Vi köpte en pistaschöxling i plantskolan. Säljaren sa att en liten buske skulle växa ut ur det, och jag trodde alltid att det var ett träd. Berätta för mig, hur växer pistaschötter? Hur långa når de och hur brett är kronan? Jag har en ledig plats i trädgården, men jag vet inte om de har tillräckligt med utrymme.

gren av pistaschmandlarGröna mandlar – så kallad pistasch. Läckra, oljiga och närande frukter av grön färg utgör en värdig konkurrens till valnöt. Det är sant att de inte kan ersätta det helt, för i motsats till muttern växer pistaschöter endast under vissa klimatförhållanden och många trädgårdsmästare kan bara drömma om denna kultur och vara nöjda med de importerade druvorna som köpts i affären.

Detta är det korrekta namnet på frukten av ett pistaschanträde, och en långsträckt nötkött är faktiskt ett ätligt ben eller en intraspin. Men “stör inte” med botaniska subtiliteter och bara kalla pistaschmandötter, som alla frukter som har ett skal och en kärna.

En busk eller ett träd?pistaschträd

Hur man odlar pistaschötter beror på odlingens klimat. I naturen växer växten på steniga jordar där värme och fukt är bristfälliga. Sådana förhållanden lämnade ett avtryck på rotsystemets form: på grund av vatten går rötterna till marken 15 meter djup, med flera nivåer, och på båda sidor kryper de ännu mer – upp till 25 meter breda. Naturligtvis kan det inte prata om någon grannskap, pistaschmandlar ersätter andra kulturer, ockuperar utrymme och växer ensam, medan de inte kan skryta med en särskilt tjocklek av tjocktarv.

pistasibushI ett öde klimat med enstaka nederbörd växer pistachen ofta till en stor buske och bildar flera stammar. Den grenar sig väl och bildar en frodig krona med långsträckt, upp till 20 cm, gröna blad med spåriga vener. Om fuktnivån är tillräcklig, lämnar pistachen i en bagage och växer i form av ett träd. Höjden kan nå 10 m och tjockleken på stammen – upp till 1,5 m, medan kronan förblir lika tjock på grund av den aktiva förgreningen av skott.

Pistachio är en långlever, i ett lämpligt klimat och med ordentlig vård lever upp till 1000 år.

Och vid busken och vid ett träd är stammen karakteristisk att böjas och böja åt sidan. Barken på de unga kvistarna är målade i en vacker röd färg, med ålder blir den grå. Blossom pistasch tidigt, redan i mars eller i maj, om terrängen med ett kallare klimat, och i frukten kommer från andra halvåret. Det är en tvåårig växt, det kräver plantering av olika könplantor.

Det är intressant att kulturen tolereras väl inte bara av torka, men också genom relativt kallt snap. Frosts till 25 grader är det inte hemskt.

Var växer pistachier i Ryssland?pistasiblommor

I vårt land kan kultur inte odlas någonstans. På kalla norra breddgrader planterar vissa desperata amatörgardister pistaschötter i badkar i vinterträdgårdar, men som en krukväx upptar de för mycket utrymme och ger sitt kraftfulla rotsystem med tillräckligt mycket utrymme mycket svårt.

Men i de södra regionerna, på Krim, längs Kaukasus Svarta havskusten, är pistaschmandlar ganska bekväma. Särskilt gillade finns en sort som kallas riktig pistasch, som framgångsrikt fruktar under våra förhållanden.

Related  Planterar jordnötter på tomten

Video om hur man odlar pistaschmandlar