Mladi pujski so pogosto izpostavljeni različnim boleznimV zadnjih nekaj letih so tudi ljudje, ki so daleč od živinoreje, spoznali obstoj ene od bolezni domačih živali. Ta zasenčila druge bolezni afriške prašičje kuge.

Dejansko ta okužba, ki je usodna za domače živali, še ni mogoče odpraviti. Na srečo ni nevarno za ljudi. Vendar obstaja veliko bolezni, ki ogrožajo ne samo to žival, ampak tudi oseba, ki skrbi z njimi ali jeste kontaminirano meso in maščobo. Poznavanje metod za zdravljenje bolezni prašičev, njihovih simptomov in načinov preprečevanja bo varovalo lastnike gospodinjstev in navadnih potrošnikov pred resnimi tveganji.

Afriška prašičja kuga

Smrt prašičev, ki jih je prizadela afriška kugaPrvi podatki o bolezni v Rusiji so se pojavili leta 2008. Zaradi visoke stopnje razširjenosti, odsotnosti učinkovite metode zdravljenja in cepiv, ki preprečujejo širjenje virusne okužbe, lahko ta prašičja bolezen povzroči najhujšo škodo živini.

Ne samo, da je afriška prašičja kuga dovzetna ne le za domačo, ampak tudi za divje vrste, bolezen vpliva na vse pasme in starostne kategorije ter se širi pozimi in poleti. Od trenutka okužbe do prašičjega organizma pred smrtonosnim izidom pride včasih manj kot teden dni. Virus, sproščen v okolje pod ugodnimi pogoji, lahko ostane več let uspešen. Uniči povzročitelja okužbe lahko le:

 • toplotna obdelava pri temperaturah nad 60 ° C;
 • skrbno obdelavo vseh površin s pripravki, ki vsebujejo klor ali formalin.

Za ljudi, virus ne predstavlja neposredne nevarnosti, ampak gospodarstvo storitve osebja, skupaj s perutnino in divje ptice, podgan, miši in drugo pade na ogradah in svinjake živali lahko širijo smrtonosno okužbo. V tem primeru pride do okužbe afriške prašičje kuge:

 • z neposrednim stikom z okuženo ali že obolelo živaljo;
 • s hrano, ki ni bila toplotno obdelana, ali s pitno vodo;
 • pri uporabi prostorov za hojo bolne živine ali običajnega staleža;
 • v stiku s trupi živali, ki so padle iz virusa.

Po okužbi so živali skoraj neizogibno ubitih, preživeli posamezniki pa postanejo vseživljenjski nosilci okužbe.

Diagnoza prašičje bolezni lahko temelji na zbranih vzorcih in analizah. Če je diagnoza potrjena, se na kmetiji in njenem okrožju uvede karanten, zdravljenje se ne izvaja in živali uničijo.Karantena na kmetiji

Klasična prašičja kuga

Poleg afriške sorte je klasična prašičja kuga, ki se s splošnim imenom razlikuje tako pri povzročitelju bolezni kot pri njegovih simptomih. Ta bolezen ima tudi virusno naravo in tesne vire okužbe.

Glavni simptomi prašičje kuge vključujejo:

 • povišanje temperature;
 • apatija, izguba dejavnosti in apetit;
 • pordelost, nato pa se izlije v gnoj ali s sledovi krvne sluzi;
 • videz rdečih točk na koži, kot tudi izpuščaji.

Za zdravljenje klasične prašičje kuge se uporabljajo specializirani serumi, vendar je veliko bolj učinkovito, da cepiva uporabite vnaprej, da zaščitite odrasle živali in mlade živali pred nevarno boleznijo.

Preventivni ukrepi, ki omogočajo resno zmanjšanje tveganja širjenja okužbe v afriški in skupni prašičji kugi, so povezani z ohranjanjem higienskega stanja prašičev in hoje.

Cepljenje prašičaŽivali je treba hraniti na čistem, prezračevanem območju, preskusiti krmo in čisto vodo, ne pridejo v stik s tujci, glodavci in ptiči. Kadar se pri posameznih posameznikih pojavijo sumljivi simptomi, so takoj izolirani.

Related  Molzni stroj za koze sprosti čas, olajša delo

Pasteurelloza prašičev

Hemoragična septikemija ali pasterviroza prašičev je nevarno ne samo za hišne ljubljenčke, ampak tudi za ljudi. Najpogosteje se bolezen prilagodi na kmetijah, kjer se živina zadržuje v skritih zaprtih prostorih.

Pasteurelloza prašičevToda okužba te bolezni s prašiči bakterijske narave ne izziva le gneče. Viri okužbe so:

 • bolni posamezniki, ki jih prinašajo druge kmetije;
 • podhranjenost s slabo prehrano;
 • nenehno visoka vlažnost v prašiči;
 • onesnaženi z bakterijami, krmo, vodo, steljo, orodjem in prstjo;
 • insektov in glodalcev.

