pilića slobodnog dometaDakle, odlučili ste uzgajati svoje piliće. Nakon čitanja ovog članka, možete naučiti ovaj postupak od nule.

Postoje mnoge prednosti za uzgoj njihovih pilića. Domaća jaja pravi su kušnji. Svježe su i ukusniji od onih prodanih u trgovinama, a također su idealni za pečenje. Školjka se može izravno baciti u kompostnu hrpu. Većina dana su ptice prepuštene sebi. Šetaju dvorištem, ubijaju bugove i crve, a onda skupimo ova divna jaja.

Međutim, zapamtite: ništa dobro nije lako.

Priprema za vlastitu proizvodnju

kokošinjacPrije kupnje prvih kućnih ljubimaca morate pažljivo razmisliti i pripremiti:

 1. Za početak, trebate piletinu. Trebalo bi postaviti napojnicu, posudu za piće i gnijezdo za svaku tri ptice. Njegova veličina trebala bi vam omogućiti da slobodno stojite, sakupite jaja i lopatice.
 2. Pilići svakodnevno trebaju hranu i vodu. Hrana košta oko 20 dolara za torbu od 50 funti od mojih prodavača. Ali koliko je dovoljno, izravno ovisi o broju vaših ptica.
 3. U proljeće, ljeto i ranu jesen piletina se održava u zraku 12-14 sati. Možete skupljati jaja jednu, a ponekad i dva puta dnevno.
 4. Budite spremni za činjenicu da je potrebno ukloniti gnojivo tijekom cijele godine.
 5. Ako namjeravate otići dulje vrijeme, trebate zaposliti pouzdanu medicinsku sestru za vrijeme odsutnosti. Usput, često je lakše pronaći zube od piletine od takve osobe.

Kako započeti uzgoj pilića

kokošinjacTo su vrlo komunikativne ptice pa će broj u 4-6 osoba biti optimalan. Pobrinite se da prostor koji dolazi s svakim je najmanje 2 četvorna metra. ft. Što više prostora, to će biti sretniji i zdraviji piletina. Ako je to zanemareno, ptice će češće boljeti i izgubiti perje.

Svaka piletina treba dovoljno prostora za “širenje krila”: na primjer, bazen 20×5 stopa ili cijelo dvorište. (Moji kućni ljubimci provode dosta vremena na ulici, imaju dovoljno mjesta da leže u prašini i upijaju sunce).

kokoši na farmiU svakom slučaju, sav prostor mora biti zaštićen kako bi zadržao piliće unutra i ne bi propustio predatora izvana. Stoga, na popisu za kupnju stavite žičanu ogradu i stupove.

Sve to košta novac. Materijali za izgradnju i završnu obradu kokoši s olovkom koštat će 300 do 400 dolara. Ako nemate dovoljno vještina stolarije, trebat će vam i kvalificirane zaposlenike. Želite li povećati svoje stado? Nestlings zahtijevaju brooder svjetiljka za grijanje. Kao što kažu, pilići su u jesen.piletinu u brooder pod svjetiljkom

Related  Uzroci pojave neobičnih jaja u pilićima

Stjecanje pilića različitih dobi

Možete kupiti ptice u različitim fazama razvoja. Sve ovisi o tome koliko ste spremni pričekati jaja:

 • Dnevni pilići mogu se kupiti u inkubatorima. Većina dobavljača za poljoprivrednike godišnje prima 1-2 narudžbe za piliće. Dakle, možete ih pokupiti u trenutku kada idete na hranu. Svaki će vas koštati 3 $. U tom slučaju, jaja će morati čekati 6 mjeseci.per diem pilići
 • Mlijeko u dobi od 20 tjedana je spremno za prvu ovaposition. Trošak je više od dnevnih pilića, ali mnogo se ranije može dobiti jaja. Takvi pilići mogu se odmah staviti u piletinu, svi su ženski. Također se kupuju na inkubatorskim stanicama od dobavljača.podrashchennye pilići
 • Sa zrelim pilićima kokoši kokoši stvar je teže. Je li to netko od vaših prijatelja želi zamijeniti svoje stare piliće i prodati ih vama. U drugim slučajevima, najvjerojatnije ćete naći samo piliće ili mlade. (tovni pilići nisu uspješni kandidati za stado, budući da se drže u kavezima i koriste za proizvodnju jaja u takvoj količini da umiru u dobi od 2-3 godine).kokoši nesilica

