Burung unggas Guinea di halaman indukBurung eksotik menyerupai rupa ayam dan ayam belanda. Burung guinea tidak bersahaja adalah mudah untuk membiak dan menyimpan di rumah. Burung diraja mempunyai keperluan khusus untuk habitat, tetapi boleh dilakukan. Maklumat tambahan tentang penjagaan burung berguna yang indah akan membantu mengelakkan kesilapan kepada pemula.

Apa yang menarik ayam guinea

Burung apa jenis burung ayam guinea? Burung sekolah besar yang cantik, tinggal di hutan di Afrika, di Madagascar. Kemudian burung-burung itu dibawa ke Yunani Purba. Domba itu mematuhi pemimpin, burung-burung itu tidur di atas pepohonan.Guinea unggas di alam liar

Burung baka yang jarang berlaku untuk Rusia moden sentiasa menjadi perhiasan harta benda orang kaya di Eropah dan tanahair. Cantik ayam guinea besar yang grazed di rumput hijau dan pinggir, selalu kembali ke palung makan pada jam makan. Secara keseluruhan, terdapat 25 spesis eksotik, tetapi hanya burung guinea kelabu domestik sesuai untuk pembiakan.

Keupayaan burung untuk tidak membahayakan tanaman digunakan oleh petani, melancarkan kawanan untuk menoreh kumbang Colorado, serangga dan ulat ke taman. Bulu guinea bulu digunakan untuk membuat bulu mata palsu.

Burung suka kebebasan, paddock yang luas. Dalam gelung tertutup yang tidak mendatangkan mudarat kepada kesihatan, terdapat 2 individu per meter persegi. Burung burung Guinea adalah ibu yang tidak baik. Tempoh inkubasi adalah 29 hari. Domba induk boleh terdiri dari 6 perempuan dan satu Caesar. Kawalan berlaku hanya di atas tanah. Wanita yang disemai selama 20 hari membawa telur yang disenyawakan. Kesesuaian untuk meletakkan telur dalam inkubator dengan penyimpanan yang betul adalah 2 minggu.Burung Guinea

Di rumah, pembiakan dan penyelenggaraan ayam guinea adalah berfaedah:

 • Telur ayam guinea adalah hypoallergenic dan dihargai di pasaran lima kali lebih mahal daripada ayam;
 • Individu lebih besar daripada ayam dan daging mengandungi lebih banyak hemoglobin;
 • jangka hayat telur dengan penyimpanan yang betul – setahun;
 • Pena burung digunakan untuk membuat objek hiasan dan seni.
 • Burung eksotik adalah rela dan mahal membeli untuk penyelenggaraan di estet negara.

Bagaimana untuk mengatur penyelenggaraan unggas guinea di ladang ladang

Penyelenggaraan unggas guinea di rumahUntuk penanaman unggas guinea yang produktif di rumah, adalah perlu untuk memperoleh burung tulen. Popular dalam pembiakan domestik adalah burung guinea-fox putih berbentuk putih Siberian dan Zagorian. Pada 3 bulan, golongan muda sudah mendapat 1.3 kg berat badan. Individu dewasa mendapat sehingga 2 kg berat badan, dan wanita lebih berat daripada lelaki.

Related  Mesin ricih lembu: ciri-ciri pilihan dan penggunaan

Menaikkan ayam guinea di rumah untuk pemula boleh didapati dengan banyak sebab:

 1. Untuk mengekalkan kawanan, tidak perlu untuk bilik yang dipanaskan. Burung mampu menahan sejuk sehingga -55 C, tetapi jangan membuat keadaan yang melampau.
 2. Burung tahu kawanan mereka dengan baik, menjaga diri mereka dalam kumpulan. Mereka membezakan tuan dan tidak menghina dia. Ketika muncul di bidang pandangan, orang luar dilontarkan, sehingga menjaga halaman.
 3. Caesarok boleh dibiarkan merumput di taman, mereka tidak meraih tanah, tidak meludah daun, mencari kumbang dan cacing di permukaan tanah.
 4. Makan tidak mahal, kerana separuh kadar harian adalah hijau, sayur-sayuran akar rebus, zucchini, timun, labu.
 5. Penyelenggaraan di bilik yang tidak panas dengan tempat tidur kering dengan sarang dilengkapi.

Berdasarkan syarat menjaga ayam guinea di rumah, pembiakan mereka boleh didapati walaupun di dacha.

Burung boleh pergi ke ragut bebas di koper yang berhampiran. Jika mereka tidak tertarik dengan pena dengan makanan yang enak pada waktu malam, ayam guinea disusun untuk malam di atas pokok-pokok, secara beransur-ansur merangkak.

Keadaan pembiakan

Anak ayam menetasBiasanya mereka memperoleh anak ayam harian dan tumbuh di brooder, yang menggantikan ayam ibu. Dari hari pertama anak-anak ayam sudah siap untuk terbang dan mereka segera dipotong oleh sayap sayap mereka.

Ia adalah lebih menarik untuk mendapatkan brood anda sendiri burung guinea dan dengan kelembutan untuk memerhatikan keluarga apabila ibu memandu anak-anak. Walau bagaimanapun, di kalangan unggas guinea, ibu-ibu yang baik jarang berlaku, dan di rumah untuk pengeluaran ayam guinea ia perlu menggunakan inkubator.

Kawanan ibu bapa mestilah terdiri daripada beberapa wanita dan seorang lelaki.

Tetapi kesukaran adalah bagaimana membezakan seorang wanita dari unggas guinea lelaki. Mereka sama, dan hanya dengan tanda-tanda kecil yang anda dapat mencari lelaki. Jika kita menganggap bahawa dalam kawanan ibu bapa, dia mesti menjadi yang paling tua dalam usia, ia harus dipilih di antara ayam-ayam yang terdahulu.

