semutPengendali lebah yang berpengalaman mengetahui tentang masalah dengan semut secara langsung. Selalunya perjuangan dengan semut di apiari tertunda untuk jangka masa yang panjang, kerana tidak mustahil untuk segera mengatasi mereka. Terdapat banyak kaedah untuk menghilangkan penduduk yang tidak diingini, tetapi pilihan yang paling sesuai harus dipilih berdasarkan keadaan tertentu.

Apa yang paling kerap digunakan dalam memerangi semut

semut makan perosakCadangan di bawah ini diperiksa oleh pemeliharaan beekeepers yang berpengalaman. Lebih daripada sekali mereka membantu mengatasi masalah ini:

 1. Ia tidak akan mengambil banyak masa untuk melawan semut di apiari jika anda menggunakan super-sulfat. Kaedah ini bukan sahaja menakutkan semut, tetapi juga menghancurkannya sepenuhnya.
 2. Sebagai insektisida moden, contohnya, DDT dan hexachlorane. Produk harus dirawat dengan trek semut. Sebagai alternatif, campuran boleh dicampur dengan pelbagai minyak mineral dan disalut dengan sarang sarang.

bekerja di apiariSemasa pemerhatian yang khusus dianjurkan, hexachlorane sangat berkesan dalam memerangi semut di apiari. Kaedah ini adalah baik kerana ia membolehkan anda menangani paling radikal dengan tetamu yang tidak diingini di apiari. Dia cepat menghilangkan semut dan menghilangkan tempat anak dan musim sejuk. Kaedah ini sering digunakan oleh pemeliharaan lebah yang berpengalaman, kerana ia cepat membunuh semut, dan tidak hanya menyebarkannya.

Semut adalah ancaman kepada lebahKeberkesanan komponen toksik hexachlorane terbukti dalam campuran DDT. Selepas menggunakan ubat itu, persoalan bagaimana menangani semut-semut dalam pemakan api, untuk masa yang lama menjadi tidak relevan untuk pemelihara lebah, kerana serangga itu mati dengan segera.

Kaedah orang semut berperang

pemusnahanBagaimana untuk menghilangkan semut di apiari, ditulis banyak, tetapi tidak mudah untuk memilih kaedah yang berkesan dalam kes tertentu. Apa yang mempunyai kesan segera dalam satu keadaan, yang lain mungkin berubah menjadi tidak aktif. Oleh itu, pengamat lebah sering mempelajari cara-cara kaum. Kadang-kadang mereka lebih berkesan daripada yang lain:

 1. Bawang. Ia harus dihancurkan dan tersebar di seluruh apiari keseluruhan. Dia untuk masa yang singkat dapat menghapuskan semua penduduk yang tidak diingini
 2. Satu lagi cara yang terbukti dan mudah ialah sulfur. Dengan bantuannya, adalah mungkin untuk mendapatkan semut bukan sahaja untuk berhijrah, tetapi juga untuk memusnahkannya sepenuhnya.
 3. Tomato yang sangat berkesan dalam memerangi semut di apiari. Mereka perlu ditanam berhampiran sarang, kerana mereka menakutkan tetamu yang tidak diingini.
 4. Untuk menghilangkan semut, anda boleh menggunakan garam meja halus. Ia dituangkan berhampiran sarang. Sebagai peraturan, selepas semut ini tidak kembali.
 5. Cara paling mudah ialah menggali sarang semut dan memindahkannya ke tempat lain. Tetapi dia mempunyai satu tolak: tidak ada jaminan penuh untuk menghilangkan rahim, kerana ia boleh menyembunyikan sangat mendalam.
 6. Penggunaan bau yang tajam untuk menangkis semut sangat berkesan. Anda boleh meletakkan di sebelah serangga salai asap, dipotong menjadi beberapa keping bawang putih, puncak tomato atau daun pasli.
 7. Abu panas dalam memerangi semut di apiari adalah baik.
 8. Sebarkan kayu manis pada tisu dan tunggu sampai serangga hilang selamanya.
 9. Minyak sayuran juga membantu menghilangkan tetamu yang tidak diingini dari apiari. Anda tidak perlu membawa semut.
 10. Keluarkan sarang semut dan taburkannya dengan habuk tembakau.

