Tumbuh arnab dalam kandangTumbuh arnab untuk daging atau bulu, pemiliknya cuba mengambil makanan berkhasiat yang paling seimbang untuk haiwan, tetapi menggunakan makanan semulajadi “hidup” agak sukar. Campuran makanan untuk arnab, dengan mengambil kira ciri-ciri haiwan dan baka haiwan, membantu mengawal penggunaan dan memastikan pertumbuhan produktif yang cepat.

Penyokong pemakanan semulajadi menggunakan rumput segar, jerami, bijirin dan sayur-sayuran banyak. Tetapi bagaimana untuk mengekalkan diet seperti musim sejuk? Seperti dalam keadaan infield, tanpa ragutan percuma, untuk menyediakan haiwan kesayangan dengan segala yang diperlukan untuk kualiti bulu yang baik dan keuntungan berat badan cepat?

Dalam kes ini, makanan kompaun siap atau dibuat untuk diri sendiri untuk arnab adalah penyelesaian terbaik!

Baca bagaimana menyiapkan arnab di rumah dengan betul!

Faedah menggunakan fodder campuran untuk arnab

Campuran yang melambangkan diet yang lengkap dan seimbang termasuk semua nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan haiwan. Antara komposisi siap mempunyai sebagai universal, di mana anda boleh membina menu arnab daripada semua peringkat umur, serta khusus, direka untuk memenuhi keperluan haiwan pada tempoh tertentu hidup, sebagai contoh, untuk pertumbuhan muda atau menunggu perempuan keturunan.

Jika perlu, fodder campuran untuk arnab diubah atau ditambah dengan vitamin dan mineral tambahan dari pengiraan penggunaan yang diperlukan, selari mereka memberikan makanan jerami dan berair.

Nilai pemakanan makanan campuranPada masa yang sama jenis pemakanan kering mempunyai beberapa kelebihan berat. Ia bukan sahaja membantu mengoptimumkan pemakanan haiwan untuk kandungan protein, lemak, vitamin, serat dan komponen makanan lain, tetapi juga:

  • sangat memudahkan prosedur makan;
  • menjimatkan masa penyelenggaraan ternakan;
  • membantu dengan cepat mengira kadar harian apabila memberi makan arnab dengan makanan kompaun;
  • membolehkan mengurangkan jumlah makanan yang disimpan dan disimpan di ladang;
  • menyediakan penggemukan cepat;
  • mengurangkan risiko menjangkiti jangkitan usus kerana makan oleh haiwan yang kurang bernasib baik atau makanan teruk.

Related  Takutkan anak betina yang baru lahir

Campuran makanan adalah komponen penting dalam penanaman arnabWalaupun harga makanan untuk arnab adalah lebih tinggi daripada kos sendiri dituai sayur-sayuran, tetapi dengan penduduk yang besar, dan juga di luar musim, apabila akar umbi dan dalam kuantiti yang mencukupi tidak boleh didapati, campuran gabungan akan membantu untuk menyimpan lebih serius.

Komposisi campuran fodder untuk arnab

Hari ini, perdagangan menawarkan banyak pilihan untuk campuran suapan siap campuran dengan pelbagai komposisi, makanan dan nilai tenaga. Bagaimana untuk memilih pilihan terbaik? Apakah suapan terbaik untuk arnab?

Secara semulajadi, asas penciptaan haiwan adalah rumput, bijirin, akar dan segala jenis buah-buahan. Oleh itu, ia adalah bahan mentah sayur-sayuran yang membentuk asas makanan campuran khusus untuk arnab daging dan baka bulu yang ditanam di ladang dan ladang persendirian.

Makanan terhidu untuk arnabBijirin, termasuk jagung, gandum, gandum dan barli, dalam bentuk dihancurkan membentuk 30 hingga 45% daripada jumlah produk siap. Dan keperluan paling besar untuk komponen feed ini dialami oleh binatang-binatang muda yang aktif tumbuh dan ternakan rahim betina. Selain bijirin, komposisi makanan untuk arnab termasuk kaya dengan dedak protein, kek minyak dan makanan, daging atau tulang ikan, ragi. Jumlah tepung herba, jika haiwan tidak menerima jumlah jerami yang cukup, makan vitamin-rumput, boleh mencatat sehingga 50% dari jumlah ramuan yang disediakan oleh makanan.

