Postavitev čebeljega pasta na drevoLetenje roja čebelarjev se obravnava kot problematična situacija, ker je po eni strani rezultat naravnega razmnoževanja in na drugi strani nevarnost izgube nekaterih žuželk, ki živijo v čebelnjaku. Pasti za čebele je namenjeno ujeti zalezu roj. Enostavna naprava, ki spominja na majhen prenosni čebelnjak, je nameščena v krajih, kjer se verjetno nahajajo čebele. In če čebelar uspeva ustvariti privlačne pogoje za žuželke, potem lahko po temeljitem inšpekcijskem pregledu preživi past, ki spada v roke skrbnega čebelarja. Danes so čebelarji počaščeni s tehnikami, ki preprečujejo nastanek in poletje rojev. Toda v nekaterih primerih se temu ni mogoče izogniti.

Izkrvavitev se lahko pojavi iz več razlogov, med njimi ni le rast družine čebel, ko se stara maternica z delom delavskih čebel odpira za novo stanovanje. Povečano tveganje migracij rojstva je opaziti v vročih letih, ko ni dovolj podkupnine in ko so družine v zelo omejenih razmerah.

Kakšna je past za čebele? Ali lahko sam naredim in kje naj rečem, da je verjetnost zajemanja največja?

Kako narediti past za čebele?

Pasti za čebele iz krovovUčinkovite pasti za čebele lahko imajo drugačno napravo in videz, predvsem pa je, da so privlačne za žuželke, ki se odločijo za naselitev na novem mestu.

Kako pravilno narediti past za čebele z lastnimi rokami? V odprtih virih je množica natančnih, preverjenih risb in shem začasnih zatočišč za roj. Če začnete samostojno delo, čebelar ne pozabite, da je treba, ne glede na obliko, zadostovati za namestitev družine čebel, hkrati pa je primeren za nošenje in namestitev na drevesu. Zato je prostornina pasti najbolj omejena na 30-60 litrov.

Risalne risbe iz vezanega lesaOd obstoječih možnosti so prednostne navpične strukture, ki so podobne votlini. Kot gradivo za gradnjo se uporabljajo nizkolistne sorte dobro osušenega lesa, vezanega lesa in iverne plošče. Gradbeni materiali in sredstva za pritrditev in lepljenje ne smejo vsebovati ostrih, odpornih čebel dišav.

Dodatna privlačnost je pritrjena na past, ki notranji zidovi in ​​površine drgnejo z “Apiary”, propolis, balzam za zelenjavo ali bazilika. Izkušeni čebelarji so opremljeni z lubjem, ki se uporablja za pokrivanje ali lepilo površine čebel trap iz vezanega lesa, vlaknene plošče ali lesa.

Kakšen je izgled pasti za čebele in njena notranja struktura? Zunaj je začasno zavetje za rojsko podobo škatle, ki je z vseh strani zaprta z eno pipo, opremljeno z močnim pokrovom ali zapahom. V notranjosti čebelar postavlja okvirje z satovjem in voskom, hkrati pa omogoča, da se jih iz pasu izvlečejo v stalni panj. Za prevoz strukture so pasti pogosto pritrjene na pasti.

Shema sestavljanja čebeljega trapaKljuč za uspešno izdelavo pasti za čebele z lastnimi rokami je načrtovanje risb. Če so natančni in jih razvije poznavalec, gradnja ne bo vzela veliko časa in ne bo povzročala težav tudi za začetnega čebelarja.

Poleg dokazane natančne risbe, da bi ustvarili past za čebele z lastnimi rokami, bo zahteval:

 • vezan les z debelino vsaj 4 mm ali posušene deske 20 mm;
 • bruski 20 20 mm;
 • polistiren za izolacijo konstrukcije;
 • material za zaščito pokrova pasti pred prodiranjem vlage;
 • nohte, kot tudi vsa orodja, potrebna pri delu.