Related  Produk pembiakan lebah dan penggunaannya oleh manusia

Burung unggas Guinea dengan anak ayam berjalan kakiPencarian untuk lelaki dalam kumpulan burung dewasa boleh bermula dengan penentuan berat setiap individu. Selalunya betina lebih ketara, lebih banyak saiznya. Ini adalah yang pertama, tetapi bukan satu-satunya tanda:

 1. Struktur kepala dan paruh burung berbeza dengan seks. Pada wanita, paruh kecil dan elegan, ia memegang kepala lurus. Dalam lelaki, paruh tebal, dengan pertumbuhan yang ketara, puncaknya dilipat, ia kelihatan besar-besaran. Kepala di leher pendek selalu diperpanjang ke depan.
 2. Lelaki Volga membiak putih dan krim Volga mempunyai bulu yang lebih ringan.
 3. Untuk menentukan seks anak ayam, anda perlu berhati-hati mengambil anak ayam, dengan lembut membuka cloaca, di mana untuk mencari benjolan kecil. Ini wanita.
 4. Anting-anting di bawah paruh ayam guinea muda adalah lembut, dan pada lelaki mereka kenyal dan besar. Selama bertahun-tahun, burung guinea tumbuh subang besar.
 5. Cesars, seperti ayam sabung, menonjol dalam bentuk postur. Mereka berjalan kaki, adalah penting untuk mengangkat ekor dan kepala mereka, manakala wanita sederhana memukul dan mencari makanan. Dalam kes ini, lelaki retak untuk setiap kesempatan, dan wanita menyebut: “y-a.”

Lelaki mudaOleh itu, kami mendapati seorang lelaki, memilih 5-6 wanita yang produktif dalam tahun kedua kehidupan, dan kami perlu menyediakan mereka dengan paddock. Di dalam rumah, burung-burung ini tidak berkahwin. Setelah menganjurkan kawanan orang tua, adalah perlu untuk menyimpan telur yang dikumpul secara menegak, dengan hujung tumpul ke langit. Mereka harus bersih, seperti kotoran menyumbat liang dan embrio mungkin tidak berkembang. Adalah perlu untuk mengutip klac sehingga jam 12 petang.

Jika di antara babi guinea terdapat ayam, itu bagus. Jika tidak, telur diletakkan dalam inkubator selama 29 hari dengan rundingan dalam teknologi. Untuk menghilangkan ayam, perlu menyediakan kelembaban yang meningkat pada inkubator.

Pembangunan burung guinea dari menetas ke ayam peternakan

Pet hatchling menetas dalam inkubatorUntuk duduk dan membesar tsesareat boleh ayam atau ayam belanda. Mereka lebih peduli terhadap anak-anak daripada burung guinea. Itu boleh dengan brood, tetapi jika hujan atau bahaya, ia hanya peduli pada dirinya sendiri. Sekiranya burung ditugaskan kepada burung, maka perlu mengatur tadika. Di tengah-tengah paddock mereka meletakkan rumah sementara – tempat tinggal dari cuaca buruk dan pada waktu malam untuk keluarga. Ada roosts di sana, mereka makan di sana. Ibu dan anak-anak menjaga beberapa hari pertama sehingga pesakit sesar mengambil refleks kawanan dan menentukan guru sebagai pemimpin.

Related  Minum mangkuk untuk arnab dari bahan yang berbeza dibuat oleh tangan sendiri

Jika bayi disimpan dalam brooder, maka perlu mengatur lampu yang betul, memberi makan, memberi haba. 3 bulan pertama anak ayam diberi makanan khas. Dalam mangkuk air selalu ada air tawar, dan kerikil dan kerang dalam palung makan yang terpisah atau dalam bentuk longgar.

Keluarga burung guineaSuhu dalam brooder hendaklah:

 • 3 hari pertama – 360 C;
 • dari 4 hingga 10 hari – 30 C;
 • dari 11 hingga 20 hari – 27 C;
 • kemudian tidak kurang daripada 18 tahun C.

Sehingga tiga bulan, pencahayaan perlu sepanjang masa, Kemudian setiap minggu, memendekkan waktu selama satu jam, sehingga 5 bulan. Kemudian sekali lagi menambah mingguan selama sejam, tanpa mengira masa tahun penciptaan pencahayaan di rumah ayam 17 jam.

Telur burung guinea mempunyai kualiti yang unik. Protein mempunyai sifat bakteria, ia digunakan sebagai sebahagian daripada ramuan mata untuk mata, terhadap penyakit gastrointestinal. Daging mengandungi 95 asid amino dan berguna untuk wanita hamil, wanita yang lemah, dan lemah dengan penyakit orang.

Di bawah keadaan sedemikian, wanita menjadi matang secara seksual pada usia enam bulan. Masa masonry aktif sepadan dengan kitaran biologi pembiakan anak.

Telur ayam GuineaBurung-burung Guinea mula membawa telur secara aktif apabila terdapat cuaca yang baik untuk pembiakan anak.

Bermula pada bulan Februari, tetapi lelaki mula mengawan hanya pada bulan Mac. Puncak aktiviti berlaku pada suhu udara 17-20 C dan tempoh cahaya semulajadi selama 14 jam.

Ia tidak sukar untuk membiak kawanan guinea-babi berbanding unggas lain. Daging ayam guinea dinilai, kos purata kilogram ialah 400 rubel. Pengeluarannya adalah bebas sisa, walaupun bulu burung guinea digunakan dalam bengkel seni, dan bukan untuk bantal penyumbat.

Video mengenai burung diraja