Potet høst i det åpne bakkenPoteter er et favorittanlegg av mange sommerboere. Nye måter å vokse på lar deg forenkle arbeidet til gartner og likevel ikke miste i høsten. Moderne teknologi for voksende poteter mer som kunst, noe som ikke er vanskelig å mestre. Så, la oss snakke om poteter, planting og omsorg for dem i det åpne bakken.

Forberedende arbeid før planting av poteter

Forbereder knollene for plantingDet virker som gartner ikke vet hvordan å dyrke poteter? Men det viser seg at for å få gode høstinger lite å grave poteter i bakken, må du lære litt mer regler for omsorg for planten. Kvaliteten på knollene, sorten og utarbeidelsen av jord- og plantemateriale vil avhenge av høsten. Så det er nødvendig å foreta noen ekstra prosedyrer før planting:

 1. Før planting av poteter, er plantemateriale nyttig for dekontaminering.
 2. Foreløpig arbeid utføres på tomten for poteter.
 3. For mer aktiv vekst av røtter og spire, blir ytterligere kutt i hele potetknollen.

Dekontaminering og sminke. Potetknollene er desinfisert med kaliumpermanganat, borsyre eller infusjon av hvitløk. Dette kan tjene som et stimulerende middel for veksten av friske spirer, og vil ytterligere beskytte anlegget mot skadedyr. Hvordan er dette best gjort? En av to måter: soaking (nok vil være 2 timer) eller sprøyting.

Sprøyting av poteter er laget bare når det ikke er spire på knollene!

Du kan kjøpe spesielle løsninger i butikken, men du kan også lage dem selv. Her er noen oppskrifter:

 • ta 10 g borsyre, 50 gram urea og superfosfat, 1 g kaliumpermanganat og 5 g kobbersulfat;
 • 10 liter vann blandet med rastolchennym kilo hvitløk (denne løsningen er egnet for både sprøyting og soaking);
 • et halvt gram mangan blandet med 5 g kobbersulfat og 15 g borsyre. Alt dette helle vann (10 liter).

Jordforberedelse. De viktigste kravene til jordens kvalitet i området hvor poteter vil vokse er luftpermeabilitet og løshet. Før planting av poteter blir landet behandlet to ganger:

 1. På høsten, graver opp hagen med introduksjon av gjødsel i fortiden.
 2. På våren forsegler en blanding av torv og sand i jorden, med en hastighet på 10 kg per 1 kvm. m.

Tuber blokkerer. Det finnes flere typer innsnitt:

 1. Transversal. Dyp snitt, ikke kutt bare 1-1,5 cm til enden av knollen.
 2. Med diameter. Denne typen snitt kalles også stimulerende, det kan være diagonalt eller vertikalt. Grunt, bare 0,5-1 cm.

Takket være slike hakk, begynner de skuddene som normalt “sover” å utvikle seg aktivt. Det vil være nok for en måned å holde kutte poteter i en temperatur på 16-18 grader, slik at sterke, jevnt utviklede røtter og spirer vises på den.

Related  Den ledende faktoren for fruktbarhet av forskjellige jordtyper er humus

Måter å plante poteter

Trench potetplantingDet finnes flere måter å plante poteter på:

 • grøft;
 • glatt;
 • mønet.

grøft. Denne metoden er perfekt for et varmt klima, forutsatt at jorda er lys, sandaktig og ikke holder fuktighet. I dette tilfellet er grøftene gravd riktig for poteter, 10-15 cm dype, med en avstand på 70 cm mellom dem. Knottene i dem er lagt ut med hensyn til deres størrelse: stor hver 40 cm, liten – 30-35.

Noen ganger for denne type planting, forbereder sommerboerne små roviker på forhånd, selv om høsten (denne metoden utelukker høstgraving av landet). Etter å ha gravd grøfter bare til en dybde på 5-10 cm, gjør de en slags “pute” fra organisk materiale: halm eller andre planterester med overgrodd gjødsel, og alt dette er dekket med jord. På våren kan disse poteter plantes tidligere enn vanlig, fordi de nedbrytende organiske stoffene vil varme jorden raskere.

Glatt. For denne typen planting er det bare nødvendig å heve et lag jord, legg en knoll potetspirer oppover og dryss med jord. Denne enkle metoden er en utmerket løsning for velopplyste områder uten stagnasjon av vann. Særegne “hull” er laget i en avstand på 60-70 cm til en dybde av en halv pint av spade. Landing er laget i to linjer, i forskjøvet rekkefølge. Dette vil legge til rette for inter-raden kultivering av poteter i fremtiden, når spirer vil dukke opp.

møne. Hvis jorda på stedet er “tung”, vannlogget, er denne metoden egnet. På en avstand på 70 cm fra hverandre er det laget kamper 10-15 cm høye, og potetknollene plantes i en avstand på 30 cm. Dette hjelper overflødig fuktighet å raskt ødelegge.

Grunnleggende regler for planting av poteter:

 • Det er vanlig å plante poteter i de første dagene i mai.
 • Siden må være solrik, uten stagnasjon av vann.
 • Retningen til plantingene er fra nord til sør; Dette vil gi en mulighet til jevnt å lyse opp og varme opp rader med poteter.

Metoden og planen for planting er valgt fra beregningen av spesifikke forhold under hvilke planten utvikler seg komfortabelt og fruktbar. Da er det mye mer praktisk å ta vare på planting, og mer meningsfulle resultater oppnås.

Riktig pleie av poteter etter planting

Poteter sprouted av alle reglene gir mer sunne spirer. Men det er ikke utelukket at anlegget trenger mer forsiktighet. Omsorg for poteter etter planting innebærer flere stadier:

 • vanning;
 • ridging;
 • gjødsel;
 • beskyttelse.

