På våren hade jag en amarant på själva tomten. Troligen kom frönen med vinden, men bara för att samla den nya fungerade inte – halva smulrade och resten hade inte tid att mogna mot frost. Jag hörde mycket om denna växt, i synnerhet att det är bättre att odla det genom plantor. Rådgör, vad är reglerna för att odla plantor av amarant?

Oftast på blomstrar finns det långa buskar med plumpa långa klockor av rödbrun färg. Många klarar helt enkelt ut som ogräs, och – gör ett misstag. Detta är långt ifrån en ogräs, och en årlig amarantväxter. Den tjänar inte bara för dekorativa ändamål, men används också i stor utsträckning som siderata, för djurfoder, i matlagning och även i folkmedicin. Därför växer många amaranter speciellt, och ofta i stor skala.

blommande amarant

Om det inte finns något behov av att ta emot frön eller blommor så snart som möjligt sås amaranten direkt på marken. För att påskynda tillväxten och mognad av frön är det bättre att använda fröplantexemetoden för att odla amarant, eftersom det i detta fall kommer att få tid att blomma före froststart. Enkla regler och små tips om växande plantor av amaranth till din uppmärksamhet.

Sädning av amarantfrön för plantor

amaranta plantor

Att såda frön på plantor är bättre i början av våren. Det är bra att använda torvkrukor för detta ändamål, eftersom växten tycker om lös mark. Frön ska vara lätt täckta med jorden, den ska inte vara ramad. För att skapa en hoteffekt, täck den uppifrån med en film. Om planteringen inte var en bit, efter planteringens växter, måste plantorna väckas och lämnas i potten en växt.

Vård av plantor är en vanlig vattning. För att försäkra sig om att plantan inte sträcker sig, måste den härdas: behållare med plantor ska transporteras utomhus, vilket gradvis ökar tiden på gatan.

Plantera plantor i marken

amarant i en kruka

Amarantens plantor kommer att vara redo för transplantation till det öppna marken på ungefär en månad. Omedelbart före plantering av plantor bör det vara väl vattna, så att de inte skadar rotsystemet vid borttagning. Transplantationen bör ske i grumligt väder, och om naturen “pumpas upp” och det finns soliga dagar – det är bättre att vänta till kvällen. I detta fall rekommenderas plantade plantor att dessutom mörkna.

Related  Vad du behöver veta när du växer en morgon ära hemma i en kruka

Amarantens plantor måste planteras i lutande läge och sprinkla jorden till det allra första bladet. Avståndet mellan de två plantorna måste vara minst en halv meter och när de planteras i rader mellan dem lämnar de upp till 80 cm.

Täta plantningar av amarant kommer att påverka dess stammar negativt – de kommer att sträcka sig och bryta.

Korrekt vård för amarant i processen för fortsatt tillväxt

skakare med frön av amarant

Amaranth är helt opretentiös i vården, bara tillräckligt med tid för att vattna det och suddas upp. Uräkning av ogräs kommer att ta tid endast under den första månaden efter landningen i marken, tills växten växer något och inte får styrka. Från den andra månaden kommer amaranten att gå in i en fas av aktiv tillväxt, den dagen som toppen kommer att sträckas i 7 cm, och ingen ogräs kommer inte att bli skrämmande längre. Förblir bara för att se så att jorden under amaranten inte torkar upp och regelbundet vattnas.

För att öka antalet sidoskott och fruktjuvar i slutet av juni, bör amaranten prickas överst. Kulturen kan växa på fattiga markar, men det är bättre att mata lösningen av aska och mullein.

Skörden av grönska samlas på en höjd av busken på 25 cm, och fröna mognar i september. På grund av att frön av amarant är mycket små, inte alla mogna på en gång och därför smulas, rekommenderas panikerna att skäras och torkas i ett mörkt rum.

Video som beskriver amaranten, dess användbara och skadliga egenskaper