Satu vaksinasi yang tepat pada masanya akan menyelamatkan bilangan arnabLebih banyak tukang kebun, penduduk musim panas dan petani memberi perhatian kepada penanaman arnab di kawasan rumah mereka dan kawasan pinggir bandar. Pembiakan arnab bukanlah tugas yang mudah, tetapi pemula biasanya mempunyai banyak soalan: apa yang harus diberi makan dan tempat menyimpan arnab? Apa dan kapan vaksin untuk membiak arnab? Bagaimana untuk menjaga dan meningkatkan jumlah ternakan? Jawapan kepada soalan-soalan ini mudah diperolehi secara bebas, dan kemudian pembiakan arnab akan memberikan peternak arnab dengan bulu yang berharga. Merawat arnab adalah mudah, tetapi tikus eared adalah lembut, dan, untuk penyesalan besar pemula arang awal dan berpengalaman, adalah tertakluk kepada beberapa penyakit yang sangat berbahaya, selepas itu haiwan yang mati hanya boleh dilupuskan. Tetapi segala-galanya tidak seburuk yang mungkin kelihatan pada mulanya. Veterinar tidak berdiri diam, dan pemilik yang prihatin tidak akan membenarkan kematian populasi ternakan. Dan pembantu pertama dalam hal ini adalah vaksinasi arnab.

Vaksin arnabOleh itu, sel-sel dibina feeder dan waterers dipasang penduduk bang riang crunching rumput dan batang, kerap membiak. Dan kini persoalan timbul: vaksin untuk arnab ketika hendak berbuat? Dan sama ada lakukan sama sekali?

Kenapa vaksin diperlukan?

Arnab berhidung pada usia 45 hariArnab, seperti mana-mana organisma hidup di Bumi, mempunyai harta sakit. persekitaran miskin, makanan tidak berkualiti, wabak boleh agak kecewa penternak baru yang telah membaca pelan perniagaan dalam talian dengan perkataan “Kroliki- bukan hanya bulu yang berharga …”. Selalunya, penternak yang tidak berpengalaman melabur dalam pembiakan wang yang besar, berusaha untuk menyediakan diri mereka dan keluarga mereka dengan “daging yang mudah dicerna.” Penyakit yang paling biasa dan berbahaya untuk arnab – ia VGBK (penyakit berdarah virus arnab), myxomatosis, coryza, coccidiosis, pasterilez dan Vesicular. Inokulasi hanya wujud dari beberapa penyakit, pencegahan yang lain akan perlu dijaga oleh petani arnab. Walau bagaimanapun, vaksinasi tikus eared boleh mengurangkan risiko kematian kawanan sebanyak 80%.

Vaksin hanya haiwan yang sihat.

Apakah vaksin?

Vaksin bersekutu untuk arnabPengilang domestik produk farmaseutikal menghasilkan hanya tiga jenis vaksin untuk arnab:

  1. Monovaccine (monovalen) daripada myxomatosis.
  2. Vaksin mononuklear dari VGBK (penyakit kelinci berdarah haemorrhagic).
  3. Vaksin bersekutu untuk arnab dari kedua-dua penyakit secara serentak (bivalent).

Related  Gejala dan rawatan coccidiosis dalam broiler

Vaksin monovalent biasanya “lebih kuat”, dikaitkan – lebih mudah digunakan. Vaksin ini mengandungi patogen yang mati dan lemah. Sekali dalam badan arnab, mereka tidak dapat membawa dia bahaya yang besar, demam jangka pendek maksimum dan lesu, tetapi badan haiwan itu belajar untuk menghasilkan antibodi yang berkesan dapat menahan agen penyebab penyakit sihat.

Apabila membeli vaksin adalah penting untuk ingat bahawa suhu penyimpanan adalah antara 2 – 4 darjah, jadi ia adalah yang terbaik untuk membeli dadah hanya apabila anda akan menjadi arnab vaksin dan hanya veterinar farmasi di mana tegas mematuhi syarat-syarat penyimpanan perlu.

Inokulasi dengan penyuntikNasihat dan nasihat petani arang yang berpengalaman (atau tidak) baik. Tetapi pengeluar vaksin sentiasa mengusahakan produk mereka, mengubahnya. Dan jika jiran-penternak yakin mengesyorkan penggunaan vaksin tertentu dalam beberapa cara, memetik kenyataan bahawa dia menggunakan, ia adalah mungkin bahawa pengilang telah berubah, sebagai contoh, usia di mana haiwan itu bermula vaksin.

Sebelum menggunakan vaksin, anda harus sentiasa membaca arahan dan tegas mengikuti semua cadangan

Pendapat yang tidak jelas mengenai vaksin mana yang lebih baik – mono atau berkaitan, tidak. Banyak bergantung kepada pengalaman peternak arnab, syarat-syarat menjaga haiwan dan kualiti makanan yang dimakan oleh mereka. Dan tidak semestinya di farmasi veterinar yang boleh diakses, terdapat kedua-dua versi vaksin. Walau apa pun, vaksin untuk arnab perlu dilakukan, jadi vaksin apa.

Berapa banyak suntikan yang diperlukan oleh arnab?

Vaksinasi dijalankan mengikut skim yang direka khasApabila anda memutuskan untuk membuat vaksin arnab, perhatikan skim yang disyorkan. Terdapat eksperimen yang dibangunkan dan diuji pilihan untuk menangkis arnab. Kedua-dua rejim vaksin yang paling biasa digunakan:

  1. Skim pertama – dalam arnab umur empat puluh lima hari telah diberi vaksin dengan vaksin yang berkaitan. Kemudian, selepas 60-70 hari, ulangi untuk menetapkan imuniti. Dan pada masa akan datang kita memfakskan setiap enam bulan ke akhir logik dalam kehidupan arnab.
  2. Skim dua lebih rumit. Ia direka untuk penggunaan monovaccines. Pertama, dalam 45 hari arnab diberikan inokulasi dari VGKB, dari penyakit yang paling berbahaya. Dua minggu kemudian, kita dicelup dari myxomatosis. Setelah 14 hari lagi, kami akan divaksinasi semula dari VGKB, untuk menetapkan. Dan sekali lagi dalam masa dua minggu kita memperbaiki myxomatosis. Pada masa depan, setiap enam bulan, kita akan memberi vaksin sama ada vaksin yang berkaitan, atau monovaccine dengan selang dua minggu.

Jadual vaksinasi hendaklah dipatuhi dengan tepat. Setelah melakukan satu inokulasi, dan setelah kehilangan yang seterusnya, profilaksis perlu bermula semula.

Arnab sihatBersama penjagaan yang baik dan pemakanan yang betul, vaksin untuk arnab sangat penting. Ia akan membolehkan untuk menyelamatkan dan menggandakan ternakan tumbuh-tumbuhan, untuk membantu pemilik dengan keuntungan yang baik dalam berat badan dan kulit yang sangat baik, yang boleh digunakan untuk pelbagai aplikasi.

Related  Minum mangkuk untuk lebah dan bagaimana mengaturnya

Video mengenai vaksinasi arnab – kebaikan dan keburukan