Velik piščančji kolobarGraditi piščančje hiše danes ni težko – v številčnosti in gradbenih materialih ter risbah različnih modelov. Prikažejo, kako urediti kokoš domov s svojimi rokami, bodo fotografije pomagale narediti dom za perutnino priročno, racionalno načrtovano in varno.

Cilji in cilji notranje ureditve zadruge

Naravna razsvetljava piščančjega kolača, skodelice za pitje, korita za hranjenjeNačrtovana dodelitev za piščančje zadruge ali novo zgrajene prostore poteka:

 • od števila in starosti ptic, na katerih se izračunava stanovanje;
 • od sezone, ko naj bi bila hiša uporabljena;
 • zaradi potrebe po rednem čiščenju in razkuževanju piščančjega kolača.

Za perutnino je treba urediti mesta za spanje, hranjenje in gašenje žeje. Če so v hiši kokoši nesnice, so jim na voljo primerni varni gnezdi.

Za vzdrževanje veterinarskega, higienskega in stabilnega funkcionalnega stanja stavbe mora perutnina skrbeti:

 • o prezračevanju v kokošnjak;
 • o izolaciji, hidroizolaciji in ogrevanju zgradbe, še posebej, če bo stavba služila tudi pozimi;
 • o razsvetljavi piščančje zadruge;
 • o pravilni izbiri materialov, ki niso le na voljo in poceni, temveč jih je mogoče enostavno očistiti in suho očistiti.

Prva stvar, ki jo skrbijo, pred namestitvijo piščančje zadrge in opremljanje z odprtinami, napajalniki in vodo, je primerna mikroklima za ptice.

Kako ustvariti udobno mikroklimo v kokošnjak?

Piščančji kolač za zimske piščancePtičovo počutje, njena rast in produktivnost sta odvisna od temperature v prostoru, osvetlitve, vlažnosti zraka in svežine. Tudi s poletnim vzdrževanjem piščancev je pomembno, da je piščančji kolač zaščiten pred vlago in prepihami. Zato je po montaži ogrodja in stene potrebno izvesti hidro in toplotno izolacijo tal, sten in strehe.

Z uporabo improviziranih materialov in majhnih trikov je notranja ureditev zadruge veliko cenejša, kar bo pozitivno vplivalo na stroške mesa in jajčnih izdelkov. Za delo je poceni in enostavno montirati pločevino iz umetne snovi, primerna je mineralna volna, filmsko obložene folije in drugi materiali:

 1. Če spletišče načrtuje, da bo piščance le v toplem obdobju, bo ta oblika preprečila vleke, ki so nevarne za kokoši nesnice, perutnino in mlade živali ter zaščitijo ptico pred pregrevanjem v vročih dneh.
 2. Ko je treba zimsko kokošjo hišo opremiti z lastnimi rokami, v ozračju osrednjega pasu je ena toplotna izolacija majhna, zato je treba razmisliti o ogrevalnem sistemu.

Ne glede na zmrzal za stenami mora temperatura v kokošji hiši ostati pozitivna. Optimalno, če ne pade pod 7-10 ° C.

Za pridobitev takega učinka v perutninskih hišah je ogrevalni sistem avtonomnega tipa izdelan ali povezan s sistemom ogrevanja doma.

Related  Značilnosti pasme pekinške patke in finost njegove vzreje na zasebnih kmetijah

Uporaba infrardečih žarnic za osvetlitev in segrevanje zadrgeV zadnjem času se kmetovalci perutnine vse bolj obračajo na infrardeče svetilke ali plošče, ki se uporabljajo za ogrevanje zadrge. So ekonomični in učinkoviti, enostavni za namestitev, ne dražijo razsvetljave kokoši in ne segrejejo zraka okrog, ampak območje pod virom infrardečega sevanja. Vendar, ko opremite kokošnjak s takšnimi napravami, je treba zapomniti, da mora biti od ptice do njih najmanj 50 cm, bolje pa je, da prekrije žarnice s žarnicami z zaščitnimi pokrovi.

Razsvetljava in prezračevanje v kokošnjak

Če naj bi bile infrardeče svetilke uporabljene ne le za ogrevanje, temveč tudi za razsvetljavo, lahko tudi njihova temna svetloba ponoči moti ptico. Zato je po koncu 15-urnega svetlobnega dneva piščancem na voljo popolna počitek.

Umetna osvetlitev zadrgePrihranite pri električni energiji, prihajajo v umetno razsvetljavo, lahko z izdelavo oken v kokošnjak. Pri ohranjanju piščancev v poletni koči se sistem kokošjih hiš ne bo precej spremenil, če pa gre za vprašanje celotne gradnje, bo treba skrbeti za močne okvirje, ki niso drsni.

Ko se izvede namestitev kokoši v notranjosti, kot je na sliki, je treba prezračevati z lastnimi rokami. Pomagal bo znebiti neprijetnega vonja, prav tako pa bo pomagal normalizirati vlažnost in temperaturo, ki povečujejo proces vitalne aktivnosti perutnine:

 1. Za majhne sobe za več ptic je mogoče omejiti na najpreprostejši sistem oskrbe.
 2. Prezračevanje v velikih piščančjih kepih mora biti obvezno in zajemati vsa področja življenjskega prostora.

Urejanje sten in poda zadrge

Poleg izolacije prostora je koristno tudi za perutnarja, ki načrtuje, da poleti polene kokoši, da pokrije stene s plastjo apnene malte. To bo zagotovilo zaščito pred običajnimi okužbami, zajedavci in olajšati razkuževanje zadruge.

