Dekorativni zajčekOkrasni kunci so majhne živali, težke do 3 kg. Vodijo aktiven življenjski slog in jih je težko poskrbeti, zato jih pogosto kupujejo za otroke. Najbolj priljubljeni kunci vrste in palčke.

Kako dolgo živijo okrasni zajci

Little Furry Pet

Da bi dobili puhastega hišnega ljubljenčka, je najbolje v specializiranih trgovinah za hišne živali. Podrobno bodo podrobno povedali ne samo o izdelanih cepivih, temveč tudi o ustrezni negi, priporoča pa tudi določeno pasmo glede na želje kupca.

Preden začnete s hišnim ljubljenčkom, morate vedeti, koliko let dekorativni zajček živi doma. V glavnem pričakovano življenjsko dobo vpliva negovanje in hranjenje. Torej, če je žival nenehno izpostavljen stresnim situacijam, se lahko zboli. Neuhranjenost ali preobčutljivost povzroča tudi veliko zdravstvenih težav, zato je njegovo življenje znatno skrajšano. Povprečna pričakovana življenjska doba je od 5 do 8 let.

Dekorativni kunci živijo do 8 letDejstvo, koliko let bo dekorativni zajček živel, vpliva na svojo pasmo. Zabavne in zabavne živali, ki so bile ušesne. Živijo v povprečju do 8 let, malo dlje kot zajci s pokončnimi ušesi. Ampak s pravo in skrbno nego, lahko živijo do 13 let. Škornji so lahko usposobljeni, jih je mogoče sprehajati po cesti. Največja teža takega zajca je 1,5 kg. V povprečju živijo do 5-7 let, vendar so tudi dolgotrajna, ki so preživela do 15 let.

Z dobro skrbjo lahko majhen zajec živi do 15 letDejavniki, ki vplivajo na življenjsko dobo:

  • genetsko nasledstvo, bolj zdravo prejšnje generacije, daljše bo sedanjost;
  • okužbe, parazite in poškodbe;
  • krma;
  • pogoji vzdrževanja in oskrbe;
  • stres;
  • kastracija.

Tubularne kosti teh živali so zelo krhke. Ne smete dovoliti, da bi zajček padel z veliko višine ali jo vrgel, ker lahko to zlomi vretje ali kost zadnje tačke. Bilo je primerov, ko so se živali poškodovale zaradi preveč velikega skoka iz nepričakovanega strahu.

Related  Kako narediti inkubator za valjenje vaših piščancev sami

Kako povečati pričakovano življenjsko dobo

Da bi zajec živel čim dlje, je bolje, da ga sterilizira. To zmanjša breme na telo in zmanjša verjetnost bolezni genitourinarskega sistema.

Preden kupite hišnega ljubljenčka, morate ugotoviti, ali ima genetske bolezni. Če je tako, bi morali ugotoviti, kako skrbeti za tako dekorativni kunec in katere preventivne ukrepe je treba uporabiti. Te živali vodijo aktiven življenjski slog, zato potrebujejo prostor. Če se premaknejo malo, bodo hitro dobili težo in debelost bo privedla do pojava bolezni jeter in srca. Vsaj eno uro na dan mora biti zajec izpuščen iz pečice in najbolje je, da ga vzamete na svež zrak na ulico.Hišni ljubljenčki potrebujejo sprehode na prostem in zeleno travo

Te živali se bojijo vlečk, visoke vlažnosti, toplote in mraza, zato ne postavljajte kletke poleg akumulatorja ali okna. Prav tako jim ni všeč hrup televizije, glasbenega centra ali druge takšne naprave. Očarane živali lahko opereš le, kadar je to nujno potrebno.

Če želite zmanjšati tveganje za okužbo in druge nevarne bolezni pri zajcih, morate pravočasno izdelati cepiva in cepljenja.

Kako pravilno in kako hraniti kunce okrasnih kamnin

Okrasni zajci kot seno iz travniških travOsnova prehrane teh živali so groba krma ali raje sveže seno, najbolje, če je sestavljena iz travnih trav. Preden jih hranite z okrasnim zajcem, ga je treba nekoliko posušiti. Hay mora imeti prijeten vonj, biti brez plesni in vlažnih. Najbolj uporaben je seno iz kopriv, saj vsebuje več vitaminov kot v številnih koncentriranih živilih, zlasti beljakovinah. Za mletje zob lahko podarite veje jabolk, maline, opeke, akacijev, češenj ali ribeza.

Sočne trave in zelenjava se postopoma in malo pokažeta, kot da bi se prehiteli, lahko pride do črevesne in napihnjene motnje. Če se ta problem pojavi pri okrasnih kuncih doma, se dva ali tri dni hranijo samo s senom. Če driska ne izgine, morate poiskati pomoč od veterinarja.

Kuncev ne morete hraniti z mesom, čokolado, oreški, pecivo ali maščobno hrano.

Koncentrirana živila vsebujejo veliko število beljakovin in ogljikovih hidratov, zato je priporočljivo, da dan ne daste več kot dve žlici. V nasprotnem primeru bo dekorativni zajček začel trpeti zaradi debelosti in se lahko presnovi v telesu. Da ne bi imeli pomanjkanja vitaminov, se živali prehranjujejo z jagodami divje vrtnice in gorskim pepelom ali pa v prehrano dodajo vitaminske pripravke. Prav tako je zaželeno, da zajčke zagotovimo kraju, kjer lahko sprejmejo sončenje. To je potrebno za nastanek v telesu vitamina D.

Related  Vrednost temperature v inkubatorju za inkubacijo kokošjih jajc

K zajčku je bil zdrav, mu kupil solni kamenV prehrani kunca mora biti prisotna sol. V ta namen pridobimo kamne iz mineralnih soli. V kletki so pritrjeni in, če je potrebno, ga bo živalka grizla. Posoda za hrano je bolje izbrati kovine, saj bo plastičen okrasni zajček grizel. Eared hišne ljubljenčice ne pijejo vode iz navadnih skodelic, namesto njih so postavili steklenico.

Pri kuncih ne priporočamo surove vode, saj so v njej lahko nevarni mikroorganizmi.

Kakšna naj bi bila kletka in koliko so kunci okrasnih kamnin

Puhast čudež ima rad čistostTi voščeni mači volejo živeti sam, zato, če nameravate kupiti dve, potem bi moralo biti dve celici. Velikost kletke za dekorativne kunce je izbrana tako, da lahko žival stoji v njej na polni višini in se mirno premika. Mora biti ločeno korito sena. Polnilo za stranišče je izbrano naravno, brez okusov, na primer žagovine. Leglo je treba dnevno zamenjati, kot je voda. K zajčku je bilo bolj zabavno, v kletkah, ki visijo igrače, ki jih lahko grizite. Enkrat na mesec je treba celice razkužiti.

Stroški dekorativnega zajca se gibljejo od 400 do 4000 rubljevCena okrasnega zajca je odvisna od pasme, velikosti, razreda (hišne živali, pasme, show) in rodovnika. In tudi glede števila sil in sredstev, ki jih je vložil vrtec. Če ima dokumente in je cepljena, se lahko cena večkrat poveča. Torej, brez dokumentov, bodo stroški 400-800 rubljev, in če so na voljo, lahko doseže 3500-4000 rubljev. Zato je priporočljivo kupiti kunce okrasnih vrst samo v specializiranih prodajalnah za hišne živali, saj bodo lastniki lahko potrdili svoj rodovnik.

Kaj morate vedeti pri nakupu okrasnega zajčka – video