Ovce z jagnjetinoDomače ovce so ena izmed najhitreje rastočih, nezarljivih in produktivnih živali na kmetiji. Ni presenetljivo, da se je prvih pasem ovac za domače vzrejo pojavilo pred več tisoč leti. Postopek izbire se ne ustavi danes. Medtem ko so prejšnje univerzalne živali imele največjo vrednost, dajejo svojo lastno volno in meso, kože, mleko in dragocene maščobe, zdaj prednost daje prednost sorti z jasno usmerjenostjo.

Glede na podnebje, potrebe in povpraševanje, velike in manjše kmetije specializirajo za rast:

  • mesne pasme ovc;
  • meso in sorte mesa in mesa;
  • živali, ki proizvajajo visoko kakovostno kožo in volno.

Ovce na pašiObstajajo pasme ovac, katerih vzreja je koristna za proizvajalce prehrambnih mlečnih izdelkov, vključno s skuto, kislo-mlečnimi napitki in sirom. V južnih regijah so ovce zelo cenjene.

Značilnosti pasem ovac, njihove fotografije in opisi bodo pomagale začetnim rejcem ovac, da se seznanijo s temi živalmi in kompetentno oblikujejo lastno čredo.

Romanovska pasma ovac

Romanovska pasma ovacPrvotno je bila ruska pasma ovac, ki se je pojavila na kmetijah v Yaroslavlski pokrajini že v 18. stoletju. Kljub spoštovanju vrste domačih živali je pasma še vedno zelo priljubljena in razširjena.

Značilna značilnost ovčje pasme Romanov je visoka rodnost.

Zahvaljujoč sposobnosti kraljic, da naenkrat prinesejo več jagnjet in krušijo kljub sezoni, imajo živali odlično produktivnost v mesu, čeprav je težo ovnov in odraslih žensk daleč od predstavnikov prave ovčje mesne pasme.

Čreda Romanovih ovacJagnjeta pasme ovc Romanov hitro naraščajo. Sedemmesečni stalež tehta okoli 30-35 kg. Masa ovac je dosegla zrelost do 80-100 kg, ženska je pol lažja. Danes to pasmo za domače vsebine podpira veliko zanimanje lastnikov zasebnih kmetij in kmetijskih gospodarstev. Poleg dobre kakovosti mesa živali dobijo zdravo mleko z vsebnostjo maščobe okoli 7%.

V obdobju laktacije lahko ovce proizvede do sto litrov dragocenega proizvoda.

Eldibaevska pasma ovac

Eldibaevska pasma ovacPredniki Edilbajevske ovce, ki so bili pridobljeni v prejšnjem stoletju, so kazahstanske živali in velika groba ovca iz pokrajine Astrakhan. Potomci teh trdih vrst so podedovali najboljše lastnosti svojih staršev in so bili sposobni preživeti celo v najtežjih stepskih pogojih v sušnem podnebju z majhno količino skromne krme.

Edilbaevskie ovce – pasma, ki prenaša toploto, mraz, prebadajoč veter.

Pri iskanju novih pašnikov živali presežejo precejšnje razdalje in hkrati delajo do 120 kg teže ovnov in 75 kg ovc. Danes je ta pasma ovc vidna ne samo v kazahstanskih stepah, temveč tudi v južnih predelih Rusije, kjer so cenjeni tudi vzdržljivost in visoka produktivnost mesa živali.

Related  Vrednost temperature v inkubatorju za inkubacijo kokošjih jajc

Hissar pasma ovac

Hissar pasma ovacOvčja maščoba je dragocena, zlasti na območjih tradicionalne ovčereje, proizvodu, ki je določal videz celotne raznolikosti živalskih pasem. Meso ali ovčje ovce sta še vedno najbolj prepoznavna v Aziji, na Bližnjem vzhodu in na Kavkazu. Živalske maščobe v telesu kopiči maščobe repa ovce pasme niso enakomerno, ampak samo na repu, ki tvorijo veliko zalog funt.

Hissarska pasma ovac je živahna predstavnica mesne in mesne sorte. Velike živali rastejo do 190 uteži in imajo skoraj tretjino teže ovčjega teleta.

Hissar pasma ovc - svetel predstavnik sorte meso mesaHardy ovce, popolnoma prilagojene planinam in prehodom, so uživale veliko popularnost tudi v času ZSSR in se še vedno aktivno gojijo na zasebnih kmetijah. Te živali imajo dobro imuniteto in hitro rastejo, vendar se plodnost ne razlikuje. Teža odrasle ovce doseže 90 in včasih 150 kg, ovce so še večje. Teža trupov mesa presega 140, ovčje ovce pa 180 kg. Ovce za nekaj mesecev laktacije dajejo do 120 litrov mleka.

Ovce Merino ovce

Ovce Merino ovceMerino velja za poseben standard za ovčjo volno. Ta pasma ovac je bila prvič pridobljena na Iberskem polotoku. Španci pa so še vedno upravičeno ponosni na to dejstvo, saj so ovčje Merinos nacionalno blago. Zdaj je Avstralija priznana kot svetovna vzreja za te živali. Fine-fleece ovce imajo debelo, mehko volno, ki se po striženju in predelavi uporablja za izdelavo oblačil, pletenin in tkanin najvišje kakovosti.

