Kalv har dyspepsiUnder de första dagarna efter födseln har kalven en svag immunitet och en underutvecklad mage. Därför är det extremt känsligt för sjukdomar av vilken typ som helst, speciellt intestinala, till exempel dyspepsi hos kalvar. Oftast påverkar denna sjukdom djur på grund av felaktig utfodring och dålig vård.

Vad är matsmältningsbesvär och vad är orsakerna till dyspepsi?

Mjölk av dålig kvalitet - en av orsakerna till dyspepsiDyspepsi är en matsmältningsstörning, på annat sätt kallas enzymatisk diarré. Det är vanligtvis påverkat av nyfödda kalvar med en ålder av upp till 10 dagar, särskilt under perioden med utfodring av kolostrum. Först och främst påverkas dyspepsi av kalvar med allvarligt försvagad immunitet, och mer hälsosamma djur blir infekterade. På grund av detta är massiv förlust av boskap möjlig. Sjukdomen kan inträffa under alla årstider, men oftare på våren eller i slutet av vintern.

Om du inte vidtar brådskande åtgärder för att behandla ett sjukt djur, är ett dödligt utfall på grund av uttorkning av kroppen oundviklig.

De viktigaste symptomen på dyspepsi är diarré i kalven, slöhet.

Orsaker till förekomsten:

  • kolostrum av dålig kvalitet – under utfodring fick inte koen tillräckligt med näringsämnen eller matades med en medelmåttig mat;
  • Felaktiga villkor för internering: En liten bur med ett stort antal kalvar, slush, utkast, fukt, kallt;
  • smutsiga behållare för matning;
  • frånvaro av gång
  • övergödning;
  • sen lansering av koen
  • kallt eller bortskämt kolostrum.

På grund av den dåliga kvaliteten på mjölken manifesteras symtomen på sjukdomen så tidigt som 2 timmar efter den första utfodringen. Som ett resultat är kroppen uttorkad och saktar ner alla metaboliska processer, vilket negativt påverkar tillväxten och utvecklingen av kalven dramatiskt. Dyspepsi av kalvar kan ske i två former – lätt och tungt. Den första typen av sjukdom som kännetecknas av följande symptom: dålig aptit, letargi och minskat intresse i alla omgivande, flytande avföring (ca 2 gånger om dagen). Om du börjar behandla djuret i tid i detta skede kommer en fullständig återhämtning att komma.

Svår form är något annorlunda: kalvar ingen aptit, kroppstemperaturen stiger, och huden blir kall. Den flytande avföring är ut ofta, pulsen är snabb. Såvida brådskande åtgärder vidtas, djuren dör på grund av överskjutande toxiner (sjukdomsalstrande mikroorganismer) och uttorkning inom 2-5 dagar.

Related  Sau som en bedrift for en nybegynnerbonde

behandling

Innan du börjar göra något, om kalven lider, är det nödvändigt att skilja den från andra kalvar, till exempel genom att flytta den till en separat bur.

För att behandla dyspepsi måste du tillämpa en uppsättning åtgärder:

  • regelbunden och regelbunden utfodring
  • stöd för vatten och vitaminbalans i kroppen;
  • förebyggande av alla fermentationsprocesser i tarmarna.

Den sjuka kalven behöver isolerasBehandlingen beror på svårighetsgraden. Om en enkel form, så uppenbaras orsakerna till dyspepsi, till exempel mat av dålig kvalitet och felaktig utfodring av koen som ger kolostrum. I detta fall separeras alla sjuka djur i rena celler och matas inte i 6-12 timmar. Det ges endast från teskedfulla drinkar varm saltlösning eller 1% saltlösning. På den första dagen, 1 eller 2 gånger, ersätts kolostrummet med 1% saltlösning.

För att behandla dyspepsi använd ett avkok av plantainFör behandling av diarré i form av kalvar i hemmet har olika infusioner visat sig vara utmärkt. För 1 kg blad av plantain eller kamille, ta 10 liter kokt vatten. De löds innan de matas med kolostrum 100-150 ml 2-3 gånger om dagen i två eller tre dagar. För att normalisera arbetet i magen i 5-7 dagar matas magsaft, utspätt med 50% kokt vatten, 30-50 ml. Dessutom ges acidophilus-bouillon kulturer, enligt de doser som anges i anvisningarna.

Efter en hungrig dietmjölk som matas i små portioner (25% av den totala volymen), men ofta – 5-6 gånger om dagen. Inom 4 dagar, kommer delen till normal.

Om sjukdomen flyttade till den tunga, behovet av behandling av ett stort antal olika läkemedel som administreras i genom mat (kloramfenikol, sintomitsina och mer), intramuskulär (gidrolizina L-130, noliglobuliny) och intravenös (Ringer-Locke-lösning). Därför bör du söka hjälp av en veterinär, eftersom du behöver kontinuerlig övervakning av en specialist.

För att undvika sjukdomen boskap dyspepsi och andra tarminfektioner eller parasiter, är det endast nödvändigt att iaktta renlighet, mat, och ge full tid att inspektera.

Kalven är frisk

Colibacteriosis och salmonellos

Orsaken till diarré kan vara kalcibacillos av kalvar. Denna farliga infektion påverkar djur med ålder från 3 till 8 dagar. Det uppstår på grund av dålig kvalitetsmat, brist på vitaminer och felaktig vård. Det överförs oftast genom kolostrum. För behandling behövs antibiotika, läkemedel, neutraliserande toxiner, hyperimmun serum. Från folkläkemedel använder infusioner av kamomill, ekbark eller Johannesört.

Related  Foto og beskrivelse av honningbi-arter

För att behandla kolibacillos i kalvar använd avkok av kamilleSalmonella kalvar är en farlig infektion, utan tidsbegränsad behandling, boskap dör inom 5-10 dagar. I detta fall visas diarré också. Om sjukdomsformen är mild, och djuret är starkt, så övergår alla symptom i tid och kalven återhämtar sig. Tung typ påverkar luftvägarna, vilket leder till lunginflammation, vilket kan leda till döden.

Vaccination av djurFör att undvika förekomsten av colibacillos och salmonellos är det nödvändigt att vaccinera boskap. Men först är det nödvändigt att göra en undersökning för att identifiera de sjuka individerna, eftersom vacciner endast kan ges till friska.

Komplex behandling av dyspepsi hos nyfödda kalvar – video