Podesivi ključOva publikacija neće razmotriti mogućnosti za nepravilnu instalaciju (to se može pročitati u drugom članku) i rad (opisano u uputama) bojlera. Mi ćemo vam samo reći o slučajevima kada se kotao treba popraviti. Također predviđamo da je unutarnji raspored grijača vode različitih proizvođača neznatno različit. Prema tome, slike se možda ne podudaraju s vašim modelom, ali ipak daju predodžbu o tome kako popraviti kotao.

Unutarnji raspored grijalice na primjeru jednog od Thermex modela.

Raspored kotla

Kvarovi i njihovi uzroci

Električni grijač vode – uređaj je relativno jednostavan, stoga postoje samo 3 vrste grešaka, ali mogu imati različite uzroke.

1) Kotao ne zagrijava vodu ili se znatno usporava nego prije:

  • Spaljeni ili prekriveni šljunkom TEN;
  • termostat nije uspio;
  • kontrolna ploča ne radi.

2) Grijač vode je šokiran:

  • TES rasprsnuti;
  • elektronička upravljačka ploča ili ploča su neispravan.

2) Uređaj curi:

  • neispravan grijač;
  • O-prstenasta brtva je zastarjela;
  • koroziju unutarnjeg spremnika.

Priprema za popravak kotla

vijakDa biste utvrdili uzrok većine kvarova, potrebno je odspojiti bojler iz mreže, iscijediti vodu iz njega (ovo je zasebni članak) i izvadite ga iz zida. Zatim odvrnite i uklonite poklopac, skrivajući pristup grijalu i drugim radnim čvorovima. Da li kotlovi, postavljeni okomito, to su donji pokrov, vodoravni – lijevi, kompaktni modeli – prednji dio. Prilikom popravka Thermex kotlova, obratite pozornost na vijak usred poklopca, često prekriven naljepnicama.

Najprije uklonite brusnice iz jednog ili dva grijača i sigurnosnog termostata, odvojite matice za pričvršćenje i vijke.

Crvene strelice označavaju brusnice, zelena strelica označava vijak, plave matice. Žuta ovalna ima zaštitni termostat.

Shema analize kotla

Sigurnosni termostat se uklanja, senzori toplinske energije se uklanjaju iz grijaćeg elementa.

Nemojte rezati termosenzorsku cijev! Unutar njih nalazi se posebna tekućina koja će istjecati, a uređaj će morati biti potpuno promijenjen. Vrtanje oštećene cijevi s električnom trakom neće dovesti do ništa.

Termalni senzori označeni su plavim ovalom.

Related  Zanimljive ideje za postavljanje ormara

Shema popravka

Sada je moguće dijagnosticirati dijelove koji mogu biti neispravan.

Kako popraviti kotao s neispravnim termostatom?

Najjednostavniji način testiranja učinkovitosti sigurnosnog termostata s upaljačem. Nakon što pritisnete gumb, zagrijte bakreni vrh osjetnika temperature. Uslužni dio uskoro će biti pokrenut zaštitnim mehanizmom koji isključuje krug i gumb za pritiskanje. Neispravni termostat mora biti promijenjen – ne može se popraviti.

Zeleni krugovi označili su gumbe u različitim modelima termostata.

termostat kotla

Kako mogu promijeniti ili očistiti grijač u grijaču vode?

Najčešće na tim uređajima TEN je izvan reda. Da biste provjerili njegovu mogućnost servisiranja, trebat će vam tester. Na njemu morate odabrati ljestvicu otpora (Ohm) i napraviti mjerenja na kontaktima grijalice. Ako uređaj ne pokazuje ništa, grijaći element ne radi. Popravak kotla u ovom slučaju je zamjena neispravnog dijela, ne može se popraviti.

Odvrpemo matice koji drže grijač, uklanjaju ga i zamjenjuju sličnim.

Matice za pričvršćenje grijaćeg tijela označene su crvenim strelicama.

Pristup grijaču

Ako kotao počinje polagano zagrijavati vodu, izazvati šum tijekom rada, a ispitivač pokazuje da je sve u redu s grijačem, potrebno ga je očistiti od TAN-a. Da biste to učinili, izvadite je iz grijalice i očistite ga od obraslog sloja. Možete koristiti posebne kemikalije ili koristiti konvencionalni nož. Potrebno je poslije isperiti posudu, budući da se u njemu istice neka ljestvica.

Popravak kotao za curenje

Da biste odredili uzrok curenja, potrebno je saznati odakle voda dolazi. Ako ispadne iz bočne šavove, ispod gornjeg poklopca ili kontrolne ploče, spremnik je korodiran. Kada se ispod podnožja nalazi voda, potrebno ga je ukloniti. Ako se curenje nalazi u blizini prirubnice, postoji problem u brtvi ili grijaču. Ako ne, to je korozija spremnika.

Related  Neovisna konstrukcija pećnice za roštiljanje napravljena od opeke je jednostavna

Crne strelice označavaju mjesta na kojima voda može protjecati zastarjelom brtvom ili napuknutim grijačem. Crveno označava propuštanje unutarnjeg spremnika.

Dijagram demontaže kotla

Problemi s popravkom samog kotla, koji imaju brtvu za brtvljenje, neće se pojaviti. Trebate samo ukloniti grijač i staviti novi.

Kotao ne podliježe popravku s unutarnjim propuštanjem spremnika. Potrebno je pronaći dokumente i provjeriti jamstveni period uređaja. I obratite se servisnom centru ili ćete morati kupiti novi bojler. Primjeri uspješnog zavarivanja spremnika su vrlo rijetki, a uređaj nakon toga ne traje dugo.

Neispravna upravljačka ploča ili ploča

Elektronički ili upravljački paneli s dodirima također mogu propasti. Ako kotao ne radi nakon provjere i zamjene drugih dijelova, problem može biti u njima. Gotovo je nemoguće sami popraviti, jer trebate duboko poznavanje elektronike. Na internetskim stranicama ne postoje sheme. Nove su dostupne samo u specijaliziranim servisnim centrima, gdje ćete se morati okrenuti.

Korisni savjeti

Kupnja rezervnih dijelova za popravak kotlova vlastitim rukama, bolje je da ih povedete sa sobom. Postoji veliki broj vrsta grijaćih elemenata, brtvila i termostata, tako da je lako napraviti pogrešku i kupiti neprikladan dio.

Uklanjanjem donjeg poklopca tijekom popravka Thermex kotla, srebrnom naljepnicom ne možete oštetiti serijski broj. Ako se ometa, možete pažljivo ukloniti i zadržati proizvod u putovnici. Ova oznaka može biti potrebna kada pozovete čarobnjaka iz servisnog centra.

Redovito čišćenje spremnika i grijalice, uporaba i pravovremena zamjena magnezijskih anoda i obvezna drenaža vode tijekom dugog razdoblja prekida rada kotla može znatno produžiti vijek trajanja.

Video: popravak kotla vlastitim rukama