai adalah untuk memberi makan kepada mereka, lebih berguna. Tanda kemakmuran akan mandi dan berkeringat di pena berbulu, apabila mereka tidak menjaga taburan makanan.

Kenapa ayam ayam tidak bertelur selepas membeli orang dewasa

Selalunya di dalam rumah, burung dewasa dibeli pada musim panas untuk menerima telur sekaligus. Jika mereka dijual dari roda, ada kemungkinan burung-burung itu dibuang di ladang sebagai tidak produktif. Individu tersebut boleh ditumpahkan, seseorang dapat menentukan dengan kaki mereka bahawa mereka tidak lagi muda. Kemudian tempoh produktif dengan penjagaan yang baik akan disambung semula dalam 2-3 minggu, tetapi batu yang berlimpah tidak boleh menunggu.

Ayam telur-telurSituasi tegas, apabila kawanannya kelaparan setengah mati, menunggu pembeli, dan kemudian ditumbuk untuk menangkap, telur-laying tidak akan menambah. Dalam kes ini, mengapa tidak meletakkan ayam ayam, apa yang perlu dilakukan, sudah jelas. Ia perlu untuk bertolak ansur dan menyediakan penjagaan penuh. Ringan untuk penjagaan.

Lebih baik membeli telur muda untuk membeli anak muda. Jika ayam dari telur, maka selepas 18 minggu anda boleh mengharapkan telur kecil pertama. Tanda ayam yang matang akan menjadi penampilan kemas muda, dan sikat yang dikembangkan merah jambu. Jika kerang berwarna merah, ayam sudah produktif.

Jika ayam ditanam dari ayam harian dalam pembiakan domestik, baka tidak diketahui. Itulah sebabnya mengapa ayam bertelur muda tidak boleh dibawa, usia biologi tidak datang. Kita mesti tunggu.

Kesilapan dalam kandungan yang menjejaskan produktiviti lapisan

Bilangan sarang dan susunannya mempengaruhi produktiviti. Soket diatur di tempat di mana ayam tidak ada yang mengganggu masa misi penting. Sampah harus bersih dan lembut. Enam sarang diatur untuk satu individu. Jika tapak untuk batu itu tidak berjaya, telur akan bertaburan, dan tidak lama lagi meludah. Ia berbahaya. Jika ayam cuba isi, ia akan memburu makanan yang enak. Oleh itu, adalah mustahil untuk bertolak ansur dengan penampilan telur tanpa shell, vylivka. Produktiviti berkurang, pada masa akan datang akan ada ancaman raskleva. Ia adalah perlu untuk menambah berpakaian atas mineral.

Related  Domba sebagai perniagaan untuk petani pemula

Untuk memastikan ayam tidak meludah telur, kandang ayam diperiksa setiap hariKenapa ayam ayam berhenti makan dengan baik? Mungkin, dengan menunggang bebas, orang licik menganjurkan sarang baru di sudut terpencil. Selepas beberapa ketika, rama-rama akan duduk di atasnya dan kawanan ayam yang tidak dirancang akan muncul. Pengumpulan telur harian dan pemeriksaan berhati-hati wilayah akan membuang masalah.

Sering kali, anak-anak muda yang mula terburu-buru berhenti batu. Terdapat lebih banyak tekanan pada mereka daripada pada ayam dewasa. Bergerak ke kandang ayam yang lain, penampilan ayam, malam guruh dengan guruh menyebabkan ketiadaan telur. Tambah 20 ml cuka sari apel setiap hari selama seminggu.

Sepanjang musim panas di musim gugur, produktiviti lapisan semakin berkurang. Ia adalah perlu untuk mengecualikan daripada pengambilan bijirin dan bulu baru akan berkembang lebih cepat, kopling telur akan dipulihkan. Selepas menumbuhkan rumput, berikan burung dengan pucuk untuk memulihkan produktiviti. Makan ayam ini 3-4 kali sehari.Tempoh moulting

Bahawa burung itu tidak jatuh sakit dengan penyakit berjangkit, adalah perlu untuk memberi vaksin terhadap penyakit yang biasa di kalangan burung di rantau ini. Dengan jarak percuma, anda boleh menjangkiti kawanan burung merpati atau burung gagak liar.

Kebimbangan dan tekanan dalam ayam bertelur, penurunan pengeluaran telur, akan menyebabkan diselesaikan di parasit. Jika ayam berkelakuan tidak gelisah, mereka sentiasa dipetik, sudah tiba masanya untuk meletakkan campuran abu pasir. Fluttering di dalamnya akan dikeluarkan dari peries dan kutu. Jangkitan dalaman boleh diusir oleh ubat anthelmintik. Menjalankan rawatan kebersihan koperasi.

Apabila memilih ayam bertelur untuk rumah tangga, anda perlu mengambil seekor binatang ringan yang beratnya 1.5 kg. Bulu perlu berkilat, padat. Puncak ayam merah terang.

Pemakanan ayam yang betul untuk pengeluaran telur meningkat – video