Spomladi sem na parceli imela amaranth. Verjetno semena prinesla veter, vendar samo za zbiranje novega ni uspelo – pol krušilo, ostalo pa ni imelo časa, da bi dozorelo do zmrzali. Veliko sem slišal o tej rastlini, še posebej, da je bolje, da ga rastejo skozi sadike. Navedite, kaj so pravila za gojenje sadik amaranta?

Pogosto na gredicah so visoki grmičevji z dolgimi zvončki iz barvne barve. Mnogi ljudje preprosto plevelijo kot plevel in – naredijo napako. To je daleč od plevela in letne rastline amaranth. Uporablja se ne samo za dekorativne namene, temveč se pogosto uporablja tudi kot siderata, za živinsko krmo, pri kuhanju in celo v ljudski medicini. Zato mnogi rastejo amaranth posebej, in pogosto v velikem obsegu.

cvetni amarant

Če ni potrebe po sprejemu semen ali cvetov čim prej, se amarant poseže neposredno v odprto tla. Da bi pospešili rast in zorenje semen, je bolje uporabiti metodo sadike rastnega amaranta, saj bo v tem primeru imel čas cvetenja pred nastopom zmrzali. Enostavna pravila in majhni nasveti za pridelavo semena amaranta.

Sejanje semena amarant za sadike

sadike amaranta

Sejanje semen na sadik je boljše že v začetku pomladi. Za ta namen je dobro uporabljati šotirne posode, ker rastlina ima rahlo prst. Semena bi morala biti rahlo prekrita z zemljo, ne bi smela biti ovita. Če želite ustvariti učinek, ki ga uporabljamo, ga z zgornjega platna pokrijte s filmom. Če sajenje ni bilo en kos, po pojavu sadik, je treba sadike sejati in pustiti v posodi eno rastlino.

Skrb za sadike je redno zalivanje. Za zagotovitev, da se sadika ne razteza, jo je treba utrditi: posode s sadikami je treba odpeljati na prostem, postopoma povečevati čas, ki ga preživijo na ulici.

Saditev sadik v tleh

amaranta v loncu

Saditev amaranta bo pripravljena za presajanje v odprto zemljo v približno enem mesecu. Takoj pred sajenjem sadik je treba dobro zaliti, tako da pri odstranjevanju ne poškodujete koreninskega sistema. Presaditev je treba opraviti v oblačnem vremenu, in če je narava “napolnjena” in obstajajo sončni dnevi – bolje je počakati do večera. V tem primeru je priporočeno, da se zasajene sadike dodatno zatemnejo.

Related  Značilnosti letnih in trajnih alissums

Sadike amaranta morajo biti zasajene v položaju ležanja, škropljenje zemlje pa na prvo listno listo. Razdalja med obema rastlinama mora biti najmanj pol metra, in ko je zasajena v vrstah med njimi, pustite do 80 cm.

Grenki nasadi amaranta bodo negativno vplivali na stebla – raztegnili in zlomili se bodo.

Ustrezna skrb za amarant v procesu nadaljnje rasti

stresalnik z semeni amaranta

Amaranth je v oskrbi popolnoma nezahteven, dovolj časa, da ga napolnimo in zavijete. Pletje plevelov bo trajalo le v prvem mesecu po pristanku v tleh, dokler rastlina raste rahlo in ne pridobi moči. Od drugega meseca se bo amarant prešel v fazo aktivne rasti, na dan, ko se bo vrh raztegnil za 7 cm, in noben plevel ne bo več zastrašujoč. Ostaja samo za gledanje tako, da se tla pod amaranti ne izsušijo in redno zalivajo.

Za povečanje števila stranskih poganjkov in sadnih jajčec konec junija je treba amarant zviti na vrhu. Kultura je sposobna rasti na slabih tleh, vendar je bolje hraniti raztopino pepela in mulleina.

Žetev zelenja se zbira na višini grmičevja pri 25 cm in semena zorijo v septembru. Ker semena amaranta so zelo majhna, niso vsa takoj zorjena in zato krhka, se priporoča, da se rezine rezane in posušijo v temni sobi.

Video, ki opisuje amarant, njegove uporabne in škodljive lastnosti