Ovčje ovceV primerjavi z ovčjim mesom Merinosa ni mogoče imenovati veliko, vendar lahko količina belega drobnega volna enega posameznika doseže 18 kg. Danes so na voljo rejci ovac več ducat pasem in rodovniške linije, pridobljene na podlagi Merinos ali enake kakovosti in količini fine volne.

Related  Dobiček ali neplen zajec kot domače podjetje

Domači merinoidiV prvi polovici 20. stoletja je ZSSR prejel svojo raznovrstno Merino ovce. Predniki sovjetskega Merino, ki niso bili slabši od znamenitih Špancev in Avstralcev, so domače ovce iz Altai, Stavropolja in Čečenije, pa tudi predstavniki pasme Rambouillet ovce. Za razliko od tujih Merinos, so domače živali večje. Ovce tehtajo okoli 110 kg, ovce pa so približno pol lažje. Ta zanimiva pasma ovac je še vedno zanimiva za rejce ovac v Rusiji in se uporablja pri selekcijskem delu.

Pasma PrekosFrancosko vejo Merinos predstavlja pasma Prekosove ovce z drobno fino volno in ne manj kot visoka zmogljivost mesa. Zgodovina pasme se je začela v XIX. Stoletju. V zadnjem stoletju je bila uvedena zgodnja sorta zorenja. Živali so se izkazale za trdovratne, lahko se prilagajajo celo hudim severnim razmeram. Hkrati pa Prekios v primerjavi z pasmi samo volnama potrebuje obsežne pašnike.

Odrasle ovce rastejo do 120 kg teže, masa ovac pogosteje doseže 70 kg. Prekos ovce so bolj plodne kot druge živali v Merinu, saj so dobre matere, kar je upravičeno zaradi nevarnosti, da se pojavijo oslabljeni, potrpežljivi potomci.

Kuibyshevska pasma ovac

Kuibyshevska pasma ovacDruga domača pasma ovac za domače vzdrževanje ima usmerjenost v meso, odlično zgodnjo zrelost in vzdržljivost. V tem primeru, Kuibyshev pasma ovc izkazuje odlične lastnosti potrošniške gosto, brez značilnega vonja prehrane ovčje meso.

Čreda Kuibysheva ovcaKuibysheve ovce so zlahka prepoznavne po njihovi močni zgradbi, mišičastih nogah, širokem hrbtu in prsih, gostih kratkih vratih in plešastih glavah. Najpogosteje so te pasme ovčjega mesa podobne znamenitim živalim Romney-marš.

Masa ovna doseže 190 kg, ženske tehtajo okoli 100 kg. Jagnjetine pasme Kuibyshev so zelo zgodaj v telesu in dohitevajo svoje matere, tudi če dosežejo pol leta.

Ovca Dorper

Ovca DorperJužne afriške ovce pasme Dorperja so pridobili lokalni rejci, da bi se v precej težkih pogojih celinske produktivne črede ovc z visoko vzdržljivostjo in odlično natančnostjo razvili. Kot podlago za delo so bile živali Dorset Horn in Blackheaded perzijske ovce z orientacijsko smer in druge sorte.

Related  Zdravljenje mastitisa pri kozah doma

Ovčje ovčje pozimiDorper ni zavajal pričakovanj znanstvenikov in ovčarjev. Že skoraj stoletje je ta pasma ovc potrdila svojo sposobnost, da preživi v puščavi, brez sokulne krme in popolno težo v dolgih potovanjih vzdolž kamnitih pobočij.

Teža ovna doseže 140 kg, odrasle ženske so polovica majhne. Enako težo, okoli 50-60 kg, dosegajo polletne jagnjetine.

Pasma Texel ovce

Pasma Texel ovcePasma pasme Texel se šteje za eno najstarejših v Evropi. Obstaja tudi mnenje, da so živali s podobnimi znaki znane celo v času Velikega Rima. Posebna pozornost pa je bila posvečena zgodnjim zorjenim bradatim ovcam v prejšnjem stoletju. V tem času so posamezniki nizozemskega porekla prejeli infuzijo nove britanske krvi, na zasebnih kmetijah in velikih kmetijah pa je bil vzpostavljen nov standard vrednega gojenja.

Ovce na razstaviKot posledica plemenskih ovac rejcev in znanstveniki so bili sposobni, da bi dobili popolno kombinacijo produktivnosti mesa in razpoložljivosti v velikih živali s kakovostjo mehke volne.

Ovce rastejo do 70 kg, lahko teža odrasle ovce presega 160 kg.

Živali so zgodne, nezahtevne in imajo dobro imuniteto, kar je pomembno pri ohranjanju ovac doma. Zato danes pasmo Texelovih ovc izberejo na tisoče lastnikov kmetijskih gospodarstev po vsem svetu in zlasti v Rusiji.

Ruske ovčje pasme – video