Jag gillar krysantemum väldigt mycket, jag har många sorter av olika färgämnen i min blomsterträdgård. Men min favorit är det gula krysantemumet. Säg mig, är det någon speciell vård för de gula krysantemumerna?

Chrysanthemum tillhör Compositaes familj och är både årliga och fleråriga. De är också uppdelade i krysantemum odlade på det öppna marken och hemma.

Man tror att gula krysantemum lockar lycka och symboliserar överflöd och perfektion. De mest populära tidiga sorterna av denna färg är krysantemum Golden Fleece (växer mer än en meter i höjd) och Orange (en kompakt buske som inte överstiger 60 cm). De börjar blomma tillbaka i augusti.

khrizantema-apelsin

Bland de senare sorterna är det värt att notera Rivardis krysantemum, som har ovanligt vackra stora blommor och når upp till 20 cm i diameter. Blommar i slutet av oktober.

khrizantema-rivardi

Ta hand om gula krysantemum

Vård av krysantemum har ingen skillnad, beroende på dess typ och färg av blommor. Det är nog att följa de allmänna rekommendationerna:

  1. Lighting. Om du växer en blomma inomhus, bör du välja en sval, välventilerad plats för den. På en solig fönsterbrädan kan du inte plantera en växt, eftersom den inte blommar väl och kommer snabbt att vissna. Men bristen på belysning påverkar krysantemumet negativt – det kan i allmänhet inte blomstra. Så du måste välja det bästa alternativet med spritt ljus.
  2. Temperaturreglering. Chrysanthemums tolererar väl kylning och blommar fram till frost. Därför rekommenderas krukorna för sommaren att ta ut på gatan och lägga in en mörk plats på platsen. Den optimala temperaturen för att odla krysantemum i rummet är högst 15 ° C.
  3. Funktioner av bevattning. Till krysantemum var nöjda med sin blomning fram till senhösten och vattnade den med stående vatten (helst regnvatten) 2-3 gånger i veckan, för att undvika uttorkning av det övre jordskiktet, annars försvinner anläggningen. På sommaren sprutas löven dessutom 2 gånger om dagen. När vintern lagras på en kruka med en blomma i rummet, är växten ofta inte vattnad, det räcker att fukta jorden från tid till annan.
  1. Gödningsmedel. Under perioden med tillväxt och blomning bör krysantemum matas en gång i veckan med komplexa gödningsmedel.

Hur transplanterar krysantemum?

När krysantemumet blinkar skärs busken nära marken och placeras på en sval plats (källare, skafferi) med en temperatur av högst 5 ° C. Du kan ersätta blomman i början av våren. För jord, blanda gräsmatta, torv och humus i förhållandet 1: 1, lägg till lite sand och gödselgödsel. Eller fågelnedslag. Var noga med att göra ett dräneringslager. Efter en vecka eller två efter transplantationen matas krysantemumet. Du kan ta ut grytan med en växt på gatan efter froststoppet.

Om krysantemumet växer med en långsträckt skott, är det nödvändigt att skära av toppen så att blomman börjar bli uppfödd.

khrizantema-Zolotoe-runo

Metoder för reproduktion av krysantemum

Chrysanthemum reproducerar på två sätt:

  • frön;
  • sticklingar.

Att busken började blomma tidigt, sås frön i en behållare i början av mars. De odlade skotten dykas sedan i separata krukor.

Bland blomsterhandlarna är förökningsmetoden mer populär: välj för detta ändamål en välutvecklad skott och skära den under arket. Då är stjälken rotad i en behållare med liten diameter (upp till 10 cm) med förberedd mark eller ren sand. Överdel med film för att skapa växthusförhållanden. Röda och odlade unga krysantemum transplanteras i en djupare behållare separat eller i en lång behållare i rad, vilket ger lika avstånd mellan buskarna.

För mer information om hur man odlar krysantemum hemma, se videon