Za isti namen je pri gradnji hiše za perutnino zagotovljena vrata ali loputa za čiščenje tla korpusa iz stare posteljnine, stelje in drugih ostankov. Pri zadrževanju piščancev na globoki posteljici se na tla napolni sloj apna, saj je sam po sebi ni tanjši od 10 cm iz čiste suhe žagovine ali slame. V času hladnega vremena se plast poveča in se ob povečanju kontaminacije redno spreminja.

Related  Kateri je najboljši način za krmljenje piščancev doma?

Kako zgraditi gnezda in skorja v kokošnjak?

Namestitev gnezd in kostanj v hišni kočiSestavljen del ustrezno opremljenega piščančjega kolača je gnezda za kokoši in plasti. Lahko so narejene iz vezanega lesa, tanke plošče ali drugih primernih materialov, vendar če je mogoče, izkušeni kmetovalci perutnine uporabljajo tisto, kar je pri roki. Ptice odlično obvladujejo pletene košare, plastične posode z ustreznim volumnom in vedri. Dno v takih gnezdih je obloženo z vsemi to leglo.

Število gnezd se izračuna po eno za pet ptic. Postavite jih tako, da kokoši nesnice ne motijo. Večina gnezd je nameščenih v eni ali dveh ravneh na razdalji od vhoda v šopek.

Ko se ureditev kokoši izvaja z lastnimi rokami, se v notranjosti, kot je na sliki, udobno namestijo na kokošnjake. Lahko so palice ali palice, ki imajo premer približno 50 mm. Če poveljnik sprejme stolpce kvadratnega ali pravokotnega prečnega prereza, so vogali zaokroženi in celotna površina obdelana s šprintom.

Pravilna lokacija skodelicPrva vrsta skorja je na višini 50 cm, druga in kasnejša – na razdalji približno 35 cm od prejšnje. Pomembno je, da ptice ne sedite drug poleg drugega, tako da nižje piščance ne onesnažujejo znojci tistih, ki so se naselili na zgornjih nivojih. Najmanjša razdalja od stene do stene naj bo 25 cm.

Značilnosti razporeditve peresa za piščance

Piščančje tekače iz kovinske mrežeZa kozico ptice poleg piščančje zadrge je treba urediti opremljeno površino. Če je v poletnih počitniških hišah načrtovano poleti poleti, je načrtovanje zadrge načrtovano tako, da se ohišje:

 • ni odšla na najbolj vročo, južno stran, vendar hkrati ni bila nenehno senčena;
 • Bila je suha, čista in ptic ni povzročala nevarnih ptic;
 • je bil zaščiten pred nepovabljenimi gosti.

Primer primernega dizajna za kmetovanje domačinov je Dodonovov piščančji kolobar, kjer se perutninska hiša pripelje na majhno, a premišljeno vrečo.

Močna, trajna vreča je izdelana iz kovinske mreže, material za drobno mrežo se vzame za kokoši, ki je raztegnjen in pritrjen na obroče, ki so zlepljeni v kotih mesta. Da bi se izognili notranjosti domačih živali ali poskusi najbolj obupnih plasti, da zapustijo kokošjo hišo, mora biti višina pregrade najmanj 1,5-2 metra.

Related  Zdravljenje mastitisa pri kozah doma

Laz in prehoda, da prečkajo piščanca iz piščančjega kolača na peroVelikost mrežnih celic za piščančje zadrge mora biti takšna, da se radovedna ptica v njej ne more zatakniti. Tu je pomembno, da se upošteva razlika v velikosti odraslih piščancev in petelin ter da greste na sprehod s piščancem.

Na ozemlju perutnine za piščance je prostor za kopel s prahom. Ta postopek obvezne in zelo priljubljene ptice kokoši pomaga, da se znebite nadležnih parazitov: klopi, bolhe, uši, in uši.

Del ureditve kokoši znotraj – ročno izdelani, kot na sliki, skodelice za pitje in hranilnice. Takšni posodi so nameščeni na hoji, kjer poleti piščanci preživijo večino dneva.

Majhni triki notranje ureditve kokoške hiše

Izkušeni rejci perutnine vedno imajo svoje male trike za urejanje udobnih praktičnih piščančjih coops:

 1. Pomembno je spremljati raven in trajanje dnevne svetlobe v penzionu. Če pice trpijo zaradi prekomerne svetlobe, postanejo agresivne in začnejo zatreti manj močne sorodnike, pokrivajo jajca v gnezdih.
 2. Ni potrebno namestiti gnezd na ravni nadstropja, v nasprotnem primeru bodo najkrajši piščanci vsekakor izbrali za spanje.
 3. Da bi povečali jajce, je dovolj, da gnezdo postavite v najbolj senci vogalov.
 4. Nases imajo na nasprotni steni iz gnezd.
 5. Da bi se ptice lažje splezale na zgornje ravni skrinjic in gnezd, so jim urejene pobočja in stopnice.
 6. Pijače in korita za hranjenje so nameščeni nekoliko nad tlemi, tako da so primerni za uporabo, vendar ptice ne pridejo v krmo ali v vodo.
 7. Najprimernejše je, da se korita za hranjenje in pivci približajo steni med gnezdi in gredami, tako da so v neposrednem vidnem polju pri največjem številu prebivalcev zadrge.

Vasi doživetji inovativnega sodelovanja