rumah ayam di negara iniSemakin ramai, penduduk tetap atau sekurang-kurangnya kediaman bermusim memilih rumah negara. Oleh itu, keinginan untuk memberikan diri mereka bukan sahaja dengan menuai dari tempat tidur, tetapi juga dengan telur ayam segar tidak hanya dapat dimengerti, tetapi juga cukup layak. Dan jika peluang untuk membina bangunan monumental di bawah kandang ayam tidak sama sekali, maka susunkan kandungan yang selesa untuk beberapa lapisan linen yang hampir semua orang boleh.

Dan terdapat banyak pilihan yang menarik untuk reban ayam pinggir bandar, reban ayam yang akan membolehkan negara ini untuk melakukan bukan sahaja fungsi pembinaan ekonomi, tetapi juga untuk mengubahnya menjadi elemen hiasan yang menetapkan gaya kawasan dekat.

Untuk menyediakan keluarga dengan produk mesra alam dan untuk menjaga ayam di negara ini, sudah cukup untuk mempunyai rumah ayam untuk burung. Bagaimanapun, apa pun bilangan ayam bertelur, untuk membina rumah ayam yang selesa adalah sains sebenar, kerana rumah ini bukan sahaja tahan lama dan cantik, ayam-ayam itu harus selesa dan selamat di dalamnya.

pelbagai jenis koop ayam

Lokasi kandang di rumah negara

Adalah lebih baik untuk petani unggas yang baru untuk penyeliaan haiwan yang baik untuk membina sebuah kandang ayam di rumah negara berhampiran kediaman itu, sementara tidak melupakan keperluan untuk menyediakan ayam dengan syarat-syarat yang diperlukan untuk hidup:

 • Tanah di bawah kandang ayam mestilah kering, atau lebih baik jika berpasir.
 • Sekiranya tanah adalah tanah liat, paya, atau sering terlalu basah, langkah-langkah perlu diambil untuk membersihkannya dengan cara penyingkiran lembapan, penyaluran, lubang, atau cerucuk pasir. Dan kelembapan yang dikumpul boleh diarahkan ke tempat yang disediakan untuk ayam mandi.
 • Adalah baik, jika tapak di bawah henhouse itu condong ke tenggara, yang menyumbang kepada pendedahan cahaya terbaik.
 • The coop di dacha harus dilindungi dari draf dan menindik angin, yang mana anda boleh menggunakan pagar hijau atau struktur bangunan.
 • Ia adalah perlu untuk memastikan rumput yang selesa untuk berjalan burung dengan perlindungan mandatori dari matahari atau buruk cuaca.
 • Kolam cetek untuk mandi juga wajar.

Sekiranya anda tidak mengikuti cadangan ini untuk menjaga ayam di negara ini, burung itu boleh menjadi lembap, ayam bertelur akan memberikan sedikit telur, penyakit ayam tidak dikecualikan. Dan sama-sama menjejaskan burung itu dan terlalu panas tanpa teduhan yang cukup dari matahari, dan peningkatan kelembapan, berkecai dan sejuk.

Related  Kambing biri-biri Romanov memakai kot bulu

Pembinaan sebuah kandang dengan tangan sendiri

peringkat membina koperasiApabila anda akan membina sebuah kandang ayam di negara ini, anda harus mempertimbangkan semua ciri-ciri ini dan cuba menyediakan semua keadaan masa depan untuk keselesaan kepada penyewa masa depan.

Siling harus menjadi perlindungan yang dapat dipercaya bukan hanya dari sinar matahari, tetapi juga pemanasan rumah burung yang berlebihan, yang dapat mengetengahkan bukan sahaja kekuatiran burung, tetapi juga perkembangan koloni ayam yang menyedihkan parasit.

Lantai di henhouse harus hangat dan dapat diandalkan, tetapi pada saat yang sama bernafas sehingga tidak ada kelembapan yang berlebihan, yang mengarah pada pengembangan jamur dan jamur.

Oleh itu, bata, asfalt atau penutup lantai batu tidak sesuai untuk rumah. Di tingkat sejuk, ayam akan mengalami penyakit sendi dan penyakit kaki lain.

Oleh itu, untuk syarat-syarat band pertengahan, pilihan terbaik adalah lantai dua lapisan yang terbuat dari kayu.

Susunan kandang ayam di negara ini

peringkat membina koperasiLapisan untuk ayam yang tinggal di henhouse adalah:

 • Dalam ruang yang mencukupi, burung disarankan untuk menyediakan sekurang-kurangnya 50 meter persegi. kawasan cm.
 • Terdapat penyu dan peminum yang ada;
 • Di ketinggian terletak pada ketinggian yang berbeza.
 • Dalam sarang yang dilengkapi, ayam-ayam yang meletakkan ayam-ayam di negara ini.
 • Dalam pencahayaan yang baik dan pengudaraan.

Di tempat-tempat makan dan dalam sarang membuat sampah jerami, yang mesti dibersihkan dan dikemas kini dengan kerap.

Jika kandungan musim sejuk burung diandaikan, adalah penting untuk menyediakan tempat khas untuk mandi dan pelupusan diri parasit, ditutup dengan sepuluh sentimeter dicampur dengan abu dan pasir kelabu.

Berjalan ayam

rumah ayamLebih banyak burung berkumpul di kawasan yang terhad, semakin besar risiko jangkitan dan penyakit lain dalam ayam. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa ayam-ayam betina ruang yang mencukupi untuk berjalan kaki, yang meningkatkan pengeluaran telur ayam bertelur dan kegemukan baka daging.

Untuk tujuan ini, ayam, terutamanya pada musim bunga, membahagikan antara 10 dan 12 burung, memberi mereka kawasan paddock berasingan.

