rantaian rantai beroperasi Rantai rantai adalah alat yang sangat diperlukan untuk setiap peminat musim panas. Dengan bantuannya, anda boleh memangkas dan memotong pokok, serta kerja pembinaan. Bilah rantai dilengkapi dengan petrol atau enjin elektrik.

Peralatan petrol lebih berkuasa. Ia digunakan dalam kerja pembinaan berat. Sebagai peraturan, kos rantai adalah lebih tinggi daripada harga alat kuasa. Mereka direka untuk kegunaan profesional.

Jika anda merancang untuk menggunakan gergaji rantaian untuk kerja musim panas, pilih alat elektrik.

Keluli seperti memerlukan penyelenggaraan minimum, lebih mudah untuk diperbaiki. Kuasa alat ini cukup untuk semua tugas di kawasan pinggir bandar.

Cara menggunakan tali lanjutan dengan selesa

Apabila bekerja dengan rantaian elektrik, perlu menggunakan kord sambungan. Panjang dawai saw standard ialah 30 cm Jika palam kord dan bicu sambungan tidak disambungkan dengan selamat, bas menyambung. Mereka membawa kepada pemecahan rantai dan, dengan itu, kepada kegagalan alat itu.

Membuka litar semasa operasi juga boleh menyebabkan kecederaan kepada pengendali. Oleh itu, ramai penduduk musim panas menggunakan peranti buatan sendiri untuk membawa kord sambungan dan membaiki sambungan dengan selamat.

Dalam pengikat buatan sendiri tidak perlu, kerana pengeluar electropliers menyediakan lampiran bagi lanjutan dalam reka bentuk alat itu. Dalam setiap rantai melihat model, pengikat ini adalah lubang yang terletak pada pemegang belakang alat.

Untuk mengikat kord sambungan di dalamnya, dawai dilipat separuh. Habuk elektrik yang dihasilkan mengikut standard keselamatan Eropah dilengkapi dengan klip plastik khas. Mereka memastikan penstabilan yang boleh dipercayai plag dawai rantai melihat di soket sambungan.

Menyediakan gergaji rantaian untuk kerja

Sebelum bekerja dengan rantaian elektrik, pastikan alat dipasang dengan betul. Perlu diperiksa:

  • paras minyak di dalam takungan;
  • daya ketegangan rantai dan arah pergerakannya;
  • Adakah pemancuan alat betul?

Related  Bagaimana untuk menanam beberapa jenis pada satu pokok epal

Gali tidak boleh dimulakan tanpa mengisi semula tangki minyak, jika tidak, rantaian akan cepat menjadi kusam dan motor elektrik akan terbakar. Juga, sebelum kerja menyesuaikan ketegangan rantai. Jurang antara tayar dan rantai harus 2 mm.

Sebelum pemasangan, pasangkan rantai dengan betul. Arah pergerakannya mesti bertepatan dengan anak panah pada tayar. Sekiranya anda menggunakan saw elektrik untuk masa yang lama, keluarkan penutup alat dan bersihkan pemancuan pemacu dari habuk papan.