Related  Velg de beste varianter av dill

vanning

Vann potetene med sprinklingVanning er en av de viktigste faktorene som påvirker utbyttet av poteter. Hvis sommeren ikke er tørk, så er det nok å bruke 3 vanninger. Men det må gjøres rett og til rett tid. Du trenger ikke å vann umiddelbart etter planting, siden jorden fortsatt inneholder fjærfuktighet. Men når toppene begynner å vokse aktivt, og dette er om en halv måned etter fremveksten, er anlegget i trangt behov for ytterligere fuktighet.

Prosessen med blomstrende poteter viser at dannelsen av knollene begynte, noe som betyr at det er på tide å vanne igjen. Den tredje vannet vil avhenge av hvor mye jorda har tørket ut. Hvis det er vanskelig, knuter det ikke godt i hånden, og i en dybde på 6 eller flere centimeter er det tørt, og det trenger derfor fuktighet. Neste dag eller annenhver dag, avhengig av tørking av jorda, er det nødvendig å løsne jorda. Eller det er mulig å spre mulch på fuktig, men land, noe som også bidrar til bevaring av fuktighet i jorda.

Drikke vanning av poteterHva skal du velge? Metode for sprinkling eller drypp vanning? Mange sommerboere ser fordelen av hver type vanning. Hvis det for eksempel er mulig å installere sprinklere for en dag eller mer, er det som å erstatte et lite regn, når ikke bare jorda er fuktet, men det fjerner også støv fra brosjyrer og stengler. Med drypp vanning vil mer vann gå under busken.

hilling

Inter-rad behandling av poteter er svært viktig. Det kan beskytte unge planter mot mulige frost, fjerne ugresset, sikre opphopning av fuktighet og luftstrømmen til røttene, vil stimulere veksten av grønn masse og røtter. Hilling poteter med hakkeDet viser seg at hilling – dette er en viktig del av omsorgen for anlegget, fordi utbyttet avhenger av det direkte. Den første løsningen mellom rader kan utføres umiddelbart, etter hvert som unge skudd av poteter vises. I fremtiden må du lage bakker hver gang etter regn eller vanning, og før blomstring.

Det finnes flere måter å hile på – mekanisert: motoblock, og manuell: helikopter, hiller, flatskjærer.

gjødsel

Superfosfat i granulerPotet reagerer godt på blandet topp dressing, både organiske og mineralske gjødsel. Du kan til og med plante poteter, legge til ask eller nitrophos (1 ss per brønn).

Poteter anbefales for sesongen å mate tre ganger. Første gang dette er gjort, når toppene fortsatt er unge og utvikler seg. For å gjøre dette, fortynne 1 ss i en bøtte med vann (10 liter). urea. Eller de lager en halvflytende mullein. På bushen minst 0,5 liter av noen av løsningene. Gjødsel kun etter regn eller vanning.

Related  Når skal så gulrøtter på månekalenderen

Den andre obligatoriske toppdressingen under spiring er designet for å akselerere blomstringsprosessen. For dette krever en bøtte med vann 3 ss. skjeer av aske og 1 ss. skjeer av kaliumsulfat.

For topp dressing av poteter under blomstring, er superfosfat i granulater perfekt. Takket være denne gjødsel utvikler et lydrotsystem, blir dannelsen av knollene akselerert (et glass halvflytende mullein og 2 ss superfosfat er nødvendig per 10 liter vann).

beskyttelse

Colorado beetleAsk ikke bare befruktner, men beskytter også potetbusker perfekt fra råtne i vått vær. Derfor er det ikke bare mulig å vanne planter med en askeoppløsning, men også å kutte ned toppen av den. Den samme metoden bidrar til å kjempe og med den viktigste fienden av poteter – Colorado beetle.

Naturløk er mye brukt og løkskall. Det kan legges til brønnene når poteter er plantet, og for å dekke opp plantingene med det, som sprinkler rundt plantene. Plante i poteter eller rundt belgfrukter, calendula eller sennep, vil bidra til å beskytte rotkulturer fra wireworm.

Fra sen blight vil hjelp hvitløk infusjon. 200gr hvitløk knust til vannkoker, tilsett litt vann og la det brygge i 2 dager. Bland deretter denne infusjonen med 10 liter vann, og du kan behandle plantene. Dette bør gjøres 2-3 ganger med et intervall på 10 dager.

Det finnes andre måter å beskytte poteter mot sykdommer og skadedyr på. For eksempel, mekanisk høsting av Colorado beetle og dens larver, eller kjemiske preparater.

høsting

Sannsynligvis er det hyggeligste å se fruktene av ditt eget arbeid. Det er høsting av poteter mer enn objektiv vurdering, det er en mulighet til å lære leksjonene som vil være nyttige for neste planting av poteter.

Tips for å dyrke poteter i det åpne bakken

 1. Til planting velges bare friske knoller.
 2. I minst 10 dager før planting overføres plantematerialet til et varmt sted.
 3. Plantepoteter må nødvendigvis oppvarmes til 8˚ eller mer, jord.
 4. Vanning bør bare gjøres om kvelden, slik at fuktigheten på bladene kan tørke ut om morgenen.
 5. Jordavløp etter vanning skal utføres så snart som mulig.
 6. Stamknus fra bakken i en avstand på 15 cm er en metode som gjør at løvet etter blomstring ikke kan utvikle seg. Så konsentrerer potetbushen sin styrke på rotkulturen.
 7. Vanning stopper 3-4 uker før høsting.

Se hvordan du skal plante poteter riktig, se videoen.

Plante poteter med en no-till metode – video