kaktusov različnih vrst in sortKaktusi so široko razporejeni houseplants, ki imajo nenavadno obliko in videz. Toda kako pravilno presaditi kaktus? To vprašanje postavljajo mnogi, ki nimajo dovolj izkušenj pri skrbi za člane te družine. Pravilno izvedeni postopek presajanja je zagotovilo, da bo cvet uspešno raste in se razvijal. To je tudi zagotovilo, da se bodo v prihodnosti na njem pojavili celo popki.

Kaktusi pripadajo družini sočnic. Kljub temu, da ne potrebujejo posebne skrbi in so precej nezahtevne, bi morali jasno vedeti, kako presaditi kaktuse, tako da rastlina po tem ni umrla. Posebna pozornost si zasluži tiste primere, ki so bili kupljeni v cvetlični trgovini.

Kako pravilno presaditi kaktus doma

kaktus bo cvetelTa postopek ima nekaj odtenkov in zahteva posebno skrb. Zelo pomembno je, da ne skrbite samo za svojo lastno varnost, temveč tudi cvet. Celo najmanjše praske, ki so se pojavile med presaditvijo, lahko pripelje do njegove smrti. Če poškodujete koreninski sistem in ga nato postavite v vlažno zemljo, bo rastlina najverjetneje gnil in proces umiranja se bo pojavil v najkrajšem možnem času.

Izredno ne priporočamo, da takoj odvedemo samo presajeni kaktus. Po takšnem postopku potrebuje suh počitek. V tem času bo imel čas, da se posuši in počiva.

Kako presaditi kaktus v drug pot: korak za korakom

presaditevNajprej morate ugotoviti, ali rastlina res potrebuje presaditev. Če je njegova “krona” začela štrleti preko robov posode, je to znak, da je čas, da poskrbimo za nov posodo. Druga indikacija je, če njene korenine štrlijo preko drenažnih odprtin posode. V nekaterih primerih se kaktus lahko nagrdi, upočasni rast, izgubi barvo ali čvrstost. Vse to in še veliko več kaže, da je čas za presajanje cvetja.

Si kupil kaktus v trgovini? Potem morate vedeti, kako presaditi kaktus v drugi lonec. Skoraj vsi predstavniki te družine, pripravljeni za prodajo, so nizozemski. Da bi izgledali privlačne, imeli so zdrav videz, so jih gojili v rastlinjakih z močnimi stimulansi za rast. Zagotavljanje podobnih pogojev doma je skoraj nemogoče in ni zaželeno. Čas je, da se premaknete iz trgovine v hišo, ostanejo na prodajnem mestu – v tem času imajo skoraj vsi cvetovi čas, da “zberejo” veliko škodljivcev.

Zakaj je potrebno transplantirati kaktuse po nakupu?

Presaditev kaktusa po nakupuKako presaditi kaktusov, kupljenih v trgovini? Ne storite tega takoj po nakupu! Daj cvet, da stoji na novem mestu približno 10 dni. V tem času se prsti izsušijo. Nato sledite naslednjemu diagramu:

 1. Ko je zemlja popolnoma suha, odstranite rastlino iz posode in jo natančno preglejte.
 2. Posebno pozornost posvečajte koreninskemu sistemu, zlasti svojemu vratu – tukaj je, da so škodljivci najpogosteje “poseljeni”.
 3. Mrtve korenine so obrezane.
 4. Če je bil na steblu najden kvar, se prepričajte, da odstranite prizadeta območja.Kaktus potrebuje presaditev
 5. Na mesto nastanka rane potresemo malo aktivnega oglja.
 6. Pred sajenjem kaktusa ga je treba sprati pod vodo in vročo. Najbolj optimalna temperatura je 50 ºC.
 7. Priporočljivo je dodati malo insekticida v vodo – to se bo popolnoma znebilo bolezni. Morate se kopati ne le korenine, temveč celoten kaktus.
 8. Ne takoj po “kopeli” ga postavite v tla. Pustite, da se posuši na toplem mestu približno 4 dni. Obrat mora biti nameščen v pokončnem položaju.
 9. Šele po tem, ko je cvet popolnoma posušen, jo lahko presadimo v novo podlago. Ne uporabljajte zemlje, ki je bila kupljena z rastlinjem v trgovini.

skrbno presajeni kaktus

Kateri izbrati tla za presaditev?

kaktus po presaditviV zvezi s sestavo tal, potem za predstavnike sočne družine, je primerna naslednja recept:

 • majhne drobtine opek, prednostno rdeče;
 • gramoz;
 • ilovnata zemlja;
 • opran pesek;
 • razbito oglje.

