pam barel untuk pengairanUntuk menanam ladang dari tangki, anda perlu membelanjakan tenaga pada pergerakan air. Sebuah pam akan digunakan untuk penyiraman dari laras, atau air akan dibawa oleh baldi – untuk tumbuh-tumbuhan pula. Tidak termasuk buruh manual yang berat, peranti yang betul boleh mengambil setiap tukang kebun. Kami tidak akan mempertimbangkan cara membekalkan air dari sebuah sumur, menyiram tumbuhan dengan air sejuk berbahaya. Kami akan mengambil peranti untuk tong dan takungan terbuka.

Keperluan untuk air menyiram

air dengan air suamSeorang penduduk musim panas yang jarang menyambung hos ke air utama dan terus di bawah tekanan makanan ke katil. Cecair sejuk akan mengakibatkan reput akar, penyakit tumbuhan. Oleh itu, pertama-tama mereka menyuntik ke dalam bekas, dan setelah memanas air di dalam tong, ia dibawa di sekitar tempat tidur. Dan agar pemanasan berjalan lebih cepat, laras dicat hitam.

Anda boleh mengambil air pengairan dari kolam buatan di laman web ini. Tetapi kemudian kolam tidak dibersihkan dengan penambahan kimia. Pam untuk pengairan dari setong atau kolam dipilih mengikut ciri-ciri. Ini mengambil kira tahap pencemaran dan lokasi radas.

Bagaimana untuk memilih pam yang betul

pemilihan pam untuk pengairanBergantung kepada jenis sumber, ia perlu memilih pam mengikut parameter. Terdapat pam yang bekerja di bawah air, ia dipasang di bawah teluk dan dipanggil tenggelam. Pam mereka dengan air bersih, untuk mengepam dari kolam renang adalah lebih baik untuk mengambil alat saliran. Jika pam dipasang di udara terbuka dan mengambil cecair dengan hos, ia dipanggil hos permukaan.

Untuk memilih pam air dengan betul untuk menyiram taman, anda perlu mengira:

  • prestasi;
  • kepala.

Kami bermula dari masa yang dihabiskan untuk pengairan seluruh kawasan tapak. Biasanya, pengairan diperlukan oleh percikan pada kadar 5 liter per meter persegi. Selama satu jam anda perlu mengepam ke tempat tidur 0.5 m3 pada seratus. Kapasiti pam ditunjukkan oleh huruf Q dan boleh didapati dalam pasport. Bagi perkakas rumah, 1.5 hingga 2.0 meter padu sejam adalah mencukupi.

Penunjuk prestasi dan tekanan saling berkaitan. Kepala dilipat:

  • ketinggian mengangkat air;
  • perbezaan antara tapak pemasangan pam dan titik tertinggi taman;
  • jarak ke titik pengairan yang terjauh;
  • menyiram titisan, tekanan, atau bebas mengalir di bawah akarnya.

Related  Apa model sawit elektrik Makita untuk dipilih untuk kediaman musim panas?

Ketinggian mengangkat air dari tangki adalah keupayaan untuk menghisap air oleh mekanisme, nilai pasport, tidak melebihi 6 meter. Setiap 10 meter panjang hos sepadan dengan kehilangan 1 meter kepala. Oleh itu, ketua pam itu diagihkan pada kebangkitan air dalam perbezaan ketinggian di taman, ketinggian, menaikkan hujung bebas hos dan panjangnya. Tambahan pula, setiap belokan saluran air membawa kerugian tekanan tambahan.

Untuk kediaman musim panas, cukup untuk mempunyai pam taman untuk menyiram dengan tekanan 30 meter. Dalam kes ini, bekalan boleh diselaraskan untuk pengairan titisan atau tekanan.

