Časovno cepljenje bo prihranilo število kuncevVedno več vrtnarjev, poletnih prebivalcev in kmetov namenja pozornost gojenju kuncev na njihovih gospodinjskih parcelah in primestnih območjih. Reja za zajce ni lahka naloga, vendar imajo začetniki običajno veliko vprašanj: kaj naj se hranijo in kje naj ostanejo kunci? Kaj in kdaj cepiti zajce? Kako ohraniti in povečati število živine? Odgovore na ta vprašanja je enostavno pridobiti neodvisno, nato pa vzrejni kunci bodo kravjemu žlahtnitelju prinesli ne samo dragoceno krzno. Skrb za kunce preprosto, vendar dolgo močvirsko glodalci -zveri razpisa, in, na žalost začetnike in izkušene rejce, ki so predmet številnih zelo nevarnih bolezni, po katerem lahko mrtve živali, se prodajajo le. Ampak vse ni tako slabo, kot se zdi na začetku. Veterina ne stoji, pazljivi lastnik pa ne dovoli smrti živinoreje. In prvi asistent v tem je cepljenje kuncev.

Cepljenje kuncevTorej, so kletke zgrajene, hranjenje korita in skodelice za pitje so vgrajeni prebivalci veselo krče trava in psi, se redno razmnožujejo. In zdaj se postavlja vprašanje: cepljenje kuncev, kdaj storiti? In ali sploh storiti?

Zakaj so potrebna cepljenja?

Inokirati zajce v starosti 45 dniKunci, tako kot vsi živi organizmi na Zemlji, imajo lastnost bolezni. Slaba okolje, slaba kakovost hrane, lahko izbruhi precej razburjena novice rejec, ki je prebral spletni poslovni načrt z besedami “Kroliki- je ne le dragocena krzna …”. Pogosto neizkušeni rejci vlagajo v vzrejo velikega zaraščenega denarja, si prizadevajo, da sebi in svojim družinam zagotovijo to “lahko prebavljivo meso”. Najpogostejše in nevarne bolezni za kunce so VGBC (virusna hemoragična bolezen kuncev), miksomatoza, rinitis, kokcidioza, pasteriv in stomatitis. Inoculacije obstajajo le pri nekaterih boleznih, za preprečevanje ostanka pa bo skrbel zajec zarodek. In vendar lahko cepljenje glodavcev na ušesih zmanjša tveganje smrti črede za 80%.

Cepiti samo popolnoma zdrave živali.

Kaj so cepiva?

Povezano cepivo za kunceDomači proizvajalci farmacevtskih izdelkov proizvajajo le tri vrste cepiva za kunce:

  1. Monovaccine (monovalentno) iz miokomatoze.
  2. Mononuklearno cepivo iz VGBK (virusna hemoragična kunčja bolezen).
  3. Združeno cepivo za kunce obeh bolezni hkrati (dvovalentno).

Related  Če ugotovite, zakaj piščanci umirajo, lahko piščance shranite

Monovalentna cepiva so ponavadi “močnejša”, povezana – bolj primerna za uporabo. Ta cepiva vsebujejo mrtve in oslabljene patogene organizme. Ko v telesu zajec, da niso sposobni, da bi mu veliko škodo, največjo kratkoročno vročino in letargija, vendar telo žival nauči izdelovati protitelesa, ki lahko učinkovito upreti agentov zdrave povzročajo bolezni.

Ob nakupu cepiva, je pomembno vedeti, da je njena temperatura shranjevanja med 2 – 4 stopinje, zato je najbolje, da kupi drogo samo takrat, ko se bodo cepljene zajce in samo veterinarskih lekarnah, kjer strogo spoštovati pogoje skladiščenja.

Inokulacija z injektorjemNasveti in nasveti izkušenih (ali ne) rejcev za krave so dobri. Toda proizvajalci cepiv nenehno delajo na svojih izdelkih in jih spreminjajo. In če je sosed-rejec samozavestno priporočamo uporabo posebnega cepiva na nek način, navaja dejstvo, da ga uporablja, je mogoče, da se je proizvajalec spremenil, na primer, starost, pri kateri se žival začne cepljenje.

Pred uporabo cepiva morate vedno prebrati navodila in strogo upoštevati vsa priporočila

Nedvoumno mnenje o tem, katera cepiva je boljša – mono ali povezana, ne. Veliko je odvisno od izkušenj žlahtnitelja, pogojev za ohranjanje živali in kakovosti hrane, ki jo uživajo. In ne vedno v dostopni veterinarski lekarni obstajajo obe različici cepiva. V vsakem primeru je treba opraviti cepljenje za kunce, zato cepljenje, kar je.

Koliko cepljenj potrebuje kunce?

Cepljenja se izvajajo po posebej zasnovanih shemahKo se odločite za cepljenje kuncev, bodite pozorni na priporočene sheme. Razvili in preizkušali so eksperimentalne možnosti za cepljenje kuncev. Najpogosteje se uporabljata dva najpogostejša režima cepljenja:

  1. Prva shema – v štirideset petindvajsetih letih se kunci cepijo s povezanim cepivom. Nato po 60-70 dneh ponovite, da določite imuniteto. V prihodnosti pa vsakih šest mesecev cepimo na logični konec življenja zajca.
  2. Shema dva je bolj zapletena. Namenjen je uporabi monovaccinov. Prvič, v 45 dneh za zajčku dobimo inokulacijo iz VGKB, in sicer iz najnevarnejše bolezni. Dva tedna kasneje smo priplojeni iz miokomatoze. Po nadaljnjih 14 dneh smo ponovno cepljeni iz VGKB, za pritrditev. In še enkrat v dveh tednih odpravimo mioksomatozo. V prihodnosti vsakih šest mesecev cepimo povezano cepivo ali monovaccine z dvotedenskim intervalom.

Roki cepljenja morajo biti natančno upoštevani. Po opravljeni enojni inokulaciji in ob pomanjkanju naslednjega bo morala profilakcija začeti znova.

Zdravi zajciSkupaj z dobro nego in pravilno prehrano je zelo pomembno, cepljenje kuncev. To bo omogočilo, da prihranite in pomnožite gojeno govedo, da bi zadovoljili lastnike z dobrim utežem in odličnimi kožami, ki se lahko uporabljajo za različne aplikacije.

Related  Simptomi bolezni koz in zdravljenje doma

Video o cepljenju kuncev – prednosti in slabosti