Obračunskih in si opomore od posameznikov ostajajo prevozniki okužbe, s poudarkom na patogen prašičje pasteureloze v okolje z blatom, slino, urinom in izdihani zrak.

Simptomi bolezni se pojavijo v dveh tednih po času okužbe. Potek bolezni se spreminja od izredno akutnega do kroničnega, odvisno od tega, kaj se lahko spremeni manifestacije golobne pastereloze in trajanje bolezni. Ponavadi živali umrejo po 1-8 dni, vendar živijo dlje v kronični sliki.

Prasić se razboli s pasterelozoZnaki bolezni vključujejo:

 • zvišanje telesne temperature na 41 ° C;
 • težave z dihanjem, znaki asfiksije;
 • izguba apetita, depresija;
 • povečan kašelj z sluzi in izcedek iz nosu;
 • stagnacija v prsnem košu, v trebuhu;
 • edem.

Pri prvih simptomih bolezni se za zdravljenje prašičev uporabljajo antibiotiki s podaljšanim delovanjem specializirani serumi.

Da bi se izognili izgubi črede prašičev, je treba cepiti vnaprej z uporabo cepiva ali zapletenih pripravkov, ki so ozko usmerjene proti golobni pasterelozi.

Poleg tega morajo preventivni ukrepi vključevati:

 • skladnost s pogoji karantene, če so živali kupljene na drugih kmetijah;
 • vzdrževanje sanitarnega stanja prostorov, opreme in vreče;
 • boj proti parazitom in glodalcem na ozemlju kmetije.

Askaridoza prašičev

Z velikim številom prašičev obstaja tveganje za razvoj ascariazeV nasprotju z afriško prašičjo kugo in drugimi boleznimi je asakovidoza nevarna infestacija s krvjo, ne le za živali, ampak tudi za ljudi. Od bolezni se prašiči močno obremenjujejo od 3 mesecev do 6 mesecev. Pri ugotavljanju simptomov bolezni prašičev se zdravljenje imenuje takoj, v nasprotnem primeru kmetija ne bo samo izgubila del obolele živine, temveč tudi zmanjšala produktivnost celotne črede.

Askaridi so veliki, parazitizirajoči črvi v tankem črevesu, okužba se najpogosteje pojavi pri jedenju onesnažene hrane, z vodo, skozi leglo ali pašo. Jajca patogena, ki vstopita v zunanje okolje z leglo bolnih živali, je lahko povsod tam, kjer so prašiči. Ascariasis prašičev nima izrazite sezonskosti, širjenje okužbe pa olajša:

 • dolgotrajno gospodarjenje z živino;
 • zanemarjanje sanitarnih in higienskih pravil;
 • podhranjenost ali slaba prehrana, kar vodi v oslabitev imunitete živali.

Related  Značilnosti pasme pekinške patke in finost njegove vzreje na zasebnih kmetijah

Paraziti hranijo vsebino črevesja, strupejo telo s strupi in povzročijo resno poškodbo sluznice. Če je bolezen narasla, se število črvov v prebavnem sistemu pujse lahko šteje v stotine.

Pujski se okuži z ascariasisomSimptomi askaridoze prašičev so na začetku podobni kot pri pljučnici. Življenjski kašelj, naraščanje temperature, zmanjšanje aktivnosti in apetita. Postopoma se povečujejo črevesne manifestacije. Suckers pogosto doživljajo bruhanje, prebavne motnje, drogovanje, zavračanje jesti, težko dihanje. Povečanje števila parazitov ogroža poškodbo črevesja in peritonitisa.

Odrasli prašiči ne dobijo askaridoze v odprti obliki, temveč postanejo vir okužbe.

Zdravljenje te bolezni prašičev se izvaja s pomočjo anthelmintičnih sredstev, ki jih je treba dati in s preventivnimi nameni. Običajno se takšno delo opravlja dvakrat letno: jeseni in spomladi.

Da bi se izognili množični bolezni, je potrebno:

 • podpreti veterinarske in sanitarne razmere prašičev;
 • sledite kvaliteti krme, pitne vode, čistosti inventarja, skodelic za pitje in hranilcev.

Svinjska trihineloza

Vzročni dejavnik prašičje trihineloze je majhen nevaren ne samo za domače živali, ampak tudi za ljudi, nematode. In ta bolezen je najbolj nevarna za ljudi, saj se lahko okuži s poskusi mesnih izdelkov, izdelanih iz bolne živali. Prašičja bolezen je značilna:

 • povišana telesna temperatura;
 • pojav edemov;
 • izpuščaj na koži;
 • vnetni procesi v mišičnem tkivu;
 • alergijske manifestacije;
 • patološke spremembe v živčnem sistemu.

Odrasli črvi so lokalizirani v črevesju in v mišičnem tkivu med študijem najdemo ličinke parazita.