Jenis pam untuk pengairan

jenis pamPam tenggelam hanya beroperasi di dalam air dan dibahagikan kepada sentrifugal dan vibratory. Mengatasi air hujan yang dikumpul dari longkang mestilah mekanisme yang mampu mengepam cecair keruh. Adalah lebih baik menggunakan pam emparan, tetapi ia juga tidak diperlukan untuk memasang penapis pada pelabuhan pengambilan. Pam bergetar pam hanya air bersih tanpa penggantungan, tetapi modelnya lebih murah daripada unit sentrifugal.

Untuk mengayun kolam buatan, lebih baik menggunakan pam longkang, yang tidak takut pada sedimen bawah. Tetapi tekanan peranti sedemikian tidak dicipta dan hanya sesuai untuk penyiraman akar rumput atau pokok.

Pam untuk menyiram taman dari tong, dipasang di dalam tangki, bekerja dengan bunyi yang kecil, jangan terlalu panas. Apabila memasang peranti anda perlu memastikan ketat penyambung, penebat kabel elektrik yang baik. Pam tenggelam yang digunakan untuk mengangkat air dari telaga “Stream” dan “Rodnichok” digunakan untuk pengairan dari badan air terbuka. Tetapi peralatan berfungsi apabila tenggelam oleh sekurang-kurangnya 50 cm, tidak boleh digunakan untuk air cetek. Mereka membekalkan air dari takungan terbuka untuk jarak sehingga 400 meter.

Kercher PumpPam “Kercher” untuk penyiraman dari tong digunakan lebih kerap daripada mesin lain. Pengilang Jerman telah menyediakan semua ciri penyiraman dengan air panas dari tangki. Pam apungan dengan pengambilan air yang lebih rendah lebih sesuai untuk sistem pengairan. Reka bentuk pam tenggelam untuk telaga mempunyai penapis di pelabuhan pengambilan. Kit termasuk hos separuh inci dengan panjang 20 m. Peranti dilengkapi dengan injap, yang membolehkan menyesuaikan kepala dan semburan senjata. Pam itu dibawa oleh pemegang, disimpan dalam bekas. Kuasa peranti adalah 400 watt, produktiviti adalah 3.8 meter3/ jam dengan kepala 11 m.

Apabila bekerja, Kercher tidak membuat bunyi bising, dan float dihubungkan dengan penyekatan “kering berjalan”, peranti akan ditutup jika kapasiti kosong. Pam untuk pengairan dari setong boleh mengepam penyelesaian baja.

Pam Gardena 4000/2 Comfort tidak kurang popular dengan petani. Mudah permulaan dan fungsi yang baik menjadikan peranti berguna untuk menyiram kawasan besar. Pam ini menghasilkan tekanan 20 meter dan kapasiti 4 m3/ jam apabila hanya memakan 500 watt tenaga. Tetapi dalam keadaan luar bandar, teknologi Jerman mesti berfungsi melalui pengawal selia voltan.

Pam tenggelam dalam laras mesti dilengkapi dengan penapis tambahan. Untuk melakukan ini, ambil tulle dan balut untuk pam, untuk melindungi dari buburan.

Pam permukaan untuk pengairan sentiasa bekerja dengan tidak sengaja. Tetapi hanya alat sentrifugal yang superficial dapat berfungsi untuk waktu yang lama tanpa terlalu panas dalam sistem pengairan titisan. Pam sedemikian boleh mengepam air hujan berlumpur, tetapi penggantungan itu akan segera mematikan pendesak.

Related  Cara memilih mesin penggilingan untuk kayu

pam penyiran permukaanUntuk pengairan titisan, perlu mengira produktiviti dan ketua pam, berdasarkan panjang pita pengairan, jumlah kapilari. Secara amnya diterima bahawa lubang biasa dalam pita harus lulus 1 liter air per jam. Mengetahui jumlah lubang pada meter berjalan pita, mudah untuk mengira aliran jumlah dan pilih pam setong centrifugal untuk menyiram taman.

Pilih pam untuk penanaman pengairan tidak sukar, mengetahui pelbagai peranti dan ciri kawasan pinggir bandar.

Maklumbalas pelanggan mengenai pam pengairan Kercher – video