Uzgoj pilića

uzgoj pilićaBriga o pilićima nije teško, a detaljno razmišljanje kroz svaki korak nije potrebno. Uz hranu i čistu vodu, pilići trebaju brood, zaštićen od skica. Potrebno je imati crvenu svjetiljku koja je uvijek uključena. Zadržat će temperaturu od 92 ° C, dva inča iznad površine poda (također se smanjuje vjerojatnost pojave i kanibalizma među pilićima).

Kada se pilići proliti, počnite smanjivati ​​temperaturu za 5 stupnjeva tjedno dok ne ostane 6 tjedana. Nakon toga zamijenite starter s prehranom za rast.

uzgajanje

Umjesto da kupujete piliće svake godine, možete ih sami uzgajati. Naravno, trebat će vam pijetao za dobivanje oplođenih jaja. Provjerite je li prostorija pravilno raspoređena: pijetao ne smije biti blizu pilića tijekom izlijevanja jaja, oni će se savršeno nositi bez nje.

kokošja kokošTakođer ćete trebati piletinu. Nasizhivanie je pileći instinkt da sjedne na jaja dok ne počne izlegu. Uvijek smo imali par pilića koji su čvrsto sjedili u gnijezdu i počeli su se nasmijati našim pokušajima oduzimanja jaja. Pileći bentamki poznati su kokoši, također inkubiraju jaja drugih slojeva.

inkubator za valioniceKućišni inkubator je izvrsna alternativa kolačiću. Od početka razdoblja inkubacije do izlijeganja prolazi 21 dan. (Usput, postoje povoljniji datumi za pokretanje inkubacije jaja ili njihovo stavljanje u inkubator). Gledajte svoje buduće kućne ljubimce, jer ako ubrzo nakon izlijevanja piletine iz jajašca, a ne uzimajući ga iz kutija za inkubaciju, umrijet će od dehidracije i gladi. Imali smo slučaj u kojem je netko iznenadio i pokušao se popeti kroz zaštitnu rešetku ventilatora. Kao rezultat toga, umro je od lopatica.

Related  Komposta iz zaljeva – korisna svojstva i primjene

Nekoliko savjeta za sretan kokošinjac

Za uspješno uzgoj pilića imajte na umu moje preporuke:

 1. Postoji mišljenje da je nemoguće držati različite dobi u jednom stadu. Međutim, nikad nismo imali problema s promjenom starih pilića mladima, i obrnuto. Oni uspješno izlegu piliće. Često se slučajevi burlap-a zbog previše ptica nalaze u malom prostoru, pa dajte kućnim ljubimcima više prostora.
 2. Uz piliće uvijek treba postojati izvor vode i hrane. Stavite 4-inčni sloj borovine piljevine na podu, a na vrhu stavite nekoliko listova novina. Zatim raspršite pileći papir i napunite hranilice. Uzmite jedan list svaki dan, a do trenutka kada je posljednja ostala, pilići moraju već naučiti kako jesti iz napojnika.hranilišta
 3. Koristite samo crvene svjetiljke jer pod njihovim svjetlom ne možete vidjeti rane. U normalnoj osvjetljenju, svaka krvna mrlja odmah izaziva ugriz refleks. Pilići radosno i brzo zarobljavaju jedni druge na smrt.
 4. Na uglovima korala stavili su kartonske ploče oko zidova. (također možete napraviti kružnu olovku) Ovo neće omogućiti pilićima da uđu u gomilu i spriječiti gušenje.
 5. Pobrinite se da se piće čiste i da je dubina mala, jer se pilići mogu utopiti. Moji dobavljači preporučuju uporabu 1 galonu za stotinu pilića. Uvijek sam imao dva ili tri kako bih izbjegao gomilu.
 6. Za mlade, koristio sam jednog pića za 6 do 8 ptica i napojnicu, koji je uzduž duljine omogućavao sve odjednom.