Kaedah yang diterangkan adalah paling berkesan jika digunakan pada awal musim bunga. Selepas ini, anda boleh selamanya melupakan serangga.

Kenapa semut di apiari berbahaya?

antingSerangga terletak di apiari, kerana terdapat tempat yang hangat. Selalunya mereka disusun dalam ruang antara dinding sarang. Fenomena ini sering dilihat semasa snap sejuk. Ia adalah pada masa ini bahawa semut membuat jalan mereka ke apiari untuk bertelur dan membawa anak-anak di tempat yang hangat. Di samping itu, serangga tidak perlu bimbang tentang makanan, kerana dalam sarangnya cukup untuk semut.

Terutama berbahaya adalah semut di apiari oleh fakta bahawa mereka boleh mentolerir pelbagai jangkitan dan bakteria ketika mereka merangkak dari satu sarang lebah ke yang lain.

Walaupun semut di apiari tidak membina rumah mereka di sarang, mereka tidak kurang berbahaya. Serangga kerap memindahkan madu ke anthills mereka.

Related  Bagaimana untuk membuat sangkar untuk arnab dengan tangan mereka sendiri di kawasan pinggir bandar

Petua daripada peternak lebah berpengalaman dalam menangani semut

perlindungan daripada semutPerjuangan dengan semut di apiari boleh bertahan lama. Persediaan dalam pelbagai besar disajikan di kedai-kedai haiwan kesayangan. Untuk tidak menghabiskan banyak masa dan usaha untuk menghapuskan serangga yang tidak diingini, anda boleh membeli alat khas. Ia termasuk racun yang membunuh semut secara serta-merta. Ubat-ubatan moden cepat bertindak terhadap perosak. Dalam masa beberapa hari, tidak akan ada jejak tersisa.

Selalunya perjuangan dengan semut di apiari dengan ubat-ubatan rakyat memberikan hasil yang baik. Sebelum ini, salah satu kaedah yang paling biasa adalah petrol. Kerana kekurangan penjualan ubat-ubatan khas, pemelihara lebah perlu memulakan cara yang telah diubahsuai. Malah sekarang, petugas lebah berpengalaman yakin bahawa kecekapan mereka jauh lebih tinggi daripada yang dibeli. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan diesel, jika ia menyala. Gunakan kaedah ini sangat berhati-hati untuk tidak membakar apiari.

memerangi semutTrik dalam memerangi serangga di apiari:

 1. Setelah memulakan pertempuran dengan serangga yang aneh, penting untuk diingat bahawa mereka akan pertama-tama menyelamatkan ratu. Untuk ini mereka sudah bersedia untuk naik ke dalam api.
 2. Sekiranya anda menggunakan lebih banyak kaedah yang berperikemanusiaan, contohnya, mencurahkan air mendidih, adalah penting untuk membasuh sepenuhnya semut supaya rahim dimasak.
 3. Jika seekor sarang burung hantu terletak berdekatan dengan sarangnya, maka kakinya berguna untuk minyak dengan bawang putih atau gam “Alt”. Bau ini dengan cepat menghalau serangga.
 4. Ia berguna untuk membuat parit dengan air di kawasan apiari. Semut tidak dapat merangkak ke atasnya, dan lebah akan meminum air daripadanya.
 5. Anda boleh membuat lopak manis di sebelah anting, di mana anda perlu meremukkan gula-gula atau jemur di dalamnya. Apabila ia mengumpulkan serangga yang cukup, mereka dituangkan dengan air mendidih. Kaedah ini dicirikan oleh kecekapan sementara. Selepas beberapa ketika, para tetamu boleh sekali lagi melawat apiari itu.

Related  Memberi makan dan menjaga untuk 3 minggu pertama kehidupan

Video mengenai faedah dan kemudaratan semut di apiari