Itik dari inkubatorSekiranya mamalia duduk di atas batu pada masa yang berlainan, pengeraman tiruan memungkinkan pengeluaran secara serentak sejumlah besar anak itik yang kuat. Sebelum meletakkan telur itik dalam inkubator, di rumah mereka mesti dikumpulkan, disimpan dan dibuang dengan betul. Hanya dalam kes ini, usaha akan berbaloi.

Baca juga: pengeraman telur ayam yang betul dan rejim suhu!

Pengumpulan dan penyimpanan telur itik untuk inkubator

Telur itikPeratusan anak ayam yang tinggi akan dikeluarkan hanya jika peraturan untuk mengumpul dan menyimpan telur dihormati, serta bagaimana dengan teliti pemilik rumah sentiasa bersih.

Untuk mengelakkan penampilan cendawan, parasit dan jangkitan lain, sampah dalam sarang berubah setiap hari. Lebih mudah untuk melakukan ini pada sebelah petang, dan dari awal pagi untuk mula mengumpul telur bebek untuk inkubator. Jika telur segar jatuh ke atas permukaan yang diperiksa oleh bakteria, dalam persekitaran yang hangat lembap semua patogenik, merosakkan flora ayam masa depan melalui liang-liang dalam cangkang akan menembusi dalam.

Pada musim panas, ketika telur tidak terancam oleh hipotermia dan kematian embrio, mereka dikumpulkan setiap jam. Tetapi yang lebih sejuk di jalan dan di rumah ayam, semakin sering peternak harus memeriksa lapisan lapisan.

Sejurus selepas pengumpulan, telur tidak dibasuh dan dalam keadaan tidak dibersihkan secara mekanikal, mampu merosakkan integriti cangkang, dan direndam dalam larutan antiseptik. Sehingga bilangan telur yang mencukupi dikumpulkan, ia diletakkan pada dulang dengan ujung tajam, secara menegak atau sedikit condong.

Simpan telur itik di tempat yang sejukPenyimpanan telur itik untuk inkubator dalam inkubator hanya boleh dilakukan pada suhu 10-15 ° C dan kelembapan udara sebanyak 75-80% untuk tidak lebih daripada 8 hari, jika tidak, peratusan pengeluaran akan berkurangan dengan ketara, dan anak ayam yang dihasilkan akan lemah.

Pemilihan telur itik untuk pengeraman

Inkubator hanya perlu menerima telur terpilih, yang boleh dikenal pasti dalam bentuk yang betul, ketiadaan sebarang pertumbuhan atau riak pada kulit. Telur bebek sepatutnya mempunyai ukuran yang sama, licin dan bersih.

Untuk menyokong ketepatan pemilihan, translucence membantu. Semasa prosedur ini, mudah untuk mengenalpasti keretakan mikroskopik, cangkang yang tidak rata, membuang telur yang tidak disenyawakan, tua atau sebaliknya tidak berkesan, contohnya, dengan bintik-bintik hitam di dalamnya atau kuning telur.

Memeriksa telur untuk anak ayamLakukan baik masuk ke dalam inkubator telur itik di rumah, anda boleh melihat bahawa:

  • kuning telur terletak betul-betul di tengah;
  • protein tidak mengandungi kemasukan luaran dan benar-benar telus apabila ia kelihatan;
  • Ruang udara di dalam telur mempunyai dimensi kecil dan berada tepat di bawah puncak puncak atau di sebelahnya.

Inkubasi telur itik di rumah

Peletakan telur yang tepatTelur itik dalam inkubator diletakkan dengan ujung tajam ke bawah dengan kecenderungan sedikit. Jika ada penarikan itik kasturi, maka telur mereka diletakkan di atas dulang secara mendatar. Ini akan memastikan perkembangan pesat janin dan peratusan pengeluaran yang lebih tinggi.

Di dalam inkubator, di mana terdapat dulang putaran, lebih baik preliminarily memperbaiki telur dalam bekas.

Semua langkah yang diperlukan untuk mengeluarkan telur itik dalam inkubator di rumah diberikan dalam jadual. Seperti yang mudah dilihat, suhu sepanjang tempoh inkubasi secara beransur-ansur berkurang, dan kelembapan, sebaliknya, meningkat.Jadual pengeraman telur Itik

Ini disebabkan oleh fakta bahawa apabila embrio berkembang di tengah kitaran, telur itu sendiri mula melepaskan haba ke atmosfera. Di samping mengekalkan suhu optimum untuk telur itik, inkubator memantau tahap kelembapan.

Semakin dekat masa untuk memusnahkan anak ayam, semakin besar penyejatan kelembapan menembusi melalui pori-pori shell ke luar. Proses yang tidak terkawal mengancam kematian embrio, dan ia boleh dicegah dan disejukkan oleh penyemburan biasa.

Untuk pengairan menggunakan air tulen atau larutan kalium permanganat yang lemah, yang disembur dari hari kelima inkubasi dua kali sehari semasa pengudaraan.

Secara berkala, telur dibasahi

  • dari 1 hingga 14 hari – 37.5-38.0 ° C;
  • dari hari ke-14 hingga ke-21 – 38.0-38.5 ° C;
  • dari hari ke-21 hingga ke-26 – 38.5-39.0 ° C.

Secara berterusan, sehingga pemindahan ke dulang keluaran, telur akan terus disalurkan. Lakukan ini 4 hingga 12 kali sehari, bergantung pada reka bentuk inkubator dan tempoh inkubasi.

Secara berkala, telur diperiksa untuk pembangunanUntuk mengawal telur dalam inkubator untuk pengeluaran anak itik, mereka tertakluk kepada tembus pada rumah pada hari ke-8, ke-13 dan ke-25. Telur, di mana tiada tanda-tanda perkembangan yang dilihat, mempunyai semua gejala rosak, dikeluarkan.

Sekiranya telur itu dimuatkan dengan itik kambing, maka ayam itu perlu tahu bahawa pengeraman akan mengambil sedikit masa lagi. Biasanya itik dalam inkubator muncul selepas 33-36 hari.

Jadual ini menunjukkan seluruh kitaran mengelakkan peletakan telur sehingga bersarang anak ayam itik kasturi.Kitaran penjagaan telur itik

Itik dalam sebuah inkubator di rumah

Pada tanda pertama telur bebek nakleva dipindahkan ke dulang keluaran. Di sini mereka diletakkan secara mendatar. Anak ayam pertama muncul pada hari ke-26, yang terakhir paling sering pergi ke awal hari ke-28.

Itik yang pertama menetasApabila kesimpulan itik dalam inkubator bermula di rumah, sama seperti dalam kes gusat, adalah penting untuk memastikan pengudaraan yang baik dan pematuhan dengan rejim suhu. Nestlings yang muncul dipindahkan ke bilik pengudaraan yang kering dengan suhu susunan 20-24 ° C. Di sini anak itik perlu kering. Selepas selesai pengeluaran, burung disusun dan, jika perlu, ditolak.

Berat sesuai untuk penyelenggaraan selanjutnya dan penanaman bebek bergantung kepada saiz telur, dengan yang paling sering turun naik dalam lingkungan 55-70 gram. Pada usia dua puluh ekor itik dari inkubator berdiri dengan baik di kaki mereka, mudah alih, berbeza dengan selera makan yang sangat baik dan ditutup dengan kualiti yang lebih rendah. Pada pemeriksaan, perhatian ditarik kepada kesucian mata dan paruh, yang hilang dan berjaya menyembuhkan tali pusat dan perut yang ketat, tidak tergantung.

Inkubasi telur itik – video