indirekt värmepannarrangemangProblemet med varmt vatten blir brådskande där det inte finns någon centraliserad varmvattenförsörjning: i stugor, privata städer och hus. Idag kräver installation av en färdig apparat för uppvärmning av vatten till erforderliga temperaturer allvarliga investeringar. Ett alternativt sätt att leverera varmt vatten är en indirekt värmepanna som kan tillverkas oberoende. Dess fördel är att varmvattenförsörjning av bostadshus utförs i ett ekonomiskt läge och med minsta ekonomiska kostnader.

ansluten panna

Egenskaper och tillverkningssystemet för pannan av indirekt uppvärmning med egna händer

I utseende är en indirekt värmepanna en stor lagertank, oberoende av energikällor (gas, el, etc.). Inuti tanken, gjord av korrosionsbeständigt material, installeras ett spiralrör längs vilket kylvätskan cirkulerar. Kallt vatten i tanken matas genom inloppsröret, vanligtvis nedanfört. Vattnet i pannan värms jämnt av värmesystemets rörliga värmebärare. Utloppsröret för varmt vatten installeras på toppen. För enkel användning är rören utrustade med kulventiler. Utanför är tanken täckt med ett lager av värmeisolering.

En ritning av tillverkning av en indirekt värmare med en volym på 100 liter visas nedan:

Teckning av indirekt värmeanordning

Schematiskt diagram över pannan:

Driftsschema för den indirekta värmepannan

Varmvatten från pannan går in i vattenvärmaren, där den passerar genom ett spiralrör, det omvandlas till en kall vid utgången. Återvänt kylvatten returneras till pannan.

Fördelar och nackdelar med en indirekt värmepanna

Fördelar med att använda en panna av dig själv:

 • anslutning till centralvärmesystemet;
 • installation nära pannan;
 • låga installationskostnader;
 • en betydande minskning av energiförbrukningen;
 • tillhandahålla konstant temperatur vatten.

Nackdelarna är följande:

 • För installation av en panna krävs ett stort område eller ett separat rum;
 • För uppvärmning av en stor volym vatten krävs en lång tid, med uppvärmning av lokalerna som ska utföras med mindre intensitet;
 • snabb bildning av deponier på ett serpentinrör, som kräver rengöring med kemiska eller mekaniska medel två gånger om året.

Det här alternativet för att få varmt vatten passar under uppvärmningssäsongen. Vid andra tillfällen kan värmebärarens roll utföras av den elektriska värmare som är inbyggd i panntanken.

Då värms vattnet med el. I detta fall kan pannan vara påslagen på natten, om natten, låga avgifter eller vid behov.

Related  Hur tömmer vattnet från pannan korrekt och vad behövs för detta?

Tillverkning av en panna med egna händer

På grund av den ganska enkla arbetsprincipen kan en sådan anordning tillverkas oberoende. Låt oss nu titta på hur man gör en panna av indirekt uppvärmning med egna händer.

Allt arbete vid tillverkning av en vattenvärmare består av att montera komponenterna i konstruktionen:

tank

Tanken används som pannans kapacitet. Volymen beror på behoven hos husets ägare i varmt vatten och beräknas utifrån den mängd av 50-70 liter per person dagligen. Ungefär en familj på 4 personer passar en 200-liters panna.

För uppvärmningsanordningen måste tanken vara av rostfritt stål, aluminiumlegeringar eller annat material som är korrosionsbeständigt. Som ett alternativ – en gascylinder, men dess väggar måste först rengöras och primeras. Utan denna åtgärd kommer hett vatten att ge en lukt av gas.

Tank från gascylindern

5 hål görs i tanken: 2 på sidan för montering av spolen, en i botten för inloppsröret, en på toppen för vattenutvinning och en på botten för avloppsröret. För att använda pannan utanför värmesäsongen, är det nödvändigt att försäkra sig om installation av ett värmeelement. Det nedre hålet borras också för det. Låsta element eller kulventiler är fastsatta på de hål som görs.

spole

Ett koppar- eller mässingsrör är lämpligt för detta element, vars diameter och längd är beroende av tankens volym. I genomsnitt beräknas 1,5 kW värmekraft hos serpentinröret för varje 10 liter. Du kan använda ett rör av metallplast eller annan metall med bra värmeöverföring.

Kopparspole för panna

Röret är lindat i en spiral på en cylindrisk dorn. För detta kan du ta en logg eller ett rör med stor diameter.

Vid spolning av spolen är det viktigt att övervaka spolarna:

 • För att säkerställa den bästa kontakten av rörets uppvärmningsyta med vattnet upphettas får varven inte röra varandra.
 • det är inte nödvändigt att göra lindningen med kraftig kraft, då blir det inte lätt att ta bort spolen från dornen.
 • Antalet varv på spolen beräknas utifrån tankens volym och höjd.

Related  Tekniken för installation och anslutning av en vattenvärmare i landet

Värmeisolering

Från utsidan måste tanken vara täckt med ett lager av isolering. Det är nödvändigt att öka effektiviteten och minska värmeförlusterna. För isolering av tanken lämplig monteringsskum, mineralull eller annat värmeisoleringsmaterial som är fastsatt på basen av tråd, lim eller band. För ett snyggt utseende är tankkroppen bättre täckt med tunn tunnplåt eller folieisolering.

Du kan också värma tanken med en annan behållare med större diameter. För detta görs den gjorda pannan i den stora tanken med egna händer och kammaren är fylld med ett värmeisoleringsmaterial eller skumplast på termosprincipen.

montering

visa med installerad spoleMontering av pannan, gjord av egna händer, utförs efter beredning av alla komponenter:

 • spolen längs mitten eller längs väggarna är monterad inuti tanken, munstycken är lödda till sina inlopps- och utloppsrör;
 • För en vertikalt stående panna är svetsarna svetsade till botten, för gångjärnet – gångjärn “öron”;
 • en värmare installeras;
 • Pannan är stängd med ett lock;
 • anslutning av spolen enligt schemat för tillverkning av en indirekt värmepanna till värmekretsens kontur;
 • anslutning av vattenintag / utloppsrör;
 • Rör röret i köket eller in i badrummet vid dragpunkten.

Video: hur man gör en indirekt värmare själv

Video: Indirekt uppvärmning av pannan