Delo začne priprave vseh podrobnosti dna in trupa, izdelanih po risbah z lastnimi pasti za čebele:

 1. Trup in dno so povezani brez vrzeli, vendar ne smemo pozabiti na razporeditev pipe. Izdelana je na sprednji steni, tako da omogoča neoviran dostop do enega insekta. Pogosteje kot čep je predvidena reža 100 širin in 10 mm višine.
 2. Okvir v vogalih je fiksiran s palicami, za vrsto stranic pa polnjene enake letvice z žlebovi.
 3. Del pokrova je izrezan nekoliko večji od dimenzije ohišja, medtem ko je treba pritrditi mostove, ki tvorijo obroč, tako da je povezava pokrova čimbolj tesna.
 4. Notranja površina pokrova je izolirana s plastjo pene. Zunanji del je pokrit s filmom ali strešnim materialom, ki je odporen proti vlagi.
 5. Potem je pokrov pritrjen na skoraj pripravljeno past za čebele iz vezanega lesa ali lesa.
 6. Da bi se izognili delaminaciji in deformaciji materiala pred vlago pri spremembi temperature, je treba telo, dno in pokrov obdelati s sušenjem in temeljito posušiti. Po tem je mogoče barve pasti v nežne, maskirne barve.
 7. Za prenašanje škatle in njene pritrditve na drevo ali stojalo je treba zagotoviti primerne pasove, tečaje ali ročice.
 8. Konfekcija za čebele je že pripravljena. Njihovo število se razlikuje glede na obliko in velikost strukture. Ahead mora nujno biti 1 2 okvirja s satinami, nato pa je vosek že postavljen.

Pasti telesa je zamašeno s prečiščeno lubjemMontirani, očiščeni od morebitnih škodljivcev, lubje pokriva telo in streho pasti. V tej obliki bo polje manj pritegnilo pozornost nepovabljenih gostov, čebele pa bodo z velikim veseljem izgledale in obvladovale stanovanja, ki so jim bila predstavljena.

Videoposnetek o pasti čebel in kako zgraditi to napravo z lastnimi rokami bo koristna pomoč za začetek čebelarjev, ki ne želijo porabiti resnega denarja, da bi dopolnili populacijo svoje kmetije.

Izbira lokacije in časa nastavitve pasti za čebele

Skrbno opazovanje obnašanja svojih oddelkov lahko izkušeni čebelar z veliko verjetnostjo navede kraje, kjer bo njegova past za čebele nujno deloval.

Najboljše mesto za postavitev pasti je čvrsto drevo na robu gozda ali na vrtu, kjer je v bližini čista voda napolnjena čebela. Čebele se ne prilegajo popolnoma osvetljenim območjem brez namige sence. Za namestitev pasti za čebele je treba nujno usmeriti na južno stran.Največja višina postavitve pasti ni večja od 8 metrov

Višina pasti je lahko drugačna, vendar čebelarji ne svetujejo, da bi postavili škatlo nad 6-8 metrov.

Če kokoši čebele ne letijo daleč od dvoriščne kmetije, se past lahko postavi v kraje njihovega pogostega preganjanja. Primer je malina, deblo močne jablanice, borov ali smreka, ki raste na kmetiji, streha ali rampa stanovanjske hiše ali skedenj. Edini pogoj v tem primeru je oddaljenost od daljnovodov, ki jih žuželke ne naklonijo.

Blizu nameščenega pasta bi morali imeti mesta za zbiranje medu ali pa je škatla pritrjena na drevesa, znana po aktivnem cvetenju. Je lahko akacija, jabolka, kostanj, hruška, velika sliva in marelice, pa tudi dajanje prvih podkupnin vrvam in drugim vrstam vrbe.

Pasti so postavljene na cvetoče drevesceKdaj postaviti past za čebele, tako da je verjetnost naselitve v njej največja? To operacijo je najbolje izvajati nekaj tednov pred povprečnim poletom rojev v regiji. V tem času bodo imeli čebelarji dovolj časa za pregled vseh objektov, ki so primerni za življenje, kar bo priča prisotnost posameznih žuželk v pasti in sledi njihove vitalne dejavnosti.

Pasti za čebele – video