Prikupljanje, čišćenje i skladištenje kokošjih jaja

prikupljanje jaja

Vrijedno je jednom pokušati uzgajati jaja, a vrlo će teško vratiti se u tvornicu. Bez obzira na to jesu li proizvedeni od slobodnih polja ili ne, žumanjak će biti svijetao, a ukus je jednostavno divan. Kako bi školjka bila izdržljiva, dodajte piletinu na hranu školjkama kamenčića ili drugih dodataka kalcija koje se mogu kupiti u poljoprivrednim trgovinama.

Svakog jutra skupljajte jaja: glasno zaglavljivanje jasan je znak završetka polaganja. Obično ponovno provjeravam slojeve u popodnevnim satima.

Pilići vole jesti jaja koliko i mi. Većina pilića koji jedu jajne stanice uče o lomljenim školjkama i, posljedično, počinju sami razbiti jaja. Pilići su oportunisti i podnijet će sve što izgleda jestivo. Ako odmah izbacite slomljena jaja i slama, gdje leže, možete spriječiti razvoj ove loše navike u stadu. Kokoš, koji je počeo jesti jaja, ne može se izliječiti. Štoviše, ostatak može slijediti odijelo. Želiš jesti jaja, a ne ih hraniti pticama!

Related  Kako raste i raste crvi za piliće

pilića i jajaMoguće je unaprijed odrediti boju jaja koje je kokoš izvaljen, prema bojama njezinih ušiju. Da, točno, uši. Za razliku od ljudi, u pticama su slušni organi smješteni unutar glave, pa pripazite na ovalno područje kože uz otvor za slušanje. Ako je bijela, onda kokošja jata bijele jaja, ako je crvena, onda će jaja biti smeđa. Između njih nema razlike u okusu ili sastavu, ali bijela jaja izgledaju lakše kada se koriste usijanom bojom.

Čišćenje i skladištenje jaja

skladištenje jajaJaje ljuske prekrivene su “cvjetanjem”, što je prirodna zaštita od bakterija. Ako je moguće, nemojte je isprati, ali ga obrišite suhom, grubom krpom.

Mala mjesta s ostacima gnojiva mogu se skinuti vlažnom krpom. Vrlo prljave jaja mogu se prati samo u toploj vodi, češajući četkom za smeće prirodnim suncem. Hladna voda uzrokuje da se jaja smanjuje unutar ljuske i privlači klice.

Pustite da se vlaga potpuno ispari prije čišćenja jaja. (Volim ih razvrstati po boji, od mraka do svjetla)

Stavite proizvod u kutije za jaja označenu s trenutnim datumom i pohranite u hladnjak na polici. Na vratima se ne smiju pohranjivati, jer će svaki put kad se otvore jaja boriti. Ako su kutije samo djelomično ispunjene, možete napisati olovku na svakom jaje s datumom prikupljanja. Držite u hladnjaku najbolje ne više od mjesec dana. Jaja za inkubator ne smiju se stavljati u hladnjak. držite ih odvojeno na suhom i suhom mjestu ne dulje od 7 dana.

Na bilješku kuhara: kuhati punjena jaja, uzeti tjedan ili starije, ali ne i prikupljeni ujutro istoga dana. One se bolje čiste.

Poljoprivrednici žive od 4 do 7 godina i nose jaja cijelo ovo vrijeme. Međutim, svake godine zimi se odmori zbog nedostatka sunčeve svjetlosti, potrebne za oviposition. Pilići se vraćaju u uobičajeni ritam s dolaskom proljeća.

Vodič za uzgoj pilića – video