pravilno planiranje mjestaObično stara generacija zna sve ovo. I oni dugo mogu izračunati broj metara u tkanju. Predstavnici mlađe generacije, najčešće, nisu čuli riječ “tkanje”, a oni ne znaju metode izračuna. Uostalom, u službenim zemljišnim dokumentima obično nije uobičajeno koristiti ovaj koncept, gdje se područje obračunava samo u hektarima, čak ni u arahima. Dakle, što je tkanje zemlje i kako ga izračunati?

Jednostavno područje oblika

kvadratni dvorištePostoje različiti dijelovi zemlje. Obično su jednostavni geometrijski oblici: kvadrati ili pravokutnici. No postoje iznimke kada je web mjesto trapezoid ili paralelogram. Na zemljištu koja ima pravokutni ili kvadratni oblik, stotinu zemlje je mnogo lakše računati. Samo jedna geometrijska formula pomoći će u svim vrstama. Formula površine pravokutnika ili trga kvadrata.

Površina od sto četvornih metara – i ima stotinu četvornih metara.

Kao što je poznato, posebne se stavke koriste za izračunavanje površine zemljišta. Pronađeni su u agronomima, kartografima i drugim radnicima koji se bave takvim mjerenjima. Možete reći da ste jedan od njih. Ali kako bi se izračunalo sto četvornih metara zemljišta, ne brinite o nedostatku kompliciranih alata. Oni jednostavno neće biti potrebni. Sve što trebate je:

  • četiri bilo koji klin;
  • Rulet (nije prekratak);
  • olovkom i prijenosnikom.

Ugradite klinove u svim uglovima zemlje. Od konopa do pribadača, izmjerite rulet sve granice stranice. Ako su sve strane jednake duljine, onda je ovo kvadrat. Ako su dvije kratke strane jednake, kao duge strane, onda pravokutnik. Zabilježite rezultate u notepadu. Pretpostavimo da je jedna strana 30 metara, a druga strana 40. Tada ćete morati pomnožiti ove brojeve jedan s drugim. Ispalo je 1200 četvornih metara. Sto četvornih metara je 100 četvornih metara. 1200 podijeliti za 100, dobivamo broj 12. Sve, veličina parcele je 12 stotina. Ako su strane iste (kvadrat), onda se svaka od njih međusobno razmnoži i podijeli za sto.pravokutni dio

Ne možete upotrebljavati rulet i vlastite ruke sastavljati vlastite drvene kompaktne drške. Polazeći od konopa, metar po metru, hodati i brojati. Važno je da je udaljenost između krajeva nogu kompasa točno jedan metar! Na 100 četvornih metara zemljišta 100 četvornih metara.

Područja složenog oblika

Oblik paralelogramaTo se događa i slično. Kada web mjesto ima složeni oblik (ne kvadrat, a ne pravokutnik), na primjer, trapezoid ili krug. Ovdje dolazi do pomoći drugih geometrijskih formula. Na primjer, odjeljak ima oblik paralelograma.

Morate pronaći samo duljinu veće strane. Ali sada morate pronaći i visinu. Područje koje dobijete je ako se duljina pomnoži s visinom. Ovo je najjednostavniji način za izračunavanje područja paralelograma. Isto vrijedi i za izračunavanje područja dijamanta.

Visina mora biti okomita na veću stranu. To jest, oblikovati s njim kut od 90 stupnjeva, barem oko oka.

Ako imate trapez, morat ćete pronaći duljinu svojih baza. Osnove su dvije paralelne linije. Tek nakon tog izgleda za visinu. Područje koje ćete naći po formuli: polovica sume baza se pomnoži s visinom. Na kalkulatoru to će izgledati ovako: baza plus baza, pomnožite se po visini i pomnožite sa 0,5. Sve je ovo područje.oblik trapeza

Postoje okrugla mjesta, ali ovo je vrlo rijetko. Potrebno je pronaći središte kruga. Polumjer je udaljenost od središta do granice kruga. Područje se može pronaći pomoću formule: 3,14 (Pi) pomnožiti duljinom polumjera, podignutog na kvadrat (pomnožen dvaput).

Isti rijetki su elipsoidni (ovalni) dijelovi. Još teže, morat ćete potražiti središte ovalnog i duljina sjekire. Pomnoži pola većeg poluaksasa polovom manjom, a zatim pomnoži s 3,14. Gotovo.

Postoje četverokutna područja u kojima su sve stranke različite. To je, na primjer, jedan 19 metara, a drugi – 27, treći – 30 i četvrti – 50. Najbolje je da je jedan kutak ravno. Potrebno je mjeriti sve strane. Tu se najčešće koriste sinusi i kosini, koji se ne mogu izračunati na mjestu. Međutim, postoje online kalkulatori koji vam omogućuju da pretražite područje takvih četverokuta s svih strana.

Kada je površina prevelika, veličina se izračunava u hektarima. 100 hektara = 1 hektar = 10 000 četvornih metara.

Stotine i područja

kuća na selu straniceVeličina parcele u tkanju može se pronaći iz dokumentacije ili mjeriti samostalno, uzimajući jedan metar u ruci.

Ako je poznato sto stotina dijelova

Ako znate broj stotina vikendica ili vrta, ali iznenada ste željeli izračunati površinu web-lokacije, a zatim upotrijebite obrnuti izračun. Na primjer, postoji šest stotina. Pomnožite šest po sto. Ispada da je 600 četvornih metara, ovo je područje. Ako veličina parcele iznosi 10 hektara, tada će u metrima biti 1000.

Kada nema podataka

Ako ne znate koliko hektara, ili trg, onda u ovom slučaju morat ćete znati, naravno, samo područje. Prepoznajte također: klinove, dimenzije strana i aritmetika. Vi ćete znati i područje i broj stotina, ako želite.

Saznajte: koliko metara na sto četvornih metara zemljišta možete i pomoću online kalkulatora, vožnje u broju stotina. Na primjer, 63,5 stotina dijelova. Područje će biti 6.350 četvornih metara.