Jangan lupa tentang komposisi mineral dan vitamin produk. Terutama penting ialah pengambilan kalsium yang rasional, yang tidak diperlukan dalam pembinaan sistem tulang, dan fosforus.

Kadar pengambilan mineral dan komposisi vitaminJika arnab di ladang mendapatkan makanan bercampur, sangat penting untuk menyediakan haiwan dengan air minuman segar dan bersih. Defisitnya mengancam untuk melanggar keseimbangan garam air, kekurangan, dan perkembangan penyakit dalam bidang pencernaan dan juga kematian haiwan.

Related  Di rumah, anda boleh mengambil kalkun secara mandiri dalam inkubator

Dalam sangkar haiwan mesti airKomposisi campuran fodder untuk arnab, yang ditawarkan oleh pengeluar industri, memberikan kehadiran semua komponen yang paling penting untuk pertumbuhan komponen haiwan, seperti yang dibuktikan oleh formulasi yang sesuai. Pemilihan campuran konkrit dilakukan dengan mengambil kira umur haiwan, dari keadaan, baka dan keadaan penahanan.

Resipi pelbagai jenis makananPekat berminat mudah diuruskan dan mudah dicampurkan dengan komposisi makanan biasa berdasarkan bijirin, rumput dan rumput kering. Makanan itu dimasukkan ke dalam makanan.

Makan untuk arnab

Agar tidak memberi overpay untuk makanan siap, pemilik ladang dan ladang arnab boleh menguasai pengeluaran campuran fodders untuk arnab dengan tangan mereka sendiri. Ini lebih murah, di samping itu, ia membolehkan anda memilih dengan lebih tepat komposisi produk dengan rasa dan keperluan haiwan berbulu.

Memakan arnab dengan makananBagi pengeluaran, berdasarkan penduduk yang besar, ia adalah perlu untuk menyimpan bukan sahaja semua komponen masa depan makanan, tetapi juga beberapa peralatan untuk penuaian, pengeringan dan pengisaran rumput, jagung pengisaran, mencampur dan pengeluaran pelet.

Dalam pengeluaran fodders campuran untuk arnab, mereka mematuhi komposisi dan perkadaran yang ditunjukkan dalam resipi. Dalam kes ini, semua bahan asal tumbuhan mesti dibersihkan dari kemasukan asing dan kering.

Tepung vitamin-ramuan dibuat berdasarkan rumput liar, puncak tumbuhan taman, dedaunan dituai dari semak buah-buahan dan pokok-pokok daun. Untuk memberikan campuran fodder keanjalan dan kelikatan yang diperlukan, air suam diperkenalkan ke dalam makanan kompaun untuk arnab. Pakan bercampur sebelum konsistensi adonan tebal diluluskan melalui penggiling daging isi rumah atau extruder khas, selepas itu dikeringkan.

Untuk menyimpan butiran kering boleh di dalam bilik yang kering, berventilasi pada suhu bilik, dengan kerap memeriksa kualiti produk.

Norma harian apabila memberi makan arnab dengan makanan kompaun

Dikuasakan pada arnab makanan berendam boleh sampai 80 kali sehari untuk mendekati palung. Dalam pakan ternakan, nilai pemakanan secara dramatik lebih tinggi, jadi haiwan-haiwan itu cepat menyerap dan tumbuh dengan baik. Berapa banyak makanan yang dimakan oleh arnab setiap hari?

Related  Minum mangkuk untuk arnab dari bahan yang berbeza dibuat oleh tangan sendiri

Asas pengambilan makanan setiap hariJumlah makanan yang diperlukan untuk haiwan bergantung kepada komposisi produk, umur dan saiz arnab, dan juga pada seks dan musim tahun ini. Semasa tempoh sejuk, semasa mengandung, makan dan pertumbuhan aktif, norma harian apabila memberi makan arnab dengan makanan tambahan kompaun.

Pengumpan dewasa diisi semula 2-3 kali sehari, dan arnab diberi pecahan lebih kerap, sehingga 5-6 kali sehari.

Memberi makan arnabJika penternak menggunakan jenis yang bercampur-campur makan, memberi, selain daripada campuran hibrid, rumput kering dan makanan berair, maka pada waktu pagi haiwan kecil dicurahkan setengah suapan norma, penduduk siang hari menerima produk semula jadi, dan pada waktu malam separuh kedua campuran masuk ke dalam palung.

Memilih makanan untuk arnab – video