rastoči brojlerji v kletkahZačetki kmetov perutnine se sprašujejo, kaj je bolje – rastejo pitovni piščanci v kletkah ali v posebni vreči. Če želite sprejeti ponderirano odločitev, morate imeti popolne podatke o pravilnosti vsebine piščancev. Piščanci se vzrejajo zaradi pridobivanja telesne teže v kratkem času, zato je pomembno, da se pravilno razvijejo piščanci.

Prednosti in slabosti

pitovni piščanci v kletkahBolj ekonomično je celična vsebnost pitovnih piščancev v primerjavi s tlemi. Ampak to skupaj z zaslugami ima svoje pomanjkljivosti.

Za pluse lahko vključite več kriterijev:

 1. Prostor je shranjen. Iz tega sledi, da se bodo tudi stroški energije zmanjšali, ker piščanci potrebujejo svetlobo, ogrevanje in prezračevanje.
 2. Poraba krme se znatno zmanjša. To je posledica dejstva, da piščanci ne razpršijo krme in ne grizijo na njem.
 3. Zaradi omejenega gibanja je masni dobiček hitrejši, saj se energija porabi za rast, ne pa za gibanje.
 4. Ko rastejo brojlerji v kletkah, so manj v stiku z drugimi posamezniki. To sporočilo je omejeno na sosedje v kletki, ki vam omogočajo pravočasno ukrepanje pri širjenju okužbe.
 5. Lažje dnevno čiščenje. To tudi pomaga zmanjšati tveganje za okužbo, plus piščanec ne ugrizi svojega stelje in ne diha amoniaka.
 6. Oskrba s perutnino je bolj optimizirana. To vključuje ne le pitje in hranjenje, temveč tudi veterinarsko inšpekcijo, ki jo je treba izvajati vsak dan.

Za obsežno pridelavo bo večja prednost hitrejši niz teže, ki bo znatno povečal dobiček, saj bo pitanje teden manj kot pri vzdrževanju tal.

vsebnost pitovnih piščancev v kletkiSlabosti vključujejo kazalnike, kot so:

 • velike izdatke za opremo in celice;
 • ustvarjanje posebnega podnebja v sobi s pticami – svetloba, temperatura, prezračevanje;
 • boste morali kupiti posebno krmo za uravnoteženo hranjenje piščanca;
 • pojavljanje težav z nogami, ko je dosežena velika teža zaradi prisotnosti na tleh mreže;
 • dnevno čiščenje pladenj v gnoju je obvezno;
 • Okus je nižji od okusa piščancev na prostem.

Po sproščanju celic iz kokoši jih razkužite, da preprečite morebitno kontaminacijo naslednje serije brojlerjev.

Kletke za zasebni dom

kletki za piščanceČe želite zagotoviti, da je vsebina pitovnih piščancev v celicah doma pravilna, se morate predhodno pripraviti. Najprej pobrati prostor, kupiti potrebno opremo in kupiti celice. Lahko jih sami zgradite ali kupite že pripravljeno industrijsko različico. Prostore lahko uporabljate, na primer, skedenj. V poletnih mesecih je na ulici mogoče razvijati brojlerje v kletkah.

Upoštevati je treba temperaturni režim. Pregrevanje bo negativno vplivalo na zdravje ptic.

Oprema vključuje:

 • svetilke za razsvetljavo, ker piščanci potrebujejo kakovostno konstantno svetlobo za ustrezen razvoj;
 • posebni grelni elementi, ker piščanci potrebujejo visoko temperaturo zraka – od 36 stopinj, ki se postopoma zmanjšujejo na 18 stopinj v odrasli dobi;
 • prezračevalne mehanizme, ki so potrebni za udoben in zdrav razvoj ptic.
 • hranilce in pivce.

Related  Če ugotovite, zakaj piščanci umirajo, lahko piščance shranite

Rastoči brojlerji doma v celicah pomenijo pridobitev ali lastno proizvodnjo celice. Lahko jo kupite tako, da izberete iz različnih modelov, proizvedenih v tovarnah. V tej različici ostane le izbira dimenzij in opreme celice. Mnogi proizvajalci prodajajo celice z vgrajenimi hranilniki za krmo in vodo ter samodejno odstranijo leglo iz legla.

Za izdelavo celice z roko, je priporočljivo, da se najprej seznanite z video piščancev v celicah doma. Obstajajo različne celične različice. V vrstah bo lažje navigirati – od materialov, ki jih je lažje izdelati in jih je bolj priročno uporabljati.

večplastne kletke za pitovne piščanceZa začetek je zgrajen okostnjak. Izvede se lahko iz bar in iz kovinskega profila. Nato je pritrjen na rešetko za stene in tla. Stene so lahko izdelane iz vezanega lesa, vendar pa bo pri nameščanju žarilne prezračevalne naprave veliko boljše. Za spodnji del celic je potrebna majhna celica, da se prepreči nastanek poškodb pri piščancih. Nekateri proizvajalci skupaj plastične palete. Pripravljene in nameščene pocinkane plošče pod tlemi kletke. Zaželeno je, da so odstranljivi za enostavno rokovanje in čiščenje stelja.

Standardi vsebine

sanitarijeKo se pitovni piščanci gojijo v kletkah, je treba upoštevati zootehnične norme:

 1. V povprečju je 1 kvadratni. m mora biti povprečno 23 glav, težo na cilju pa ne sme presegati 40 kg.
 2. Pri žlebičnem hranjenju za 1 kokoš, je treba dati približno 2,5 cm. Pri krmi iz okrogle posode morajo biti posamezniki v povprečju 50 kosov.
 3. S sesalcem, ki se proizvaja v prvih dneh, morate upoštevati razmerje med 50 piščanci in 1 pivcem. Nadalje, s prečkano različico zadostuje, da se na glavi doda 2 cm.
 4. Skladnost s temperaturnimi standardi. Ko so piščanci še vedno majhni, se temperatura vzdržuje okrog 36 stopinj. Potem se zmanjša za 0,2 stopinje vsak dan. Tako naj bi 7 tednov temperatura dosegla 17-18 stopinj. Z njo v prihodnosti in vsebujejo odrasle posameznike.
 5. Paziti moramo na vlažnost. To bi moralo biti približno 60%. Pravilno stanje ptice, njenega respiratornega sistema in občutka temperature je odvisno od pravilnosti nastavitve vlažnosti.
 6. Pomembno je, da sledite načinu svetlobe. Če je za majhne piščance potrebno imeti 24-urno razsvetljavo, to je 23 ur dnevno, da bi se osvetlila kakovostna svetloba. Ko odrasteš, na 7. dan moraš preiti na dan / noč. Svetlobno obdobje bo približno 17-19 ur.

Related  Simptomi in zdravljenje kokcidioze v pitovnih piščancih

Za rast pitovnih piščancev doma v celicah potrebujejo približno 70 dni. Po tem piščanca začne počasneje pridobivati ​​težo in porabiti več hrane. Zato še ni smiselno, da ga rastejo. Toda v tej starosti bo teža brojlerja približno 2,5 kg.

Brokoli od pite do zakola v kletkah – video