kotaoTlak vode u samom kotlu ne mora biti dovoljan za pripremu tople vode. Za recirkulaciju tople vode kroz kotao, potrebno je pravilno instalirati sustav PTV-a uz instalaciju cirkulacijske crpke.

U velikim kućama za odmor, stručnjaci preporučuju ugradnju sustava tople vode za centraliziranu metodu grijanja vode kroz plinski i električni stup (također se može koristiti i jedan krug plinskog kotla). U tom slučaju, kako bi se osigurala potrebna opskrba toplom vodom, u ovaj sustav treba ugraditi kotlovnicu s indirektnim grijanjem.

Obujam kotla izračunava se uzimajući u obzir sve ljude koji žive u kući (za obitelj od 4 osobe, dovoljno je imati kotlu za 100-150 litara). Voda u sustavu PTV zagrijava se pomoću izmjenjivača topline koji je priključen na izvor grijanja (kotlovnica, stupac).

Kotao sustava PTV-a ima nekoliko ulaza i izlaza. Posebnost neizravnih kotlova za grijanje je u tome što je u njemu instalirana spirala u obliku spiralne cijevi od metala, kroz koju prolazi vruća voda iz kotla. Zbog izmjene topline između vruće vode u zavojnicu i hladne vode u kotlu, tekućina unutar kotla se zagrijava. To stvara preliminarnu količinu vruće vode za ljudske potrebe.

Raspored kotlaCijeli sustav PTV-a ima zatvoreni ciklus rada. Ako se vruća voda ne koristi dulje vrijeme, počinje se ohladiti. Kada osoba želi koristiti vruću vodu, vjerojatno će se suočiti s problemom početne odsutnosti. Kad se dizalica uključi, sustav se aktivira i započne grijanje vode. Ali dok se ne zagrije do željene temperature, može potrajati nekoliko minuta.

Da bi se mogla koristiti tople vode odmah nakon otvaranja dizalice, u sustav se instalira cirkulirajuća pumpa, koja kontinuirano osigurava recirkulaciju vode kontura, bez obzira na to koristi li li toplom vodom ili ne.

Neprekidno recirkuliranje vode kroz kotao provodi se ugradnjom dodatne opreme: ekspanzijskog spremnika, povratnih i sigurnosnih ventila, ventila za ispuštanje zraka.

Tako recirkulacija vruće vode kroz kotao prolazi kroz cirkulacijsku pumpu, izmjenjivač topline i dodatnu opremu koja se instalira u jedan sustav PTV-a. Kao rezultat toga, osoba ne mora čekati da se voda zagrije, prolazeći vodu neko vrijeme.

 Cijevi kotla s recirkulacijom

shema organizacije recirkulacije tople vode u sustavu s indirektnim bojlerom Jedan od najvažnijih i najsloženijih procesa ugradnje sustava tople vode je cijev cijevi s recirkulacijom, no realno se može izvesti ručno.

Jedan od najisplativijih i učinkovitijih grijača vode za kućanstvo i vikendice, stručnjaci smatraju neizravni kotao za grijanje. Izvor grijanja vode može biti plin, struja ili izmjenjivač topline. To je izmjenjivač topline koji osigurava ekonomičnu uporabu sustava tople vode s indirektnim kotaoom grijanja.

Pravilno funkcioniranje cijelog sustava ovisi o ispravnom cjevovodu kotla. Koncept vezivanja može se definirati kao značajka instalacije i spajanja sustava PTV-a na izvor grijanja vode.

Kod instaliranja kotla i cijelog sustava recirkulacijom potrebno je:dijagram ožičenja

  • Postavite točku recirkulacije. To se u pravilu nalazi u sredini spremnika grijanja;
  • Hladna voda se dovodi do donjeg otvora kotla;
  • Izlaz za tople vode mora se postaviti na vrh kotla;
  • Cijev rashladne tekućine spojen je odozgo i spušta se (cirkulacija vode izmjenjivača topline će teći duž konture, čiji ulaz će biti na vrhu kotla, a izlaz – odozdo).
  • Opskrbu cijevi na izvor energije treba provesti u skladu s pravilima za ugradnju materijala i spojiti pomoću adaptera. Ventili i dizalice.

Treba napomenuti da učinkovitost sustava recirkulacije PTV-a ovisi o sustavu kućnog grijanja. To doprinosi povećanju učinkovitosti neizravnog bojlera (bojlera) za 35%.

Cjevovod kotla recirkulira se sa standardnim skupom materijala: dizalice, PVC cijevi, adapteri, spojnice, pumpe. Izaberite samo kvalitetne proizvode certificirane od trajnih materijala. Kategorizirano se ne preporučuje korištenje valovitih crijeva i materijala metalurgije praha.

Krug recirkulacije kotla

Recirkulacija vode u sustavu PTV-a je neophodna kako bi se bilo kojoj točki sustava osigurala vruća voda bez dodatnih prolijevanja. U tu svrhu postavlja se krug, uz koji voda iz kotla prolazi kroz cijeli sustav, a zatim se vraća u kotlu. Recirkulacija se provodi pomoću male pumpe, koja radi vrlo tiho. Takav sustav pomaže u održavanju stabilne temperature tople vode bilo gdje u kući.

Među zajedničkim shemama recikliranja postoji nekoliko osnovnih mogućnosti:

  • Ugradnja trosmjerne ili servo ventil. Primijenite ovu metodu za zidne i podne modele kotlova. Na kotao su spojene dvije cijevi (dva kruga). Jedan krug je za grijanje, drugi za toplom vodom. Grijanje vode u ovom sustavu djeluje kao glavna rashladna tekućina. Kada temperatura vode padne, koristi se servo ili trosmjerni ventil koji počinje raditi na zagrijavanju vode. Grijanje se u ovom trenutku preklapa. Nakon zagrijavanja vode do željene temperature, zagrijavanje grijanja nastavlja;recirkulacijski krug
  • Ugradnja dvije cirkulacijske crpke u jednom sustavu. Prema ovoj shemi, jedna od crpki je dizajnirana za recirkulaciju tople vode kroz sustav grijanja, a drugi – uz kotlovski krug. Ovaj sustav u početku osigurava normalnu temperaturu vode u kotlu, a zatim u sustavu grijanja. Značajka ovog kruga je prisutnost termostata i prekidača za način rada, koji vam omogućuje odspajanje, ako je potrebno, jednog od sustava;Shema cjevovoda kotla s recirkulacijom
  • Primjena hidrauličke strelice. Primjenjivo ako kuća ima više od dva kruga (grijanje, topla voda, toplinski pod). Ova shema je usmjerena na zagrijavanje vode kroz koju se provodi grijanje svih krugova. Ovaj sustav ima značajan nedostatak – pri analizi vode. Nosač topline ne može se nositi sa zadovoljavanjem potreba svih ljudi u isto vrijeme.kotla cijevi sklop

Izbor metode grijanja vode i grijanja, kao i načina njegova recikliranja kroz kotao, treba provesti sukladno jasnim izračunima svih potrošača i kapacitetu rashladnog sredstva. Prednost između osnovnih shema ima kotlov s trotočnim ili servo upravljanim ventilima.

Video o organizaciji recikliranja tople vode