artisjokk i hagenArtisjokk er en eksotisk plante med et uvanlig navn og ikke mindre uvanlig syn. Alle hørte om ham, men få hadde muligheten til å møte ham personlig, og i tillegg er det. Og å vokse … Denne prosessen er helt ansett som umulig og vanskelig. Faktisk er det ingen problemer med å øke artisjokker.

En frukt, en grønnsak, en hybrid?

blomster artisjokkArtisjokk er en urteaktig plante og tilhører familien Astrope. Fødestedet for dette miraklet er Kanariøyene og Middelhavskysten. Også det kan bli funnet i Amerika, hvor det lenge var regnet som en ugress. Gjennom årene har anlegget erobret Nord-Afrika, Europa, Sør-Amerika og California, og er blitt ikke bare vokst, men også spist.

Og likevel, hvordan ser en artisjokk ut? Vel, har du sett tistler? Her er noe som ligner på det. Det er bare en ublåst nyre av en blomst, som inneholder mange kjøttfulle kronblade, som går til mat.

Artisjokken modnerPerennial kjennetegnene er: taproot, god transport vinter, store flikete blader, rett stilk, som kan nå en høyde på 1,5 m også tiltrukket seg oppmerksomheten til store inflorescences, opp til 10-12 cm i diameter, i utseende ligner kurver dekket. sett med vekter. Hvis vi antar blomstrende planter, åpner bud med utseendet på den blå fargen rørformet form.

Underverk av reproduksjon

blomst artisjokkfruktArtisjokk forplantes på to måter: fra frø og rotskudd. Dyrking av artisjokker i Moskva-regionen og i de sentrale regionene i Russland gjøres best på en frøplanteform. Og i de sørlige regionene kan du bruke en direkte metode.

Rottelinjer

artisjokk fra basal lagetHvis artisjokken er voksen, så er det i det andre år av livet det å produsere rotskudd. Hvis de er skilt, og riktig plantet og oppdratt i omsorg, vokser vokstplantene fra dem. For såing velger du den unge som har tre sterke blader, og separerer forsiktig prosessen fra moderplanten. Videre plantes skuddene i jorda som beskrevet ovenfor og tar vare på dem.bush divisjon og planting

Related  Nederlandsk teknologi for jordbær

Dyrking av artisjokker fra frø

artisjokkfrøPlanten er svært sjelden i vårt land, derfor er det lettere å finne frømateriale enn voksne busker.

Som regel blir artisjokfrø solgt for 15 stk. i en pakke. Såing begynner i den første uken i mars, og ikke glemmer å forberede dem i februar. For dette legges frøene i en beholder, helles med vann og forlates i 10-12 timer, til de svulmer.

Vann ta en jevn eller ren artesisk romtemperatur.

Deretter legges frøene på en klut, innpakket i den, innpakket på toppen og sendt i 5 dager på et varmt sted. Når frøene helles, sendes en pose med frø i 2 uker til kjøleskapet, plassert på den nederste hylle.

En slik forberedelsesprosess kalles stratifisering og gjør det mulig å øke sjansene for blomstrende og fruktdynamisering betydelig inn i plantingsåret.

Substrate forberedelse og såing

Den neste fasen av å dyrke artisjokken er utarbeidelsen av beholderen der plantene skal dyrkes. Dette burde være en skuff med en praktisk størrelse for deg. På bunnen helles første drenering, og på toppen av et substrat bestående av siktet sand, grøft og humus, tatt i samme forhold. Delvis blandede komponenter skal fuktes.

På jordens overflate gjør grooves dybden på 1-1,5 cm, og legg frøene, plasser dem i en avstand på 3-4 cm fra hverandre. Overfra er frøene dekket med jord ikke mer enn 1 cm tykk. Ikke bruk et glasshus eller deksel med glass og film. Det viktigste som skal overvåkes, er jordens fuktighet – det bør ikke tørke opp.

Spirer vil vises om noen dager. Når det første arket dannes, er det ønskelig å øke belysningen og redusere temperaturen til 15 grader. Ellers vil stengene til planten strekke seg. Vanning bør være moderat, da artisjokken ikke liker “våte føtter”.

Related  Ta vare på tangerine hjemme

Velger og bryr seg

artisjokk seedlingHvis frøene er plantet i flere deler i en enkelt beholder, bør de raspikirovat, mest foretrukket i torvpotter av 0,5 liter, fylt med en blanding av humus, sand og jord.

For ikke å skade planter, er det nødvendig å helle hovedbeholderen og bare deretter fjerne de unge.

I jorda, lage et lite hull, ta ut den første spire, klem den sentrale rotten og plant den i en gryte. Vannplanter sendes til et lyst og varmt sted.

velutviklet artisjokk bushTo uker etter planting befruktes planter med mullein, fortynnet med vann i forholdet 1:10, og etter 2 uker – gjødsel. Fra denne tiden kan ungdommer bli temperert, ta det ut i noen minutter til gaten og øke denne perioden til 10 timer, og ikke glemme å være fra sol og regn.

Landing i åpen bakke

artisjokk vokser utendørsNå vurdere hvordan å dyrke en artisjokk i det åpne bakken. Plante anlegget i midten av mai på sørlige bakker, der det er næringsstoffer og lufttett jord.

Dersom anlegget skal gå til dyrefor, er det utfelles i hagen, som på forhånd graves jorden og gjør det superfosfat, humus og kaliumsulfat i en mengde på 0,2 kg, 10 kg og 40 g henholdsvis per 1 m2. Samtidig er det nødvendig å danne senger 20 cm høy i en avstand på en meter fra hverandre. Planterne er plantet slik at det er en avstand på 80 cm mellom dem. De unge plantes og mulges med halm eller tørket gress.

artisjokk dekorasjonHvis kronärtskjøt er dyrket med dekorativt formål, er det plantet der, der det er mulig å skaffe skikkelig omsorg, for eksempel i hagen eller på plenen foran huset. Dermed skal du forberede et hull på 50 cm dyp og 70 i diameter, lage en kompostblanding med torvmaling og plant plantene i en avstand på 1,5 m mellom prøvene. Fra ovenfor utfør mulching ved et gress.

Related  Jerusalem artisjokk kan og bør dyrkes i forstadsområdet

Høsting og bevaring

artisjokkavlingI utgangspunktet kan fruktene fra planten kun samles inn i andre år. Frukting i det første året er svært sjelden. På slutten av sommeren produserer planten stengler, som er klare til å bli kuttet i to uker.

Knopper modner på forskjellige måter, så alle trenger en egen kontroll.

Bestem om du trenger å kutte en blomst eller ikke på toppskalaer. Når de begynner å åpne og bøye, er timen kommet. Hvis toppen av blomsten ble kronet med blåblader – du savnet tiden, knoppen er overripe og det er allerede ikke det.

skikkelig kutt artisjokk

Klipp artisjokk sammen med stammen, og la en “hale” på 4-5 cm. Med hensyn til lagringstider varierer de fra 2 til 12 uker, avhengig av lagringsforhold.

Til tross for sin eksotiske opprinnelse er artisjokken absolutt ikke komplisert i dyrking for våre kjøkkenhager. Nå vet du hvor kronbladet vokser, hvordan man vokser det ordentlig, og hvis du bestemmer deg for å plante denne planten, blir bordet ditt fylt opp med en rekke retter fra et velsmakende og sunt produkt.