Jag gillar att använda ingefära i matlagning olika rätter, och på vintern lägger jag te till barn för att förhindra förkylning. Men i vår lilla by är det inte alltid möjligt att hitta den i butiker. Berätta för mig, är det möjligt att växa ingefära i trädgården och hur man gör det?

Ginger – kryddig växt, som används för att behandla och förebygga olika sjukdomar. Dessutom läggs det till mat och dryck. Rotten av ingefära kan köpas i butiker och på marknaden, men många älskare av denna krydda föredrar att odla det själv. Det är ganska möjligt att göra detta, det viktigaste är att kompetent närma sig frågan om att välja ett plantmaterial och ta lite omsorg om växten.

ingefära

Så, hur man växer ingefära i trädgården? Alla aktiviteter för att odla en kryddig växt kan delas in i 3 etapper:

  1. Urval av material för plantering.
  2. Spruta av roten innan du planterar i marken.
  3. Växttransplantation på trädgården.

Urval av kvalitetsplanteringsmaterial

rhizom med ögon

Trots det faktum att ingefära blommar och sedan till och med har frukter, för dess förökning är användningen främst rhizom. De köper den i butiken. En bra skörd kan ge en kvalitativ rot, som måste ha:

  • slät yta, jämn och utan skada
  • saftig fast struktur
  • Lev, inte skrumpad, njureögon.

Spridning av roten

Perioden från början av planteringen ingefära till skörden tar cirka 8 månader. Att växa växten på sommaren, före plantering är det nödvändigt att växa i en kruka. Den bästa tiden att börja spiring är slutet av februari. För att göra detta är roten uppdelad i delar, som var och en måste ha minst 2 knoppar, klippa ut de klippta ställena med kol och torka det lite.

njurarnas upphetsning

För att aktivera sovande knoppar rekommenderas rhizomedelarna för några timmar att suga i varmt vatten.

Ingefära växer bra i lös och näringsrik jord. Lämplig blandning av torv och lövmark, torv och sand i lika stora proportioner.

Potten för plantering bör väljas bred, men inte så hög, eftersom rötterna har egenskapen att växa i bredd. Längst ner i potten lägg ett avloppskikt, fyll det med jord och plantera de beredda delarna av roten med ögonen uppåt. Spendera rikligt med vatten och lägg på en varm plats (minst 25 grader Celsius) med diffus belysning.

spiring av ingefära rot

I tillväxtprocessen ska rötterna vattnas och ströms regelbundet, såväl som befruktad med komplexa gödselmedel en gång vartannat vecka.

Ginger transplantation på en säng

ingefära i trädgården

I maj transplanteras ingefära till trädgårdsängar, som ligger i en halvskuggig plats. Avståndet mellan plantorna ska vara minst 15 cm. Vidare vård består i att vattna efter torkning av det övre markskiktet och regelbunden sprutning. Under sommaren matas ingefära flera gånger med organisk (en lösning av kogödsel i förhållandet 1:10) och kaliumgödselmedel.

Två veckor före skörden stoppas vattningen. Ungefär i september blir bladen gula – det betyder att det är dags att gräva ut rötterna. De erhållna rhizomerna lämnas i 3 dagar för att torka, och sedan förvaras på en sval plats.

Plantering av ingefärarot för spiring – video