krysantemum stiklingerNår du vokser krysantemum fra frø, er det ofte et tap av deres variete egenskaper. Stiklinger betraktes som den mest pålitelige måten å reprodusere verdifulle varianter i store mengder på. Denne metoden er en slags vegetativ reproduksjon. Populært de siste årene, blir koreansk krysantemum noen ganger multiplisert og deler bushen. Herved er prosentandelen av hennes reproduksjon ganske lav. Stiklinger av krysantemum av denne arten kan lett rotere og bevare alle arter av den opprinnelige planten. Takket være denne metoden kan du raskt multiplisere et interessant utvalg.

“Tidlige” stiklinger er de som vokser om vinteren (januar-februar) med en kort lysdag. De tar rot i 1 måned. “Late” stiklinger, oppnådd i april-mai, danner røtter i 1-2 uker.

Egenskaper av reproduksjon av krysantemum av stiklinger

Rotting av stiklinger og veksten av disse blomstene har visse egenskaper:

  • Småblomstrede planter roter mye raskere enn store blomsterplanter;
  • varianter hvor kjøttfulle og tykke skudd roter mye verre;
  • planter av en rekke når de vokser fra “tidlig” og “sen” stiklinger, går inn i blomstringsperioden nesten samtidig;
  • Utbredelsestiden påvirker bare kun størrelsen på planten (svært høye stilker vokser fra “tidlige” skudd).

Hvordan forplantes krysantemum med stiklinger?

Prosessen med reproduksjon av krysantemum begynner med utvelgelsen av de beste av sitt slagfulle voksenplanter, kalt dronningceller.

I høst velger du sunne busker med perfekte blomsterstand. De bør ikke ha noen tegn på sykdom eller skadedyr. På slutten av blomstringen blir dronningceller begravet i drivhusene eller transplantert i bokser. Chrysanthemum busker er igjen på et kjølig sted, beskyttet mot overflødig fuktighet. For lagring, lukkede terrasser, verandaer eller lysskur er egnede. Lagringen av dronningceller avhenger av vintertemperaturen. Ideelle forhold for perioden med fysiologisk dvale av krysantemum er innen 3-5 ° C. Hovedregelen for deres vellykkede bevaring – disse blomstene bør ikke være under 1 ° C.

For å få unge planter med et utmerket nivå av blomstring, er det nødvendig å vernalisere dronningens celler. For dette formål er plantene i 3-4 uker i rom med en temperatur på 1-4 ° C. Fraværet av en slik prosedyre fører ofte til det faktum at noen varianter av krysantemum ikke blomstrer.

Related  Året rundt dyrking av agurker i et drivhus

For å få et godt plantemateriale, blir moderplanterne overført til et varmt, opplyst rom og vannet regelmessig. Et par dager senere vekker knoppene til fornyelse på sine røtter. Samtidig vokser rotspottet fra moderluten. Effektiviteten av stiklinger er helt avhengig av mengden nye frøplanter. For å oppnå et tilstrekkelig antall planter begynner dronningcellene å forberede seg til stiklinger allerede i februar. Ofte er denne prosedyren utført tidlig på våren.

beskjæring borekaksFor stiklinger passer bare den skytingen som vokser fra roten. Det er derfor noe “hamp” som representerer lignified stilkene av blomsten skal kuttes. Siden utviklingen av rotskudd er ofte ujevn, med et lite antall dronningceller, er det problematisk å oppnå ung vekst i samme alder. For å løse dette problemet, blir stikkontakter lagret i fuktig sagflis i kjøleskapet (på nedre hylle) i ca 2 uker. Når et tilstrekkelig antall stikker blir oppnådd, begynner de å slå rot.

Hvordan kutse krysantemum?

Rotskuddene kuttes med en skarp kniv under bladknutepunktet, når 2-3 mellomrom dannes på den. De resulterende stiklinger plantes i esker eller små potter med et fritt underlag med en nøytral reaksjon. Den er fremstilt fra fruktbar jord, humus og sand, tatt i forholdet 2: 1: 0,5. Substratets tykkelse skal være 3-4 cm. På toppen blir den kalsinerte sanden hellet på den. Dens lag skal være 2-2,5 cm. Du kan også bruke en blanding av perlitt og grov sand i forholdet 1: 1. Dette substratet har høy fuktighetskapasitet og luftpermeabilitet.

For rask rotering av steggene behandles de med en løsning av rotstimulerende midler. For å gjøre dette, bruk stoffet “Kornevin” eller alfa-naftyleddiksyre (NAA).

vokst krysantemum stengelStikkene er begravet i underlaget til en dybde på 2,5-3 cm. Den optimale temperaturen for rotting av stikkene er 18-20 ° C. I rommet som brukes til rotting av stegg, er det nødvendig å opprettholde et optimalt mikroklima. For å gjøre dette, over kapasiteten lage en “dome” laget av polyetylen film, som gir den nødvendige fuktigheten.

Related  Varianter av Blackberry Agavam og regler for omsorg for henne

dyrking

Pleie av stiklinger er daglig sprøyting og regelmessig vanning. Suksessen med rooting er påvist ved utseendet av en gevinst på flukt. Planter kan befruktes med nitrogengjødsel. Omtrent 1 måned etter at rottingene begynner å rote, utvikler rotsystemet seg på dem. Etter at det blir tilstrekkelig kraftig, plantes nye planter i det åpne bakken. Ofte skjer dette i mai-juni.

Krysantemum stikker med røtterI tilfelle at rotte skudd ikke kan plantes på friluftsområdet i forbindelse med frostfeil, holdes de i rom med en lufttemperatur på 8-10 ° C. Under slike forhold vil “stikking” av stikkene bli forhindret. På et fast sted plantes de først etter at det ikke er noen trussel om vårfrostene. Hvis du ikke planlegger å rotte stikkene umiddelbart etter skiving, plasseres de i en beholder med vann.

Stiklinger av storblomstrede krysantemum utføres fra januar til april, og småblomstrede krysantemum fra februar til slutten av mai. Reproduksjon av krysantemum høsten innebærer planting av forankret stegg i slutten av mai og tidlig på sommeren. I dette tilfellet vil tidlig blomstring av den unge busken være i neste år.

Reproduksjon av krysantemum ved stiklinger – video