Piščančja jajca v inkubatorjuV času prihoda pomladi lastniki gospodinjskih parcel želijo prejemati mlado rast in posodobiti število piščancev, pri tem pa uporabiti posebno napravo – inkubator. Pomemben parameter je temperatura v inkubatorju za piščančja jajca, saj so rezultati vzreje in zdravja piščancev odvisni od njega in s tem tudi kakovosti njihovih lastnih jajc.

Pripravljalna faza

Preverjanje jajc za oploditevOdstranitev perutnine lahko opravi vsak kmet, ki v tej zadevi nima niti izkušenj. Konec koncev, pojav majhnih piščancev na svetu ni le prijeten dogodek, temveč tudi dobra materialna podpora. Če želite, lahko s povečanjem števila plasti ustvarite dobiček s prodajo jajc.

Da bi bili pripravljalni ukrepi uspešni, je treba upoštevati temperaturni režim v inkubatorju za piščančja jajca. Kvaliteta zbranih potomcev – njeno preživetje in zdravje sta odvisna od kakovosti zbranega materiala in skladnosti s pogoji toplotnega režima, vlažnosti kot tudi z upoštevanjem prezračevanja in obračanja.

Jajca, ki so se pojavila na kokoši nesnice zvečer in ponoči (od 20.00 do 8.00), niso primerna za uporabo v inkubatorju, verjetno ne bodo oplojena. Bolje je izbrati jajca, ki so bila določena v času poldneva ali kosila.

Izbira piščančjih jajc za inkubacijo se ne razlikuje od pravil za izbiro gosjih, rac in puranov jajc.

Spoštovanje režima

Da bi razumeli značilnosti shranjevanja jajc v inkubatorju in upoštevali optimalne pogoje, je pomembno, da se takemu parametru upoštevamo kot temperatura v inkubatorju za piščančja jajca. Spodnja tabela vsebuje vrednosti optimalnih parametrov, ki prispevajo k zdravemu popolnemu potomstvu.

Inkubacija kokošjih jajcPostopek inkubacije je pogojno razdeljen na 4 faze, trajanje vsakega od njih pa je od 1 dni do tedna:

  1. Na prvi stopnji (od 1 do 12 dni) se oblikuje prihodnja piščanca.
  2. Na drugi – v naslednjih 4-5 dni proces oblikovanja.
  3. Tretja faza se začne na dan 18 in traja, dokler se ne pojavi otrok.
  4. Na zadnji stopnji (20-21 dni) so dojenčki aktivno pokošeni po površini lupine.

Related  Hranjenje dnevnih in odraslih piščancev

Razvoj kokošjega jajčnikaNa vsaki od teh stopenj je zelo pomembno vzdrževati ustrezne temperaturne parametre, ki vam omogočajo, da opazujete režim inkubacije. Glede na stopnjo tvorjenja piščanca se spreminjajo parametri temperature, vlažnosti in posebnosti prezračevanja.

Pred polaganjem v pladnju jajca segreti na +25 C, to sobno temperaturo. Potem se bo temperaturni režim postopoma spremenil. Na sliki so prikazane spremembe v pogojih inkubacije kokošjih jajc po dnevih.Delovni načrt za inkubacijo kokošjih jajc

Prva faza

Indikator je +37,6 – +38 C (v prvih 3-5 dneh je še višji – + 38,3 ° C, nato se postopoma zmanjšuje) na suhem termometru, na mokrem pa + 29 ° C, vlažnost – manj kot 65-70%. Na tej stopnji je treba jajca vrteti vsakih nekaj ur. V naravnih razmerah piščanec to naredi sam. Nekateri modeli inkubatorjev imajo vgrajeno možnost.

Postopek takšnih postopkov je potreben, da bi se izognili rasti zarodka na steno, to bo pomenilo smrt.

V tem času zarodek potrebuje najbolj udobne vremenske razmere, saj se razvija telo zarodka in poteka celotna formacija. Ne potrebuješ jajčenja zraka.

Druga stopnja

Hladilna jajcaIndikator temperature v inkubatorju za piščančja jajca je rahlo zmanjšan – +37,5 S. Izogibajte se jajcem vsaj nekajkrat dnevno, indeks vlage se zmanjša na 55%. Jajca se v tem času kuhata 2-krat na dan, 5 minut.

Tretja stopnja

V tem obdobju so vsi procesi pod okriljem kroženja zraka, saj se povečuje metabolizem in plini. V tem času je celoten prostor v jajcu napolnjen z zarodkom, iz notranjosti pa je že mogoce zaspati. Temperatura inkubacije kokošjih jajc v inkubatorju naj bo + 37,5 C. Prezračevanje se izvede 2-krat na dan, vsakič 20 minut.

Četrta faza

Na njej je treba ustvariti vse pogoje za končno obdobje vzrejnih piščancev. Temperatura je rahlo zmanjšana, na + 37,2 ° C, na vlažnem termometru naj bo temperatura v inkubatorju za kokošja jajca 31 ° C. Vlažnost zraka je 70%.

Related  Redčenje in vzdrževanje pegatk doma

Začel se je zaključek piščancevToplotno moč je treba povečati, če je mogoče, je treba maksimalno prezračiti. Jajca naj ležita na svojih straneh, ob spoštovanju določenega prostora, brez prevrnitve. Piščal proizvaja miren, monotoničen zvok, kar kaže na njegovo normalno stanje. Zračenje se izvede 2-krat na dan, 5 minut.

Umik piščancev

Piščančja loputaTemperatura v valilnici med odvzemom piščancev mora ohranjati enake temperaturne vrednosti in mora biti od +37 C do + 37,5 C. Izvedene piščance se po sušenju vzamejo in pošljejo ločeno škatlo za prvo hranjenje in nadaljnje ogrevanje.

Kaj je pomembno vedeti

Meritve se izvajajo vsakih 2-3 ur na površini jajc. Za merjenje je treba pritrditi živo srebro blizu nugata, kjer se nahaja zarodek. Na podlagi tabel, jih morate primerjati s tistimi, ki ste jih prejeli. Če opazimo pregrevanje, je treba temperaturne indekse čim prej zmanjšati, sicer pa zarodek ne bo preživel.

Posebno pozornost je treba posvetiti drugi polovici inkubacijskega obdobja, saj poleti temperatura zraka lahko doseže +30 C ali več, obstaja velika nevarnost, da se bodo jajca pregrevala. V tem primeru je potrebno zračenje zraka pihati, toda jajca ni treba izvleči iz inkubatorja. Trajanje postopka je do 40 minut, dokler se na površini ne doseže želeni parameter.

PiščanecInkubator domače temperature za piščančja jajca je učinkovita naprava, ki vam omogoča, da dobite število piščancev v optimalnih in naravnih pogojih.

Idealni način inkubacije kokošjih jajčec – video