Nyttige egenskaper, god smak, høyt utbytte og tidlig liv gjør denne bærbusken konkurransedyktig. Men for å få en sunn busk og få gode innhøstinger fra det, må du vite hvordan du skal vokse krusbær på riktig måte.

Grunnprinsipper for dyrking

Hemmeligheter av voksende gåsbær på bakgårdenDenne vakre planten kan begynne å bære frukt i 3-4 år etter planting av den unge plantingen i bakken. Og til 20 år holder bushen muligheten til å tilfredsstille sine eiere med rikelig høst. I denne gooseberry er det ikke lunefullt. Og likevel kan feil omsorg, sykdommer og skadedyr bli et alvorlig problem.

Det er flere regler som er obligatoriske for alle gartnere:

 • Først av alt er det nødvendig å bestemme hvilken type stikkelsbær. Fra dette vil avhenge av overlevelsesgraden av bushen, dens fruiting og motstand mot sykdom.
 • Det er viktig å ta en ansvarlig tilnærming til valget av et plantingssted.
 • Velg den nøyaktige tiden for å plante en busk.

Pleie og dyrking av stikkelsbær inkluderer:

 • beskjæring;
 • luke og mulching av jord;
 • rettidig vanning;
 • gjærsel av stikkelsbær;
 • beskyttelse mot frost;
 • riktig forberedelse til vinterkjøl.

Hemmeligheter for voksende stikkelsbær i landet

Kanskje anses å være favoritt for alle gartnere. Ta vare på ham krever ikke mye innsats og penger, og avkastning er alltid rikelig. Derfor er voksende stikkelsbær i landet en tradisjon.

 1. Plass for planting av stikkelsbær.
  Før du planter en bush av stikkelsbær, må du nøye velge ham et passende sted. Dette vil avhenge av jordens kvalitet. Anlegget roter ikke godt og fructifies, og er mer utsatt for sykdommer i landet, som er svært fuktet. Derfor er det nødvendig å unngå sprukker og lavlandet, der vann samler seg, mørke områder eller områder, med tung leirejord.
 2. Utarbeidelse av et sted for planting av gåsbær.
  For vellykket dyrking av krusebær på hagen, om nødvendig, må du forbedre jordkvaliteten ved å legge til humus, gjødsel eller kompost. En tilstrekkelig mengde sand blir introdusert i leirejordene med en hastighet på 1: 2.
  På det valgte stedet fjernes ugress, og gropen er gravd 40 ved 40 centimeter og omtrent en halv meter dyp. En gjødsel påføres: opptil 1 kg kompost med tre aske (100 gr) eller en bøtte med grønt organikk. Alt blander seg godt med jorden, og er fylt med vann, 3-5 liter.
 3. Planting.
  I gropen med vann (ca 5 liter hell straks før planting), plasseres planten 5-6 cm i en helling på 45˚. Dens røtter, sammen med fuktighet, dykker ned i jorden, holder seg fast til den. Denne “våte” plantingen sikrer at det ikke vil være tomrom på røttene, og stikkelsbær vil raskt ta rot. Gruven er dekket med jord og forlater en grøft rundt bagasjerommet.
  Hvis det skal plante flere busker av stikkelsbær, må avstanden mellom dem ikke være mindre enn 1,5 meter.
 4. Tid til å plante stikkelsbær.
  Hvordan vokse kirsebær? Det første du må gjøre er å velge en landingstid. Høst er den beste tiden. For eksempel, i midten av oktober, og i de nordlige områdene er det tillatt å plante stikkelsbær selv i slutten av september. Dette gir bushtiden til å kjøle seg ned for å slå rot, da akklimatiseringsperioden faller for vinterperioden. Og på våren er anlegget klar til å begynne å vokse.

Vårplantering av frøplanter er tillatt. Og den beste perioden for dette er når jorden begynner å tine, men nyrene er ennå ikke hovne.

Ta vare på en busk av en stikkelsbær

Dette er en serie prosedyrer:

 • Løse og grave jorden rundt plantens stamme.
 • Tidlig befruktning og vanning av krusebær.
 • Beskjæring av busken.
 • Bekjemp mot sykdommer og skadedyr.
 • Forbereder vinterplanter.

Related  Voksende erter i det åpne bakken

Jordbruk

Jorden langs kronens omkrets bør regelmessig lukkes. Hvis jorda på hvilken stikkelsbær er plantet, er “tung”, så er det bedre å være forsiktig, siden plantens røtter ligger på overflaten, grave over.
Mulching av humus eller torv erstatter disse prosessene perfekt. Som en mulch kan du bruke hakkede tynne grener og tørt gress.

Vanning og gjødsling av stikkelsbær

Unge frøplanter trenger regelmessig og rikelig vanning. I fremtiden, når du vokser stikkelsbær, bør vanning utføres etter behov, avhengig av jord og værforhold.
Det anbefales at minst 2 ganger årlig gjødsel av planten: etter blomstring og etter høsting. For dette formål må man bøssing 80 g. Superfosfat, kaliumklorid g. 20 (eller? Kopp aske) 40 g. Nitrat og 10 kg. reparted gjødsel. Du kan bruke urea på våren, 30 g per 1 m2.