Related  Adakah saya perlukan inkubator untuk puyuh di rumah?

Nasties untuk meletakkan ayam ayam di negara ini

Setelah membuat rumah ayam di dacha dengan tangannya sendiri, penduduk musim panas harus memperhatikan susunan sarang, di mana ia akan menjadi mudah bagi ayam untuk bertelur.

Ayam sedozen berpuas hati dengan sekurang-kurangnya dua atau tiga sarang, dan pada musim panas ia disyorkan untuk mengatur roosts di udara, di mana burung berjalan.

Jarak antara perches tidak boleh kurang daripada setengah meter, sementara sarang yang terletak sekurang-kurangnya setengah meter dari lantai tidak boleh membengkokkan. Pastikan sarang bersih membolehkan pengesan peranti di atasnya. Dan untuk mengisi sarang menggunakan kerap dibersihkan dan menggantikan jerami.

Menggunakan rumput kering yang sama tidak berbaloi, kerana ia cepat mula berkembang dan menjadi penyebab jangkitan dan perosak.

Sarang perlu sedikit gelap, kerana ayam di dacha tidak suka dibawa dalam cahaya terang. Nah, jika roosts boleh ditanggalkan, maka mereka boleh dikeluarkan dan dibersihkan dua kali setahun.

Majlis untuk susunan kandang ayam di negara ini

Saiz sederhana dari banyak plot rumah tangga membuat reka bentuk yang paling beraneka makam ayam dalam permintaan, di antaranya bangunan yang luar biasa, tetapi sangat praktikal.

kandang ayam modular

Ini terpakai untuk pembinaan mini mudah alih. Anda boleh membuat reban ayam di negara ini dengan tangan mereka sendiri seperti ini, yang membolehkan pemindahan mudah pembinaan, manakala ayam yang sentiasa di sisi dan tidak pernah merosakkan patut oleh budaya, yang sering berlaku apabila free-range.

Dalam reka bentuk kandang ayam mini seperti itu, seperti mana-mana yang lain, perlu ada tiga bidang utama:

 • ruang untuk ujian;
 • tempat untuk berjalan ayam;
 • sarang untuk meletakkan ayam di negara ini

Apa yang lebih baik untuk membina rumah ayam di negara ini?

Selalunya untuk pembinaan rumah negara menggunakan bahan berikut:

 • Blok kayu digunakan untuk struktur kandang;
 • Pelapisan dinding lebih sering dilakukan dari lapisan kayu;
 • Ia perlu menyediakan dulang gelongsor di bawah punggung supaya pembersihan boleh dilakukan dengan lebih cepat dan cekap. Untuk pallet ini, ambil lembaran tergalvani;
 • Untuk menjaga berjalan kaki, ambil mesh logam dengan mesh cetek.
 • Sekiranya kandang ayam dengan bumbung hijau difahami, di mana budaya hiasan atau hijau akan ditanam, maka kalis air bumbung adalah wajib. Untuk penebat sedemikian, sebarang bahan kalis air dalam gulungan sesuai untuknya.

Bumbung hijau bukan sahaja mewujudkan penampilan asal koperasi, tetapi juga melindungi burung daripada terlalu panas di dalam rumah pada hari-hari panas.

Nah, jika bahan binaan yang hilang, kemudian membuat reban ayam di negara ini dengan tangan mereka sendiri dan boleh diubahsuai, sebagai contoh, boleh didapati reban ayam melengkung, yang dibuat atas dasar paip plastik, palet atau penyelesaian sepenuhnya asal.

Related  Makan penuh ayam belanda dari hari pertama – kunci kejayaan

koop ayam padat

Membina kandang ayam di negara ini, semua unsur-unsur kayu struktur, tanpa mengira saiz dan reka bentuk, ia adalah penting untuk menampung komposisi khas yang melindungi kayu daripada kerosakan perosak dan dari pengaruh atmosfera.

Reka bentuk koop ayam

Rumah bersekolah untuk ayam kapasiti yang berlainan, yang dimaksudkan untuk kediaman musim panas atau seluruh musim burung.

kandang ayam dua tingkat

Seorang petani unggas permulaan boleh mencadangkan pembinaan mudah sebuah kandang ayam, yang boleh dipindahkan ke lokasi baru dengan bantuan dua papan, yang bertindak sebagai pegangan mudah alih. Dalam kes ini, kandang ayam adalah sama dengan sebuah pondok satu tingkat dengan loteng.

kandang ayam segitiga

Koperasi ayam mudah alih satu tingkat di negara ini lebih padat daripada yang sebelumnya.

kandang ayam segitiga

Rumah hen mudah alih pembinaan gerbang.

koop ayam bergerak

Kebanyakan tukang kebun hari ini memberi perhatian kepada struktur mudah alih, dan membuat kedai ayam bergerak seperti tangan mereka sendiri.

Gerakan ayam bergerak dalam bentuk kereta sorong.
Peranti tersebut dipasang pada bingkai tanpa aksial dengan roda. Skim ini bagus untuk koktel ayam, yang menjadikannya mudah untuk memindahkan burung di halaman rumput atau ragut pagar.

koop ayam bergerak

Rumah ayam trailer.
Ini adalah treler biaxial untuk peranti sebuah kandang ayam kapasiti bersaiz besar dan besar, yang mempunyai berat badan yang besar, yang membolehkan burung itu diangkut ke padang rumput yang jauh.

koop ayam bergerak

Kotej musim panas mudah alih pada penggelek.
Koop mini-ayam di penggelek kecil boleh dipasang di pangkalan rata dan dipindahkan ke kawasan kecil.

Pemasangan kandang ayam – petua video praktikal