Berätta för mig vad är skillnaden mellan svarta hallon och björnbär? Mannen tog bär från marknaden, sa att hallon. Jag är lite förvirrad av det faktum att inuti bären är vit och tät.

bärAlla är vana vid det faktum att hallon är saftiga och doftande bär av röd-rosa färg. Det finns dock en variation som inte alls ser ut som vanliga hallon, men mer som en annan bär, björnbär, och därför är de ofta förvirrade, vilket används av skrupelfria säljare.

Och ändå finns det några tecken på vilka det är möjligt att bestämma vilken typ av bär som finns på disken. Dessutom, även när plantor väljs och odlas, kan växter särskiljas.

Skillnaderna mellan svarta hallon från björnbär är följande:

  • formen och strukturen av bär
  • utseende och form av busken;
  • tiden för blommande buskar och mogning av skörden.

Egenskaper av bär

hallon

För båda kulturerna, den fruktans karaktäristiska svarta färgen, som består av enfröad ben, men detta är de enda gemensamma egenskaperna, eftersom formen och strukturen hos bären har olika.

Blackberry glitter lite i solen och har en långsträckt form. Massan är tät, så de är väl lagrade och faller inte under transporten. När skörden kommer ut kommer en blomknopp, medan i mitten (vid separationspunkten) kan man se den vita kärnan.

björnbär bär

Raspberry är inne i den ihåliga, när det samlas, kvarstår kolander på grenen. Bergen själv är också ganska tät och välformad, vilken, till skillnad från björnbäret, är rundad. Liksom vanliga hallon, har sorten en liten hårighet på bär.

Funktioner av busken

hallon buskar

När man tittar på vuxna buskar är det lätt att skilja björnbär från svarta hallon. Blackberry plantager är mycket täta, och buskarna är höga på grund av de långa 3 meter långa skotten. Raspberry växer friare, och höjden på busken är två gånger lägre.

Färgskott är också olika:

  • hallon – ljus, med en gråblå nyans;
  • björnbär har grön.

björnbärbuskar

Betydande skillnader mellan de två kulturerna är relaterade till sina spines: Blackberry har en anständig storlek, de är starka och prickiga: det är ganska svårt att bli av med “vänliga omfamningar”. Raspberriesna är mer ömtåliga, jämn fleecy, men sprinklade rikligt med grenar.

Funktioner av växtsäsongen

Båda typerna av växter skadas sällan av vårfrost, eftersom de blommar ganska sent. Men om hallon börjar blomstra tidigt på sommaren, blommar blomman bara mot slutet av sin första månad (juni).

Skördetiden för grödorna är därför annorlunda: hallon mognar en månad tidigare och kan avlägsnas från busken i juli. När det gäller björnbäret visas de första mogna bären i augusti.

Björnbär kan bära frukt fram till den första frosten, medan hallon på sen sommar inte längre.

Video om skillnaderna mellan björnbär och svarta hallon