Beskjæring av krusebær

Sanitær beskjæring. Dette er fjerningen av alle tørre, syke eller tykkende buskgrener. Det holdes hele året.
Danner beskjæring. Det skal utføres enten tidlig på våren eller sen høst. Hensikten med denne beskjæringen er å forlate 4-5 grener på bushen, som er den mest utviklede. Nesten all ung vekst er kuttet ut, gamle skudd blir forkortet. De grenene som er over 6 år, fjernes.

Sykdommer og skadedyr av krusebær

Takket være den konstante utviklingen av oppdrettere er moderne varianter av stikkelsbær mer resistente mot sykdommer. Men under visse forhold er de utsatt for ulike typer sykdommer, og den første faren for buskene er pulverformig mugg.

Hvilke ugunstige faktorer er farlige for anlegget:

 • Mangel på omsorg;
 • Kontinuerlig fuktighet;
 • Kule vær.

Hvordan ta vare på hans helse?

God drenering eller vanlig avfetting vil hjelpe overflødig fuktighet å gå vekk. Hvis du vet om tilnærming til frost, kan du forvann busken eller isolere den med et spesielt materiale (filmen må fjernes om dagen).

Related  Populære bringebærsorter med bilde og beskrivelse

Den første fienden av krusebær er amerikansk pulverlakk, men også rot, spotting og anthracnose truer anlegget. Det er nødvendig å gjennomføre en stor sprøyting av planter etter høsten, eller om våren før knoppene blir oppløst med jernsulfat (3 g per 1 liter vann). Dette er både forebyggende tiltak og behandling ved første påvisning av tegn på sykdommen.

Infusjon av aske (1 kg per 3 liter vann) er effektiv fra bladlus og andre skadedyr. På våren og etter blomstringen blir bushen behandlet som et forebyggende tiltak.

Sykdommer påvirker utbyttet av planten, så det er viktig å overvåke tilstanden til bushen og reagere i tide på alle behovene.

Beskyttelse av stikkelsbær mot forkjølelse

Stikkelsbær er upretensiøs, og under den falne snøen vil røttene føle seg tilstrekkelig beskyttet. Men gartnere anbefaler ikke glem å behandle bushen med midler som vil hjelpe planten til ikke å bli syk og gi en utmerket høst.

 • Den første tingen å gjøre etter høsting og fallende blader – å samle alt planteavfallet fra under busken. Deretter blir gooseberry behandlet med 1% Bordeaux væske, forsiktig sprinkling det.
 • Det neste trinnet er å grave bakken nær bagasjerommet for å hindre at insektene overvintrer.
 • Nå må du gjødsle anlegget.

Dyrking av stikkelsbær i forskjellige klimatiske forhold

Velge et utvalg av stikkelsbær, må du vurdere de klimatiske forholdene der det vil vokse. Og følgelig ta vare på anlegget, avhengig av lufttemperaturen, naturen og mengden av gjennomsnittlig årlig nedbør og andre særegenheter ved værforholdene i denne eller den aktuelle lokaliteten.

For eksempel inkluderer dyrking av stikkelsbær i Sibirien ytterligere tiltak for å forberede seg på vinteren.

Related  Foto av sykdommer og skadedyr av erter, kampmål

Busken, bortsett fra at den er begravet på grunnen av bakken eller sagflis, danner en høyde, er også dekket med agropan. Dette er hvis sterke frost kom før snøen.
I tilfelle når snøen har falt ut, kan du bush de gåsbærene pent bøye til bakken, fikse den med brett og sovne med snø. I dette tilfellet, gooseberry perfekt overwinter selv i spesielt kalde områder av landet.

Noen sorter av stikkelsbær kan til og med gjøre uten ekstra ly. Disse inkluderer “Houghton”, “Red Large” og andre.

For vellykket dyrking av stikkelsbær i forstedene, må du på en ansvarlig måte nærme seg valget av egnede varianter. Hva er kravene til dem:

 • Motstand mot pulveraktig mugg;
 • Varianter av tidlig og middels modningstid er best;
 • De som allerede har blitt godt bevist som egnet for å vokse i den sentrale delen av Russland. Så for eksempel “Pålitelig”, “Malakitt”, “Vår”, “Plomme” og mange andre.

Funksjoner av voksende stikkelsbær fra frø

For mange gartnere er det ikke vanskelig å dyrke stikkelsbær fra frøplanter. Men det finnes andre måter, for eksempel frø eller lag.

Her er noen hemmeligheter av voksende stikkelsbær fra frø:

 • Det er nødvendig å samle frø fra modne bær og vaske dem fra massen, tørk dem.
 • Frøene lagres ikke, og etter at de tørker ut, såres umiddelbart.
 • På bunnen av potten må drenering legges.
 • Jorden bør i like store mengder inneholde en jordnær fruktbar blanding fra hagen, en humusblanding og sand.
 • Så på en dybde på 0,5 cm, hver 5 cm.
 • Hell og dekk med en film, og legg potten i et rom med en temperatur på 3-5 ° C.
 • Ikke la jorden tørke ut.

I midten av våren blir krukene tatt ut i hagen og er begravet. Voksenplanter blir dived når to virkelige blader vises på dem. Landet der de lander skal være godt befruktet: per kvadratmeter 10 kg. gjæret gjødsel, og samme mengde humus. I fremtiden skal jorden jevnlig løsnes, vannes og befruktes med unge krusebærsplanter.

Hvordan vokse kirsebær (video)