Kaj je treba upoštevati pri presajanju kaktusa doma?

prespijte kaktus v prostoren lonecVprašanje, kako presaditi velik kaktus, se ponavadi pojavlja vsakih 2-4 let, v nekaterih primerih pa traja vsa 5 ali 6 let. Vse je odvisno od določene vrste rastline, pogojev, v katerih je rasla in razvila. Ta postopek vključuje več korakov:

 • priprava primerne zemlje;
 • izbira loncev;
 • postopek presajanja;
 • skrb za novo presaditev rastline.

Za kaktus je postopek presajanja precej preventiven in omogoča zaščito pred nevarnimi dejavniki – ranži, škodljivci.

Kako presaditi kaktus, da ne bi šepala?

skrbno presajeni kaktusZaščita pred ostrimi kleščami je prva stvar, ki jo je treba razmišljati pred samim postopkom. Če želite to narediti, lahko uporabite rokavice iz gostega materiala, usnja ali gume. Kaktus lahko zavijete z več plasti papirja. Nekateri svetujejo, da uporabite navadne gobice. V primeru kulinaričnih klešč ali velikih pinceta obstaja nevarnost poškodb same rastline in njenih trni. Zato je priporočljivo kupiti posebne klešče, opremljene s silikonskimi konci.

Majhne osebke, ki imajo zelo tanke trnje, se lahko presadijo v navadne rokavice ali celo z golimi rokami. Vendar pa je z mladimi kaktusi treba biti previdnejši, saj so nagnjeni k poškodbam in ne na že oblikovanih vzorcih.

Kako saditi kaktus brez korenin?

morate posaditi kaktus brez koreninLočevanje majhnih kosov odrasle rastline omogoča pridobitev poganjkov ali tako imenovanih “dojenčkov”. Pogosto se veliko bolj uspešno ukvarjajo kot kopije, kupljene v trgovini. Če vas zanima, kako pravilno obdelati kaktus, morate vedeti, da je najuspešnejši čas za to poletje ali pomlad. V tem obdobju lahko postavite temelje za razvoj zdravega kaktusa.

Za odpiranje “otrok” iz velike grmke je zaželeno uporabiti oster nož. Postopek mora biti zelo pazljiv, da ne poškoduje cvetlice za odrasle in sam proces. Po tem je treba pustiti v temnem prostoru, kjer je temperatura dovolj nizka. V tem času bo imel čas, da se posuši in pripravi na kopanje v tleh. Zelo pomembno je, da je rez na suhem, če je na njej vlažna, potem najverjetneje gneta.

Kako saditi kaktus?

lahko sediš kaktusReprodukcija s potaknjenci je eden izmed najlažjih načinov za zagotovitev reprodukcije kaktusa. Za to so primerni le elastični deli rastline. Vendar pa obstajajo primeri, ko je ta način razmnoževanja edini, ki shranjuje del cvetlice. Ko odrasla grma že umre ali boli, je vredno ločiti pecelj in poskušati vzgajati zdravo rastlino.

Izrežite le del cvetlice. Rez mora biti oster, nato pa posušen najmanj 10 dni. Tako rezanje je posajeno v tleh kot “tele”. Postopek nastajanja korenov je podoben. Mladi rez lahko vodite šele po dveh tednih. Pred tem je dovoljeno razpršeno škropljenje iz škropilnice, tako da se na rastlino doseže samo prašni prah. Reproduciranje s semeni se obravnava kot najtežji proces. Istočasno je potrebno izvesti ogrevanje in vzdrževati popolno sterilnost.

Kako presaditi velik kaktus – video