Zagotovljeni učinkoviti načini zdravljenja trihinel pri prašičih niso bili razviti, zato živali, če se odkrijejo znaki bolezni, gredo v klanje. Z nizko stopnjo poškodb se meso uporablja za tehnično predelavo in se z veliko stopnjo uničenja reciklira v skladu z varnostnimi standardi.

Cistikeroza prašičev

Cisticerokoza zahteva redno cepljenjeDruga bolezen, ki jo povzroča helminths, cisticercoza prašičev se pojavlja brez svetlih simptomov, vendar lahko vpliva na domače in divje živali, pa tudi na ljudi.

Povzročitelj bolezni in glavni razlog – ličinke ena trakulje, ugodno združene pri prašičih v srcu in skeletnih mišičnih tkiv, in pri ljudeh v oči in možgane.

Zaradi pomanjkanja učinkovitega zdravljenja in simptomov prašičje bolezni je velika pozornost namenjena celovitemu in rednemu preprečevanju. Da bi preprečili proizvodnjo onesnaženih surovin, vse naprave za predelavo mesa opravljajo specializiran nadzor nad trupli. Meso iz gospodinjskih vrtov se lahko uresniči šele po pregledu na veterinarskih postajah.

Sarcopticna bolezen ali srbenje na prašičih

Pujsek je bolan s čudakomBolezen, ki jo povzročijo dolgočasni pršički, ki spadajo v povrhnjico, spremlja:

 • vnetni procesi na koži;
 • videz fluidnih mehurčkov in žarišč suppuration;
 • srbenje;
 • nastajanje skorja in edematoznih gub na prizadeti površini.

Related  Hranilce za zajce lahko izdelate z lastnimi rokami

Če se prvi simptomi pri prašičih ne zdravijo, se živalu ogrozi uničenje in smrt tkiv. Večina patogenov sarkoptične prašičje prodre v kožo žarnic, nato pa se širi naprej. Največje število obolelih živali je v starostni skupini od 2 do 5 mesecev, opazovalci pa lahko vidijo alarmne signale že 10-14 dni po okužbi.

V zanemarjenih primerih so srbečice na prašičih, kot na sliki, spremljale nepopravljive spremembe in povzročile smrt živali.

Pujski potrebujejo metodično in kompleksno zdravljenjeZdravljenje prašičje sarkoptične bolezni mora biti metodično in zapleteno. Za to se uporabljajo zunanji dejavniki, kot tudi pripravki za intramuskularno peroralno dajanje.

Zakol prašičev, ki so bili podvrženi srbečemu koščku, je mogoč šele po izteku karantenskega obdobja, ki se imenuje glede na izbrano zdravljenje.

Preprečevanje bolezni, tako kot pri afriški prašičji kugi in drugih boleznih, je izvajanje higiene živalskih vrtov in sanitarnih predpisov, ohranjanje čistoče in varnosti krajev pridržanja in hoje.

Svinjski Paratyf

Postavljamo vprašanje: “Kako zdraviti drisko pri pujskih?” Začetniki ne kažejo vedno, koliko bolezni spremlja ta skupni simptom. Ena najpogostejših diagnosticiranih bolezni je paratyfoidna, ki vpliva na mlado rast v starosti 2-6 mesecev.

Pujski imajo paratyphoidVzrok bolezni je odvračilni odnos do vsebine svinj in razmerja mlajše generacije. Glede na to, kako resen je bil oploditev s paratitičnim bacilom, bolezen prevzame akutno ali kronično obliko, lahko povzroči znatno oslabitev ali celo smrt živali.

Za razliko od afriške prašičje kuge in drugih bolezni, ki jih ni mogoče pozdraviti, je paratyfa dovzetna za antibiotike in posebne serume. Za pujske v starosti šestih mesecev je zagotovljeno cepljenje.

Oteklost pujskov

Pujski je bolan z edematozno boleznijoČe so pujski nepravilno ločeni od materinega mleka, dobijo neskladno mamico in se hranijo v neprimernih pogojih, kmetije pogosto soočajo z drugo nevarno boleznijo prašičev. Vznemirjen z bakterijami Coli, bolezen okončin prašičev spremlja:

 • skoraj takojšen razvoj;
 • nastanek večkratnih edemov tkiv in notranjih organov;
 • poraz živčnega sistema.

Simptomi bolezni postanejo opazni le 2 do 4 dni po okužbi in so najpogosteje izraženi v strmem zvišanju temperature na 41 ° C. Hitra narava prašičje bolezni vodi do dejstva, da so najbolj dovzetni posamezniki paralizirani, od otekanja do bolečin, tudi ko se dotaknejo in umrejo v nekaj urah.

Zdravljenje oteklin prašičev mora biti nujno. V ta namen so živali na krmi omejene 12-20 ur in dajo kislokofilne in antibakterijske zdravil v skladu z receptom veterinarja. Spremenite prehrano, tudi v njej mlečne kisline in sočno hrano.

Teschenova bolezen pri prašičih – video